2011. december 31., szombat

Mendiants


Kis szünetre kényszerültem netezés terén technikai okok miatt, de bevallom, nem hiányzott. Megerősödött bennem ismételten, hogy néha jó szünetet tartani blogírásban, olvasásba, Facebook-olásban, levelezésben is, mert nem csak ebből áll az élet, sőt!
Szóval a kis szünetem után  jöjjön idei gasztroajándékom, főleg munkatársak részére, a Mendiants, amit Piszke blogján találtam még az advent időszakában. Megtetszett, megcsináltam, nagy sikere volt :)
Roppant egyszerű elkészíteni, csokit olvasztunk fel, sütőpapírral csurgatunk 1-1 kanálnyit, ami kör alakban szépen magától elterül, és megszórjuk minden jóval. Hideg helyen hamar megszilárdul, és utána könnyen letudjuk szedni a sütőpapírról.
Én a fehércsokira aszalt vörösáfonyát és mandulát tettem, a tejcsokira karamellát és diót, az étcsokira aszalt sárgabarackot és diót.

Újabb bejegyzést már ma nem szeretnék írni, így itt kívánok minden kedves olvasómnak boldog új évet!!!

2011. december 21., szerda

Diós-tejfölös sütemény


Már jóideje kinéztem ezt a sütit Mézeskalács konyhájából, hétvégére sikerült elkészíteni. Fincsi, egyszerű süti!
Én csak 3 lapot sütöttem, mert nagy gáztepsi méretű tepsin sütöttem, 4 lapot ebből az adagból nem igazán akartam bevállalni, de így is jó lett :)

Laphoz:

40 dkg liszt
3 tojás
20 dkg porcukor
1/2 ek. szódabikarbóna
1 ek. méz
8 dkg darált dió

Krém:

4 kis doboz tejföl vagy 700 ml tejföl
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió

A tetejére:

150 dkg ét csoki
2-3 ek. olaj

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és legalább két órára (de lehet egy éjszakára is), hűtőbe tesszük. A tésztát három  (vagy négy) részre osztjuk, bőven lisztezett felületen nyújtjuk (elég ragacsos, így közben sem feledkezünk lisztezni a felületet). Zsírral megkent tepsi hátán, 170 C-ra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük.

A krém hozzávalóit összekeverjük és betöltjük vele a lapokat. Az utolsó lapot nem kenjük meg. Az olajjal együtt felolvasztjuk a csokit, majd elkenjük a süti tetején.  Hűtőbe tesszük,  kb.  6 óra alatt megpuhul. 

2011. december 12., hétfő

Túrós pogácsa

Eddigi legjobb pogi amit készítettem, másnap is puha, élvezhető. Többször készítettem már, eddig mindig csak fehérliszttel. Most csempésztem bele egy kis Graham lisztet is, így is finom bár kétségtelen csak fehérlisztel jobb.
A receptet a NoSaltyn  találtam, ITT, mivel a recept jó úgy ahogy van, ezért másolom:

250 g margarin
2 dl tejföl
500 g liszt
1 tojás
250 g túró
30 g élesztő
3 szűk tk só
125 g reszelt sajt (ha a tetejére is szeretnénk tenni akkor oda is 125 g)
1 tojás megkenni a tetejét
szezámmag vagy mák a tetejére

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, belekeverjük a sót, túrót. Az élesztőt a tejfölben feloldjuk, majd a lisztes keverékhez adjuk a tojással együtt, és összegyúrjuk. Kinyújtjuk, majd megszórjuk a sajttal, hajtogatjuk, majd kb. 15 perc pihenés után ismét hajtogatjuk. Összesen 3x hajtogatjuk, utána megkenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd ha valaki nem lusta mint én, akkor pogácsaszaggatóval szaggatja, én csak simán kockákra vágom egy derejevágó segítségével. (Számomra a kis kocka alakú pogácsa is pogácsa, és ha már hajtogatok 3x, akkor nem fogom a hulladékot újból begyúrni.)
175 fokon sütjük. 

Most 15 dk Graham liszt is volt benne (a többi 35 dkg sima fehér liszt), és a margarin egy részét lecseréltem vajra. 

2011. december 11., vasárnap

Briós- szív alakban



A minap megláttam Süli Mónika édes szivecskéit, nagyon megtetszett,  így a bevált birós tésztámból most ilyen szív alakú briósokat tekergetünk a lányokkal együtt.
Jó kis forma ez, nem nehéz elkészíteni, és mutatós is. Egy hibát azért ejtettem, rápakoltam az egészet 1 tepsire, így rendesen összesült, nem maradt meg a szép szív alakja, de majd legközelebb.
A megszokott briós tésztám pedig ITT olvasható.





