2009. június 30., kedd
Pizzás csiga
A pizza tészta receptjét még régen a Mindmegette oldalon találtam, megszerettem, azóta ezt használom, csigának, pizzának, hajtott pizzának.
A szósz az saját kútfős.
Hozzávalók:
100 ml tej
115 ml víz
1 kk só
4 ek olaj
40 dkg finomliszt
1 kk cukor
2 dkg élesztő
A szószhoz:
kb 15 cm füstölt kolbász
1 közepes hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
3 kk oergano
1,5 kk bazsalikom
kb 140 gr sűrített paradicsom
kicsi víz
só, bors, cukor ízlés szerint
Érdemes a szósszal kezdeni. A kolbászt felkockázzuk, vizet öntünk rá és kb 10 percig főzzük. Így hogy főzzük nem érvényesül annyira a kolbász íze, inkább a háttérben marad, de nagyon megadja a magyaros alapízét a szósznak.
A hagymát kockázzuk, az olajon üvegesre pirítjuk, rátesszük a kockázott fokhagymát ezzel is pirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, majd a sűrített paradicsomot, ezzel is kicsit pirítjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy kenhető kencét kapjunk, és kicsit összefőzzük az egészet.Mikor mindkettővel megvagyunk, akkor összeöntjük a kettőt (a kolbász főzőlevét nem), leturmixoljuk. Ezután hagyjuk hogy lehűljön.
A tésztához a hozzávalókat az üstbe tesszük, alulra a víz, tej, olaj, só, rá a liszt, cukor, élesztő, bedagasztatjuk, lágyabb tésztát kell kapjunk. Az üstben a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületre borítjuk , nagyon vékony ( kb 3mm ) hosszúkás csíkot nyújtunk belőle.
Ezután rákenjük a szószt, úgy hogy a fenti részen hosszában hagyunk kb 2 cm tésztacsíkot üresen, szósz nélkül. Alulról kezdjük feltekerni bejgliszerűen, így a fenti szósznélküli rész került a legvégére, és így nem nyílik majd ki a csiga vége kelés és sütés közben.
Ezután kb 1 centis szeletkéket vágunk belőle, sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük, kelesztjük még kb fél órát majd 200 fokon sütjük.
A tetejére most sajtot szórtam (de így nem olyan mutatós), de úgy is készíthetjük, hogy még a feltekerés előtt szórunk rá reszelt sajtot(talán így a legmutatósabb és finomabb), és természetesen sajtnélkül is finom (olyan is készült pár, mert nagylányom csak sajtnélkül eszi meg).
Kekszek, a gyerekek örömére
Jelenleg három gyerek van a felügyeletem alatt, a két saját és nővérem nagyfia. A héten napközis táborba járunk minden nap, gondoltam jó lesz egy pár finom kis ropogtatnivaló napközben, így tegnap késő este csináltam ezeket. Gyorsan megvan mindkettő, és finomak is.
A barna az gyömbéres keksz, Pákosztos macska blogjában találtam, nem most csinálom először, nagyon szeretjük, ennek nem is írnám le a receptjét, mert nem változtattam rajta, mindent úgy csinálok ahogy ő írja. A recept itt található.
A másik egy kukoricás keksz. Azt Laura blogján találtam (ha nem is érti az ember a képekért érdemes megnézni). Én Erdélyi származású vagyok, értem a leírott szöveget(ha meg valaminél elakadok, akkor rákérdek a férjemre, ő még most is nagyon jól beszéli a román nyelvet), beszélni már nem beszélem, de lehet ez csak félénkségem miatt van.
Hozzávalók:
240 gr kukoricadara
240 gr liszt (eredeti receptben 200 gr, nekem ez nem volt elég, még így sem állt össze olyan szépen össze mint Laura képein)
140 gr porcukor
250 gr szobahőmérsékletű vaj
1 közepes tojás
reszelt citromhéj (én egy kisebb citrom felét reszeltem bele)
1 csomag vaníliáscukor
150 gr csoki finomra kockázva
Mindent összekavarunk, én ragacsos masszát kaptam annak ellenére, hogy emeltem a liszt adagján. A csokit nem muszáj beletenni, de nekem most táblás csoki volt itthon, nem volt csokicseppem, sem dekor cukrom, ezért gyúrtam bele inkább a csokikockákat.Diónyi halmokat szaggattam, kicsit meggömbölygettem, tenyerem közt kicsit szétlapítottam, sütőpapírral ellátott tepsire tettem, 175 fokon sütöttem míg a széle kezdett kicsit színt váltani.
