Ezzel a sütivel szeretnék minden kedves olvasómnak, barátomnak és mindenkinek aki ide benéz, egy Boldog Új Évet Kívánni!
Tegnap a hűtőben nagytakarítást végeztem, és a mai meg holnapi menüt onnan próbáltam megoldani. Volt még 2 gesztenyepüré, így eldőlt, hogy gesztenyés sütit készítek szilveszterre.
Sütöttem hozzá két piskótát, az egyiket simán a másikat kakaósan (szerintem úgy finomabb, csak a férjemnek akartam kedvezni a simával) és megtöltöttem tejszines gesztenyés krémmel, csokival vontam be. A végeredmény finom lett, férjem szerint még a kakaós is jó, szerintem az a jobb.
Hozzávalók egy piskótához:
4 tojás
4 púpos ek liszt ( a kakaósnál 1 kanál kakaó, a többi liszt)
4 ek cukor
csipet só, pár csep citromlé
A tojásokat megmossuk, szétválasztjuk. A fehérjébe tesszük a sót és a citromlevet, felverjük, majd a cukrot hozzáadjuk és ezzel kemény habot verünk. Jó ha verjük legalább 10-15 percet, így elhagyható a sütőpor, ha nem szánunk rá ennyi időt akkor tegyünk hozzá 1 kk sütőport. A tojás legyen szobahőmérsékeltű, és lehetőleg ne nagyon friss, hanem párnapos.
Ezután már csak kézi habverővel keverjük hozzá a sárgákat, majd az szitált lisztet (és kakaót).
Papírral bélelt nagytepsibe (kb 36x26-os a hasznos része) simítjuk, és megsütjük 180 fokon. A lényeg, hogy ne süssük túl, különben repedni fog.
Még forrón, közvetlenül a sütőből kivéve lehúzzuk róla a papírt, majd megfordítjuk, és a papírral együtt feltekerjük, félretesszük hűlni.
A krémhez:
6 dl tejszín
3 ek porcukor (ízlés szerint ezen lehet változtatni)
1 dl tej
15 gr étkezési zselatin
2x 250 gr gesztenyepüré
A tejet a zselatinnal elkeverjük, majd addig melegítjük, míg felolvad teljesen benne a zselatin, félretesszük.
A nagyon hideg (fagyóba is tehetjük felverés előtt kb 15 percre) tejszínt a porcukorral felverjük, belereszeljük az egyik gesztenyepürét, azzal is eldolgozzuk. Majd a felvert gesztenyés tejszínből adunk egy kanállal a zselatinos tejhez, elkavarjuk benne, majd a zselatint a tejszínhez adjuk, közben folyamatosan kavarjuk.
A másik gesztenyepürét elfelezzük, két a piskóta hosszával megegyező rudat sodrunk belőle, nyomkodó, sodró mozdulatokkal. Kicsit nehézkes, mert könnyen szétesik, de kis türelemmel megoldható.
A krém felét ráhalmozzuk az egyik piskótára, ráhelyezzük a gesztenye rudat, majd feltekerjük az egészet. Így járunk el a másikkal is.
Csokimázat teszünk rá. Ez nálam kb 130 gr csoki volt, amit 2 ek dióolajjal(jó a napraforgó is) melegítettem össze, vigyázva, hogy nem hevítsem túl, majd ezt kenegettem a piskótatekercsekre.
Hűtőbe tesszük dermedni, kb 3 óra múlva már szeletelhető.