2011. november 6., vasárnap

Fehércsokis pohárkém


Pohárdesszertekről valahogy nem megy nekem a fotózás...Ez is sokkal jobban néz ki élőben, no de mindegy, emiatt nem hagyom ki a sorból, mert gyors és fincsi.
Egy vaníliapudingot, a szokásos módon, 5 dl tejjel megfőzzünk. Miután megfőtt 200 g kockára tört fehércsokit felolvadásig keverünk hozzá, hűtőfürdőbe hűtjük ki.
4 dl nagyon hideg tejszínt egy kevés porcukorral (kb. 1 ek, vagy ízlés szerint, de arra figyeljünk, hogy a fehércsokis puding nagyon édes)  kemény habbá verjük, majd nagyrészét hozzáadjuk a fehércsokis alaphoz, egy keveset félreteszünk a díszítéshez.
Omlós kekszet (pl. EZT) kis darabokra törünk , vegyes erdeigyümölcs keveréket készítünk elő (mirelitet használtam), majd rétegezzük a finomságokat.

2011. október 31., hétfő

Csokoládés pöffeteg




Sok receptet találni neten, én a Moháét választottam. Nagyon finom lett. Nem változtattam rajta, úgy jó ahogy van.

Hozzávalók:

100 g étcsokoládé
50 g vaj
1 tojás
50 g cukor
1 teáskanál vaníliakivonat /vagy 1 evőkanál vaníliás cukor
1 evőkanál tej
1 evőkanál rum vagy amarettó likőr (én dió likőrt tettem bele)
1 kávéskanál nescafé
1 kávéskanál őrölt fahéj
150 g liszt
1 púpozott evőkanál kakaópor
1 teáskanál sütőpor
hempergetéshez: porcukor


A csokit a vajjal felolvasztjuk.

A tojást a cukorral, csipet sóval kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a likőrt, tejet, fahéjat, kávét, vaníliát, majd elkeverjük benne a csokis keveréket is.

A lisztet a kakaóval, sütőporral rászitáljuk, elkeverjük, majd a masszát egy éjszakára (nálam kb. 2 órát állt, így is működött a dolog) hűtőbe tesszük. Sőt, azt vettem észre, ha egész éjszaka hűtőbe tartjuk, akkor szükséges kb. 1 órát szobahőn tartani mielőtt sütőbe tesszük, mert ha nagyon hideg, akkor nem repedezik meg szépen.

Diónyi gombócokat formázzunk (én 20 gombócot formáltam), alaposan porcukorba forgatjuk, sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, és 180 fokon 12 percig sütjük (tovább ne, mert állítólag megkeményedik). A tepsin hagyjuk kihűlni.



2011. október 15., szombat

Őszi pite- dióhabbal és birsalmával



Nagyon finom ez így együtt!  A birsalma és a dióhab már bizonyított nálunk rétesben (recept ITT), gondoltam érdemes más formában is önteni ezt a remek párost. Nem csalódtam :)

Hozzávalók (24 cm formához):

a laphoz
4 dkg zsír
6 dkg margarin
20 dkg liszt
4 dkg cukor
csipet só
2 tojássárga
1 ek tejföl/joghurt
1/2 tk sütőpor

az almás töltelékhez
kb. 700 g birsalma (megpucolva mérve)
100 g cukor (ha lehet nádcukor)

a dióhabhoz
2 tojásfehérje
6 dkg cukor
10 dkg dió

Az megpucolt almát megreszeljük, majd a cukorral együtt megpároljuk kb. 15 perc alatt, félretesszük hűlni.

A laphoz a lisztet a zsiradékokkal, sóval, sütőporral elmorzsoljuk, utána mindent hozzáadva gyors mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk. Egy piteformát  kizsírozunk, majd a tésztát nagyobbra nyújtjuk mint a forma, és kibéleljük vele a formát. A túllógó részt levágjuk, ebből lesz a díszítése.
Ha ilyen kerámiaformánk van, akkor megszurkáljuk villával, és kicsit elősütjük forró (kb. 180 fokon) sütőben, míg színt nem vált. Ha fém formánk van, akkor ezt nem kell megtenni.

Miközben a lap elősül, addig keményre verjük a tojáshabot a cukorral, majd a végén beleforgatjuk a diót is.
Az elősült lapra halmozzuk a párolt birsalmát, ezt pedig befedjük a diós habbal. A maradék tésztából tetszőlegesen díszíthetjük a sütink szélét/felszínét. Készre sütjük.

2011. szeptember 11., vasárnap

Fűszeres almás kocka

(katt a képre)

Vettem a minap akciós almát, háááát ehetetlenül savanyú volt, s mivel nem akartam, hogy kárba menjen inkább sütibe sütöttem, így nagyon finom lett :)
Tavaly megtetszett Trinity kekszes kérmes almása, el is raktároztam fejemben, s most ez volt a kiindulópont, de mindent megvariáltam benne, így már nem is hasonlít a két süti egymásra, csak annyiban, hogy ez is rétegezve van.