Nagyon omlós kekszek lesznek belőle, ugyanakkor nagyon ropogós is a kukoricadara miatt, csak annak ajánlom az elkészítését akit nem zavar hogy a kukoricadara keményen ropog majd a foga alatt.
Több gyermek is tesztelte a kekszeket ma, mindenkinek ízlett mindkettő, kivéve a nagylányomat, őt zavarta a ropogós kukoricadara.
2009. június 29., hétfő
Petrezselymes-citromos-fokhagymás harcsa
Szombat hajnalban is fogott két nagyon szép példányt, vasárnap készült is egy részéből ebéd, a többi a fagyóban várja a sorsát.
Hozzávalók:
kb 500 kg filézett afrikai harcsa
1 nagyon szűk kk só (vagy inkább fél kk)
3 púpos kk petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom reszelt héja
kicsi olaj(kb 2 ek)
kicsi víz(kb 2 ek)
Az olajat, vizet, citromhéjat, zúzott fokhagymát, petrezselyemzöldet, sót összekavarjuk egy akkora tálba amibe beleférnek majd a haldarabok is, majd rátesszük a halat, összeforgatjuk, hogy a pácból mindenhova jusson, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap olajjal vékonyan kikenünk egy tepsit,bele szórunk vékonyra vágott (kb 2 mm) krumplit, répát, vagy bármit amit szívesen megeszünk vele. Sózzuk, fűszerezzük ízlésünk szerint, majd egyik oldalba húzzuk. A haszeleteket is elhelyezzükk melette, vagy közötte, kinek hogy tetszik.
220 fokos sütőbe toljuk, kb 35-40 perc alatt megsül.
Most készítettem mellé még egy tejfölös ubisalit, amihez egy kígyóuborkát lereszeltem héjastól, kevertem hozzá 1 dl tejfölt, és tettem hozzá vágott kapribogyót, kb 2 evőkanálnyit. Sózni csak ezután érdemes, mert a kapribogyó eléggé sóz.
Én jégsaláta levelet tépkedtem a tányéromra, erre tettem az ubisalit, majd erre került a hal.
(Recept forrása a Mindmegette oldaláról van.)
2009. június 26., péntek
Királyfi
Szénhidrátnap van és én valami krémes sütit kívántam, igaz inkább túrósat sok gyümivel (nem is tudom ilyet lehet-e enni a diéta alatt), de megint kaptam egy jó adag meggyet, így inkább a királyfi mellett döntöttem.
Ez az egyik kedvenc sütim, krémes, de a krém szinte elveszik a piskóták között, de közben megkoronázza az ízét.
Ennek a sütinek a receptjét még kollégista koromba szereztem, egy kedves barátnőm hozott ilyen sütit, én pedig addig nyüstöltem amíg el nem hozta nekem a receptjét is.
Sokat gondolkodtam a nevén, és arra jutottam, hogy azért hívhatják így, mert eredeti recept alapján ez egy nagyon magas süti, kimagaslik a többi süti közül, mivel eredetileg a kakaós piskóta nem 5 tojásból készül, hanem 10-ből , így a kakaós rész a képen látottnak a duplája. Én feleztem ezt az adagot, hogy átharapható sütit kapjak, amúgy is a lényeg benne a diós-meggyes lap, legalább is számomra.
Hozzávalók:
Kakaós piskótához:
5 tojás
5 ek víz
10 csapott ek cukor
8,5 ek liszt
1,5 ek kakaó
1/2 cs sütőpor
Diós-meggyes laphoz:
6 tojásfehérje
13 csapott ek cukor
1 csésze vagdalt megy(halmosan, én a cukorral eltett meggyet szeretem hozzá a legjobban használni)
1 csésze vagdalt dió (halmosan)
1 csésze liszt (szűkön)
1 cs vaníliáscukor
1/2 cs sütőpor
Krémhez:
6 tojássárgája
1 egész tojás
10 csapott ek cukor
25 dkg vaj vagy margarin (eredeti recept szerint 30 dkg)
A máz
kb 130 gr tortabevonó
kb 2 ek olaj
A kakaós piskótához a tojásokat szétválasztjuk,, a cukrot kimérjük, a lisztet, sütőport, kakaót összeszitáljuk. A fehérjét és a vizet egy pár csepp citromlével és egy csipett sóval felverjük, mikor már kemény akkor hozzáadjuk a cukrot, kemény habot verünk belőle.
Majd a mixer fokozatát a legkisebbre állítjuk, hozzákeverjük a sárgákat is.
Ezután már csak óvatosan, a mixer nélkül, keverjük bele a kakaós sütőporos liszt keverékét.