Hozzávalók:

a laphoz
100 + 40 g cukor
175 g liszt
50 g darált dió
1 kk fahéj
0,75 dl olaj
0,75 dl tej
2 tojás
1/2 cs sütőpor

a krémhez
300 g jól lecsöpögtetett tejföl
450 g joghurt
100 g barna nádcukor
ízlés szerint fahéj

az almás réteghez
kb. 1200 g savanyú alma
ízlés szerint cukor és fahéj

a grillázshoz:
maréknyi dió
2-3 ek cukor
fél evőkannyi víz

A lap lényegében a tortákhoz használt lap, diós változatban, kis fahéjjal megbolondítva , részletes leírás és fázisfotók ITT olvashatóak. A tepsi mérete amibe sütöttem 27,5x19 cm. a kész sütit 24 szeletbe tudtam vágni, elég kiadós, magas süti lett belőle.  A lapot kihűlés után 3 részre vágtam egy tortafűrész segítségével.

A krém hozzávalóit alaposan elkevertem, 20-30 perc állás után átkavartam, ekkora már feloldódott benne a cukor, így teljesen sima lett a "krém".

Az almás réteghez az almát megpucoltam, majd apró kockákra vágtam. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem, megszórtam -3 ek cukorral, és egy kis fahéjjal, majd fedtem alufóliával és forró sütőbe toltam. Egyszer átkavartam, ellenőriztem az édességét, még tettem hozzá kis cukort és fahéjat is, majd puhára pároltam.

Mikor minden kihűlt, készen volt akkor rétegeztem a sütit, lap, krém, almaréteg és így tovább, összesen 3x, majd ment a hűtőbe 1 éjszakára.

Tálalás előtt diós grillázzsal szórtam meg.

Férjem szerint nagyon karácsonyi hangulatú süti kerekedett belőle, majd karácsonykor ismételünk, mert lesz ismétlés, megéri :)

2011. augusztus 24., szerda

Hamburger



Halburger szerepel már a blogomon, de hamburger nem, pedig inkább ez a jellemző nálunk :) Most nagyon-nagyon finomra sikeredett, ezért megérdemli, hogy bekerüljön a blogba.

A zsömle most is a halburger receptnél leírt módon készült.

A húspogácsát most így készítettem:

500g darált marhahúst, 1000 g zsírós darált disznót, 1500 g darált pujkahúst elegyítettem.
Hozzáadtam kb 30 cm kolbászt kis darabokra vágva, sót kb. 4 kk-al, borsot ízlés szerint, kb 2 ek ketchupot, és kb 4 ek worcester szószt. Elegyítettem, majd az 1 adag zsömléhez 1 kg kész masszát sütöttem meg. A maradék masszát lefagyasztottam, így következő alkalmakkor már csak sütni kell :)  Most kisebb zsömlét készítettem, de logikusan annyi részbe osztjuk a húst, ahány zsömlénk van, majd megformázzuk a húspogácsákat, és grillen megsütjük (de sütőbe is lehet).

A szószhoz:
2 gerezd fokhagymát kb. 2-3 ek olivaolajjal és 3 csipet sóval kikavartam, majd adtam hozzá kb. 2-2,5 dl tejfölt, kb. 1 dl majonézt. 1 ek (aprószemű, jó savanykás) kapribogyót apróra vágtam, ezt is elkevertem, egy kis csilit, csipet cukrot és adtam hozzá és kicsit utánsóztam.  Nagyon fincsi lett, máskor is fogom készíteni, jól összepasszolna egyéb grillezett húsokkal is, majd próbálgatom.

Tálalással kapcsolatosan, mostanában ráálltam arra, hogy a zöldségfélét inkább mellé teszem, így könnyebben lehet enni a végeredményt, nem csúszkál, nem esik szét kezünk közt a falat.

2011. július 1., péntek

Gyümölcsös-diómorzsás sütemény



Azt hiszem legjobb a sárgabarackkal, de azért más gyümölccsel is érdemes kipróbálni,  meggy, köszméte (ezzel is meglepően finom!!!)  ribizli, bármelyik jöhet, a lényeg, hogy savanykás legyen.
A mostaniba fekete és piros ribizli és köszméte van vegyesen, jó volt :)
Receptet meg a rég feljegyzett sárgabarackosnál találtok, ITT  (most joghurtot tettem a tej és tejsavó helyett, de készülhet csak tejjel is).

2011. június 17., péntek

Mustáros tejfölben sült csuka

Tegnap készült ez a finomság vacsorára, kép az nem készült, mert késő is volt, nem egy nagy látvány, éhesek is voltunk,  és bevallom, nem számítottam rá, hogy ennyire finom lesz. Férjem szerint eddig ez volt a legízletesebb fogás csukából, szerintem is. 

Az ötletet úgy emlékszem, hogy egy pecás újságban láttam, de már nem tudom melyikben. Ott egy gyakorló pecás írta le tapasztalatát, hogy hosszú évek kísérletezései után rájött, hogy a csuka így a legfinomabb, és igaza volt, tényleg nagyon ízletes így a csuka. 

Kb. 500 g csuka volt, ezt sóval (szűk kiskanál), borssal (2-3 csipet) megszórtam, ha lett volna idő hagytam volna rajta állni 1-2 órát, de ez most elmaradt. Kb. 5-6 ek tejfölt kb. 1 ek mustárral elkevertem, hozzá reszeltem1 gerezd fokhagymát (ez nem volt a receptbe emlékei szerint, de nem rontott rajta). A halszeleteket egy jénaiba tettem, rákentem jó vastagon a mustáros tejfölt, majd forró sütőbe toltam, kb. 25 perc alatt meg is sült. Mi rizzsel ettük, de szerintem finom lehet krumplival  vagy csak úgy friss kenyérrel is. 

2011. június 13., hétfő

Mágnás diós pite


Tündérnél látott keltette fel az érdeklődésemet, az ő receptje alapján készítettem el (már többször), viszont én a mennyiségeket már duplázom, mert nekem a szimpla adag túl lapos lett. 

Hozzávalók (25x35-ös tepsihez):
600 g liszt, 
240 g zsír, 
160 g kristálycukor, 
2 teáskanál sütőpor, 
4 nagyobb vagy 6 kisebb tojás sárgája, 
kb. 2 evőkanál tejföl. 

A diós réteghez: 
4 nagyobb vagy 6 kisebb tojásfehérje, 
1 csomag vaníliás cukor, 
280 g cukor, 
300 g darált dió, 

a tészta kenéséhez baracklekvár (a málna is nagyon jó hozzá, sőt). 

A lap hozzávalóit összegyúrjuk, majd a 2/3-át kinyújtjuk, a sütőpapírral bélelt tepsi aljára tesszük, megkenjük bőven baracklekvárral. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a darált diót, majd a lekváros rétegre helyezzük. A maradék tésztát kinyújtjuk, majd csíkokra vágjuk, berácsozzuk a hab tetejét, majd 180 fokon sütjük. 

2011. június 12., vasárnap

Sokmagvas kisperec

Receptet Eszternél találtam, nagyon finom kis perec lett belőle! Kicsit változtattam pár dolgon az itthoni alapanyagok függvényében, én így készítettem:

450 g liszt (én ebből 75 g-ot zabpehelylisztre cseréltem, ennyi volt itthon, ettől többet szerettem volna)
50 g mák
50 g szezámmag
50 g napraforgó mag (sótlan)
25 dkg margarin
2 dl joghurt
1csomag sütőpor
1 csapott evőkanál só (lehet szerintem kevesebb is)

A lisztet a magokkal, sütőporral, sóval elkevertem, majd a puha margarint elmorzsoltam benne, majd a joghurttal viszonylag lágy tésztát gyúrtam belőle. Hűtőbe kb. 5 órát pihentettem, majd nyújtottam, és szaggattam, majd forró sütőbe sütöttem jó ropogósra.


2011. május 14., szombat

Olajos kiskifli

Anyósom pár napig eljött hozzánk, és ő készítette ezt a kiskiflit a lányokkal együtt. Olyan jó volt átengedi kicsit a konyhát:)
A kiflik amúgy nagyon finomak lettek, receptért lehet anyósom nemrég induló blogjára látogatni, IDE :)

2011. május 8., vasárnap

Kókuszos krémes

Tinikorom egyik kedvence, ennek ellenére saját magam nem sütöttem.
Nem követtem teljes mértékben az "örökölt" receptet, mert emlékeim szerint édesanyám annak a lapjaival mindig megküzdött.

Én most így készítettem:

a lapot
300 g liszt
2 evőkanál kakaó
csipet só
1/2 csomag sütőpor
150 g margarin
150 g porcukor
1 tojás
kb. 2 ek tejföl

a kókuszos tölteléket
6 tojásfehérje
200 g cukor
200g kókuszreszelék

a krémet
6 tojás sárgája
3 csapott ek liszt
3 dl tej
3 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 csomag bolti)
100 g porcukor (aki a nagyon édeset szereti, emelheti akár 200-ra is)
200 g vaj (vagy 250 g margarin)

étcsoki

A laphoz a lisztet, kakaót, sütőport elkevertem átszitáltam, hozzáadtam a sót is, elmorzsoltam benne a lágy margarint. Közepébe lyukat formáltam ide tettem a cukort, tojást, kevés tejfölt elkevertem, majd gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Ha nem állna össze még tehetünk hozzá tejfölt, ha túl lágy kis lisztet. Hűtőbe tettem, míg elkészítettem a tölteléket.

A kókuszos habhoz a tojásfehérjét csipet sóval felvertem, majd hozzáadtam több részletben a cukort, végül a kókuszreszeléket.

Egy nagytepsit kikentem zsírral, lisztel vékonyan megszórtam. A kakaós tésztát ketté osztottam, egyik részét kinyújtottam, kibéleltem vele a tepsit, rá a kókuszos habot, majd a maradék kakaós tésztával fedtem az egészet.
175 fokon megsütöttem (ne süssük túl, mert könnyen kiszárad).

A krémhez a lisztet kevés tejjel csomómentesre kavartam, majd hozzáadtam a tojást és a vaníliás cukrot, simára kevertem, majd felöntöttem a tejjel. Sűrű pépet főztem belőle, ügyelve arra, hogy tényleg főjön a krém (ha nem főzzük meg elégé liszt ízű lesz), hűtőfürdőbe kihűtöttem.
A lágy vajat a porcukorral habosra kavartam, majd hozzá adtam a tojásos alapot, jól kidolgoztam, majd rákentem a teljesen kihűlt süteményre. Csokit reszeltem a tetejére, majd hűtőbe a krém dermedéséig.

Hogy tutira ne száradjon ki a töltelék, arra kaptam a tegnapi nap egy jó tippet Ceciliától, sajnos addigra már megsütöttem az alapot így nem tudtam kipróbálni. Ő úgy készíti, hogy 10 tojásból és 300 g cukorból készült habhoz 300 g kókuszreszeléket 5 dl forró tejjel leforráz, , ezt keveri a tojáshabhoz (neki hatalmas tepsijei vannak). Következő alkalommal kipróbálom:)

2011. április 16., szombat

Húsos tarhonya

A tarhonya egyike azoknak az ételeknek, amit mind a négyen szívesen eszünk. Viszonylag sűrűn készítem, mégsem került fel eddig a blogra. Ez most megérdemli, hogy felkerüljön, mert a tészta házi készítésű, és igazán nagyon finom. Anyósom volt nálunk a héten, és ő készítette a tésztát házi tojásból, köszönjük szépen itt is! Annyira szép sárgára sikerült, hogy kicsit sajnáltam tarhonyának felhasználni, mégis így döntöttem, és vacsira elkészítettem.

Évek óta ugyanúgy készítem a tarhonyát, pulykahússal, próbálkozom olykor más hússal is, de nekünk ezzel jön be leginkább.
A pulykahúst (kb. fél kiló) kockákra vágom. Sokok hagymát (2-3 fej) üvegesre párolok kicsi zsíron (ehhez mindig zsírt használok), majd fokhagymagerezdeket (5-6 gerezd) teszek rá, ízesítem sóval, sóban eltett paprikával, majd megy rá a hús. Babérlevelet is teszek közzé, majd a hús kifehéredése után fedő alatt főzöm puhára. Mikor már minden puha, borssal és fűszerpaprikával ízesítem, ha kell sózom. Mire a hús megpuhul a fokhagyma szét megy benne, ezért nem szoktam sem reszelgetni, sem apróra vágni. Ha szükséges önthetünk a főzés közben alá kis vizet, bár egy jó vastag aljú edény esetén erre nincs szükség, jó szaftos lesz a végeredmény víz nélkül is.
Miközben a hús készül, a tarhonyát (kb. fél kiló) szárazon egy edényben megpirítom (zsiradék nélkül) majd forrásban lévő vízben megfőzöm, szűröm. Ezután vagy összekeverem a hússal, vagy csak a hús szaftjából merek rá pár kanállal, és külön tálalom.

2011. március 24., csütörtök

Citromos-túrós kocka

Vártam már, hogy ide is feltehessek valamit, és végre van mit. Igazat megvallva már untam a gerslis töltöttkáposztát ami köszöntötte az idetévedőket.
Hétvégére kért valaki túrós citromos tortát, és nem volt hozzá receptem, így készült házi használatra ez a kis süti, hogy teszteljem a krémet. Többen kóstolták, és mindenkitől pozitív visszajelzést kaptam, így remélhetőleg nem fogok besülni vele a hétvégén.
Készítettem hozzá egy 2 tojásos lapot 19x 30-as tepsibe (lehet citromhájjal ízesíteni), és 1 adag tejszínes túrós krémet, amit 1 citrom levével s egy kis citromhéjjal ízesítettem (ízlés szerint lehet citromosabbra is készíteni).

2011. február 11., péntek

Töltött káposzta gerslivel

Tudom nem egy újdonság, de én most készítettem gerslivel először káposztát. Nem csalódtam, a gersli ebben is nagyon finom, sőt, szerintem veri a rizses változatot.
A megszokott elkészítési módomon nem változtattam, csupán a rizst helyettesítettem a gerslivel. Véleményem szerint bárhogy készíti az ember a töltött káposztát a rizst mindegyikbe lelehet cserélni olykor gerslire, már a változatosság kedvéjért is.
Én mindig savanyúkáposztába töltök (szerencsém van, mert édesapámék évről évre ellátnak finom házi savanyúval). Ha nagyon savanyú, akkor kicsit átmoshatjuk (ez ritkán fordul elő), ha pedig nem elég savanyú, akkor mindenképp a levéből is tegyünk a főzővízhez.
A töltelék része pedig kb. 850 g darált hús (keverve kicsit zsírosabb disznó, és zsírszegény pulyka, mert jobban szeretjük ha nem túl zsíros), ehhez kb. 120-150 g gerslit, máskor rizst veszek. Egy vöröshagymát apróra vágok, kis olajon megdinsztelem, ráteszem a gerslit /rizst, ezzel is pirítom kicsit. Ízlés szerint teszek bele sóban eltett darált paprikát, sót (vugyázni vele, a káposzta is sós), borsot, kevés fűszerpaprikát. Ezt hozzákeverem a darált húshoz, majd töltöm a káposztalevelekbe. Régebb tetem bele tojást is, de már jó ideje nem teszek, fölösleges szerintem, nem megy szét a töltelék tojás nélkül sem, ha lassan főzzük. A töltelékeket egy méretes fazékba helyezem, aminek az aljában a káposzta ormóját teszem , bőven legyen hely fölötte, megtűzdelem itt ott egy kis füstölt szalonnával. Tetejére általában kerül egy kis vágott káposzta (most nem került, így is jó lett), felöntöm annyi forró vízzel, hogy jó 2-3 ujjnyival ellepje, egy lapos kistányért teszek rá, hogy lenyomjam a töltelékeket, és lassú tűzön (minimumra véve) főzöm. Ezt a gerslis változatot főztem kb. 2 órán keresztül (lehet hamarabb is meglett volna, az az igazság, hogy nem néztem meg korábban), a rizses kb. fele idő alatt elkészül.
Tejföllel tálalom.

2011. február 10., csütörtök

Gerslis lencsekrémleves

Igazán finomra sikeredett, ez a télies hangulatú, véletlen szülte leves.
Volt kb. 1.5-2 l húsleveslevem, ez szolgált alapnak. Elfeleztem, egyikbe odatettem kb. 4-5 (lehetett volna többet is, így utólag azt mondom, nagyon jó a levesbe) kanálnyi gerslit főni, mikor már tejesen megpuhult (több volt mint egy óra az biztos), akkor egy kisebb répát is belekockáztam. Az elfőtt levet vízzel pótoltam. Sózni csak óvatosan, a húsleves eleve sós, ráér a végén is ha szükséges.
A másik felébe kb. 250 g lencsét tettem, egy negyed hagymát nagyobb darabokra vágva, és 2 fokhagymagerezdet, 2 babérlevelet. Puhára főztem, kivettem a babérlevelet, majd kb. 1 dl tejföl hozzáadásával leturmixoltam. Nem tetszett benne a sok kis héjdarabka, ami nem ment teljesen szét, ezért átpasszíroztam. Ez lett a leves leve, azaz a krémlevesrésze. Betétként került hozzá a húslevesben főt gersli, és répa, persze a levével együtt (ha szükséges ekkor még önthetünk hozzá vizet, ha túl sós lenne, vagy ha túl sűrű, vagy tehetünk bele sót, ha még igényeljük), majd a kettőt együtt újra felforraltam.
Sütöttem mellé kolbászt is apró darabokra vágva, de olyan jó lett a leves magába, hogy végül kolbász nélkül ettük, nem hiányzott belőle.
Látványra nem szép, de annál finomabb.

2011. február 6., vasárnap

Mustáros rántott hús

A minap 4Gyerek blogjában jártam, és megakadt a szemem a mustáros szeletjén, ez volt az ötletadó ehhez a fogáshoz. A végeredmény nagyon finom lett, így köszönöm 4Gyerek az ötletet!

Receptet különösen nem írok, a lényeg, hogy a kiklopfolt karajszeleteket megkentem alaposan sóval és borssal elkevert mustárral (bő fél kiló volt a hús, ehhez kb. 4 ek mustárt vettem, egy kiskanál sót, és pár csipet borsot). Hagytam állni egy órányit, majd hagyományosan paníroztam, ezután bő forró olajban kisütöttem. Krumplipürével és mustármártással tálaltam.

2011. január 28., péntek

Csokis szendvics keksz


Valahogy azt veszem észre a bolti szendvics kekszeken, hogy egyre kevesebb benne a töltelék. Pedig szeretjük, ép a csokis rész miatt. Tegnap kicsi lányom kért, hogy készítsünk csokis kekszet, gondoltam eleget teszek kérésének, s mivel már egy ideje foglalkoztat a házi szendvics keksz elkészítése, ezt választottam. Szerintem nagyon jó lett.
Külföldi oldalakat böngészve láttam, hogy többek beszereznek egy Handmade feliratú nyomdát, és azzal díszítik a kekszüket, nagyon megtetszett, de nekem olyanom nincs. Viszont van sima betűs nyomdám, azaz nem nekem, a gyermekeimnek, de kölcsönkértem, elmostam, és használtam a kekszek díszítésére. Nekem nagyon tetszenek, pofásak lettek, és azért én is kitudtam írni a Handmade feliratot:D.

Hozzávalók a kekszekhez:

200 g liszt
150 g vaj (nekem most nem volt, így 130 g margarint és 20 g zsírt tettem)
100 g porcukor
1 tojássárga
egy kis tejföl vagy tej az összeállításhoz
csipet só

Ez egy adag, én 3x mennyiséget készítettem.
A lisztet sóval, zsiradékkal elmorzsoltam, közepébe lyukat formáltam, oda tettem a cukort, tojássárgát, és pár kanálnyi tejet. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Nekem kicsit lágy lett (meglöttyent egyszer tej), így betettem kb. 1 órára a hűtőbe. Két részeltben kinyújtottam, majd szaggattam, sütőpapírral ellátott tepsire téve a kekszeket nyomdáztam. Majd 180 fokon sütöttem.
Kihűlés után töltöttem a csokikrémmel.

Tejszínes csokikrém (a három adag kekszhez):

350 g csoki
150 ml tejszín

A csokit (én vegyesen tettem fele ét fele tej, de mindenki ízlése szerint készítse) felolvasztottam, vigyázva, hogy ne melegedjen túl (ha túlmelegszik kicsapódik belőle a zsiradék, és nem vegyül jól a tejszínnel). Ezután hozzáöntöttem a tejszínt és addig kavartam míg egynemű sima krém lett belőle. Kicsit lágynak ítéltem, ezért kb. 20 percet pihentetem a hideg karmában. Ezután megtöltöttem vele a kekszeket.
Nekem elég volt az összes kekszre, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ettünk is a kekszekből csak úgy simán krém nélkül is.

A tészta receptjét édesanyámtól örököltem, ő ebből csinált lekváros linzert (ez esetben felét lyukas közepűre készítette, olykor dióba megmártotta), vagy töltötte meg torta krémmel (4 adag kekszhez 2 adag krém), és csokival cifrázta a tetejét.

2011. január 14., péntek

Hogyan verjük fel a tejszínt

Gyermekkoromban már megtanultam hogyan is kell tejszínt felverni és meglepődve láttam mikor elkezdtem netezni, hogy ez sok embernek mekkora problémát jelent. Pedig nem bonyolult, két dolog szükséges hozzá, magas zsírtartalmú, jól behűtött tejszín, és türelem.

Édesanyám a házi tejet hűtőbe tette, megvárta, hogy jól lehűljön és feljöjjön a tetejére a tejszín, majd ezt óvatosan egy öblösebb kanál segítségével leszedte. Amit sikerült tejmentesen leszedni abból készült a tejszín vagy a vaj, amihez már keveredett egy kis tej is abból már csak tejföl készülhetett.

Hogy a tejszínből vaj vagy tejszínhab lesz azt a hőmérséklet határozza meg. Ha egy tejszínt alaposan behűtünk nem fog kicsapódni!!! Ha ezt nem teszünk meg, akkor kicsapódik belőle a zsír, elválik a savótól, és ott lesz a kezünk alatt a vaj. Ez csak egyszerű háziasszonyi megfigyelés, de így van, ki lehet próbálni. Olvastam valahol pontosan azt is, hogy hány fok fölött lesz a tejszínből vaj, de már nem tudom hogy merre, de nem is az a célom ezzel a bejegyzéssel, hogy tudományosan alátámasszam a mondanivalómat.

Én ha díszíteni akarok tejszínnel, vagy biztosra akarok menni, akkor előtte még be is teszem a tejszínt a fagyasztóba úgy 20-30 percet, nem baj ha már kicsit jégkristályos lesz a szerkezete. Ez főleg nyáron lényeges, mert egy jól behűtött tejszín nem fog olyan gyorsan átmelegedni a felverés alatt, sikerünk lesz vele. Ha krémbe kerül a tejszín, és a krémbe zselatint is teszek, akkor nem mindig hűtőm le fagyóba is a tejszínt, hanem eltekintek ettől a lépéstől, de a tejszínt akkor is közvetlenül felverés előtt veszem ki a hűtőből (lényeges, hogy ne 5 percet legyen a tejszín a hűtőbe, hanem pár órát, tehát legyen ideje megfelelően lehűlni).
Nyáron nem hátrány, ha az edényt is behűtjük amiben a tejszín felfogjuk verni, sőt a habverőt vagy a mixer villáit is, ezzel is biztosítva a megfelelő hőmérsékletet.

Az igazi tejszín nem fog olyan könnyen és hamar felverődni (ha jól be van hűtve akkor sem ) mint a nővényi utánzatok, türelem kell hozzá, és lehet nem is lesz pont olyan kemény, de!!! sokkal-sokkal finomabb mint a növényi társa. Szerintem össze sem lehet hasonlítani, de úgy gondolom, hogy főleg egy ünnepi tortánál érdemes rá áldozni.
Én az Aldiba kapható kis dobozos tejszínt használom, jó árban van, és eddig még negatív tapasztalatom nem volt vele.

Édesíteni ízlés szerint lehet, ha édesen szeretjük, akkor is bőven elég 1 dl tejszínhez kb 1 evőkanál porcukor. Én akkor szoktam hozzá tenni mikor már nagyjából felvertem a tejszínt.

2011. január 10., hétfő

Sült káposzta


Elkészítése egyszerű, a káposztát cikkekre vágjuk. Én kb. 2-2,5 cm széles, 6 db cikket vágtam, vigyáztam, hogy torzs is maradjon a cikkel, mert az tartja össze a cikket. Egy tepsit sütőpapírral béleltem, kicsit megolajoztam, ráfektettem a káposztacikkeket. 2 kanál vizet, 2 kanál citromlevet, egy kanál olajat kevés petrezselyenzöldet, 2 gerezd reszelt fokhagymát, 1/4 kiskanál sót, 2 csipet őrölt koriandermagot(elhagyható, csináltam már nélküle is) és 2 csipet zúzott római köményt(szintén elhagyható) elkavartam, majd meglocsoltam a kence felével a káposzta cikkeket. 200 fokos sütőbe toltam, sütöttem, míg az alja szín nem kapott, megfordítottam, a maradék kencével megöntöztem, majd tovább sütöttem. Így roppanósra sül a káposzta. Következő alkalommal kíváncsiságból megpróbálom alufólia alatt sütni félideig, úgy szerintem lágyabbra sül.

Ettük már hallal, most meg fasírttal ezt a káposztát, mindkettőhöz finom volt. A fűszereket ízlés szerint, vagy a feltét ízéhez igazítva változtatni lehet.

2011. január 6., csütörtök

Sajtos roló


Tervbe vettem, hogy megtanulok sajtos rolót készíteni. Ez volt ma az első próbálkozás. Nem lett rossz, férjem szerint úgy jó ahogy van (hát persze, eddig csak boltit evett), de nekem valami hiányzik belőle, nem a krémjéből, hanem a tésztájából, de majd finomítok rajta.
A krémek és a tészta után is neten keresgéltem, legszimpatikusabb krémet Gizinél találtam meg, ezt használtam fel kicsi módosítással.

Hozzávalók a krémhez:

3 tojássárga
3 csapott evőkanál liszt
3 dl tej
100 g tömlős sajt (füstöltet vettem)
200 g reszelt trappista sajt
75 g margarin
75 g vaj
só, bors, szerecsendió

A liszthez adunk egy kis tejet, csomómentesre kavarjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgát, és a maradék tejet, jól elkavarjuk. Hozzáadjuk a tömlős sajtot, 50 g reszelt sajtot, fűszereket ízlés szerint, majd sűrű péppé főzzük. Jól lehűtjük.
A vajat (lehet csak vajjal, vagy csak margarinnal is, vajjal finomabb, margarinnal olcsóbb, ez egy arany középút) a margarint és 100 g reszelt sajtot jól kihabosítunk, majd hozzáadjuk a lehűlt pépet ezzel is jól eldolgozzuk, ha kell még ízesítjük. Egy habzsákba töltjük a kész krémet, majd a kihűlt rolókba töltjük, végeit belemártjuk reszelt sajtba. 22 rolót sikerült ezzel az adaggal megtöltsek.

A tészta receptjét most nem írom még be, amúgy is azt lehet bolti leveles tésztával helyettesíteni. A lényeg, hogy kinyújtás után kenjük le egy kis tojásfehérjével (bőven marad a krémtől, abból használunk fel egy keveset), majd vágjuk kb. 2,5 cm vastag szalagokra.Az előre zsiradékkal megkent formákra tekerjük fel a tésztaszalagokat úgy, hogy kb. fél centi mindig fedje az előzőt, majd erős tűzön süssük meg.
Formát én százforintos boltba vettem, 12 van egy csomagba és 800 Ft körül volt az ára. Habtekercs forma névre hallgat, a Cserni Gépműhely Kft gyártja, megvagyok vele elégedve, a második adagnál már meg sem kentem zsírral, s mégis szépen lejött róla a megsült tészta.

UI: Tud valaki nekem segíteni? Miért van az, hogy sokszor (pl. a fenti képnél is nagyon szembetűnően) a felirtat nagyon elmosódik mikor átkerül a számítógépről a bolgra? A gépen nézve semmi baja, itt meg, szinte egy pacakontúr van körülötte.