Én 175 fokos sütőbe teszem, 15 perc után lejjebb veszem a hőfokot kb 150-re, majd tűpróbáig sütöm.
A diós-meggyes laphoz a tojásfehérjét pár csepp citromlével és egy csipet sóval felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot.
Aztán belekeverjük a sütőporos liszt keverékét, a meggyet és a diót.
Ezt is 175 fokon kezdem sütni, majd 15 perc után kb 150 fokon sütöm tovább míg barnás-rósaszínes lesz a teteje, vagy tűpróbáig.
A krémhez a tojás sárgákat elkeverjük az egész tojással és a cukorral, majd egy vastag aljú edénybe folytonos keverés mellett sűrű péppé főzzük (ezt lehet gőz fölött is, de úgy nagyon lassú). Nem baj ha kicsit csomósodik, nagyon szépen elkeveredik majd a vajjal.
UI: Legújabban a tojást kihabosítom a cukorral (sima is lehet, nem kell porcukor), eztán vízgőz fölött addig melegítem, míg az ujjamnak kellemetlenül nem lesz meleg a hab.
Én lehűteni úgy szoktam, hogy hideg vízbe teszem az edényt, és néha belekavarva lehűtöm, így nem bőrösödik be a teteje.
Mikor kihűlt akkor a szobahőmérsékletű vajjal habosra kavarjuk, majd megtöltjük vele a sütit.
A kakaós piskóta kerül alulra, rá a krém egyik része, majd rá a diós-meggyes lap, rá a krém másik része. Ekkor betesszük hűtőbe, megvárjuk, hogy megdermedjen a krém, utána bevonjuk csokival.
A csoki felolvasztásával sem szoktam vacakolni, a csokit feltördelem, ráöntöm az olajat, elkezdem melegíteni, időnként leveszem a tűzről, nem hagyom hogy túlmelegedjen, közbe folyamatosan kavargatom míg elolvad a csoki. Nem ég meg, sokkal gyorsabb mintha vízgőz fölött melegítgetnénk.
A csésze amit használok 330 ml színültig tele töltve, a egyet és a diót halmosan mérem bele, a lisztel nem töltöm meg teljesen, hagyok kb egy ujjnyit szabadon.A tepsi mérete amibe készítem az 42X32 centis.
2009. június 25., csütörtök
Zöldbabpörkölt
Már felnőtt voltam, mikor rájöttem hogy köretként viszont szeretem, ennek ellenére nagyon ritkán kerül az asztalunkra. Levest kb évente kétszer főzök belőle, és azt is csak azért, mert édesanyám ellát mindig zöldbabbal fagyasztott állapotba, helyes kis félkilós csomagokba, amibe mindig tesz egy kis paprikát is, és zeller és petrezselyemzöldet is. Tavaly is ellátott minket vagy 5 csomaggal, hát még kettő mindig itt ült a hűtőmbe,
és elérkezetnek láttam sz időt, hogy végre elhasználjam az egyiket.
Hozzávalók:
kb fél kg konyhakész zöldbab
2 kisebb paradicsom
1 paprika
1 vöröshagyma
1 kis gerezd fokhagyma
só, bors, paprika, zeller és petrezselyemzöld
A hagymát apróra vágjuk, kb két kanálnyi olajon kicsit pirítjuk. Ráreszeljük a fokhagymát, teszünk rá ízlés szerint paprikát, borsot, sót, rátesszük a babot és a paprikát és a paradicsomot apróra vágva. Felöntjük kicsi vízzel, ha van kéznél akkor húsleveslével, és készre pároljuk fedő alatt.
A vége felé tettem bele még egy kis friss petrezselyem és fellerzöldet finomra vágva.Majd kb az 1/3-át külön vettem, tettem bele egy kanálnyi tejfölt is tettem. Ezt a család többi tagja kapta, nekik még husi is járt a köret mellé.
Köretnek rizst főztem, kicsi petrezselymet szórtam rá.
Pecsenye zsömle
A recept ötletét E.Margitka egyik receptje adta, ami itt található. Margitka receptjébe kovász van, nekem az most nem volt, pecsenyelevem sem volt annyi amennyit ő ír, így megcsináltam a saját verziómat, a formázást a leírása alapján készítettem, de nem muffinsütőbe tettem a zsömiket, csak simán tepsire, és kicsit szétnyíltak, még kell gyakoroljam ezt.
Hozzávalók:
250 gr Bl80-as liszt
50 gr fehér rozsliszt
100 gr tk rozsliszt
100 gr tk tönkölyliszt
150 ml pecsenyelé
100 ml pecsenyezsír
100 ml víz
15 kdg élesztő
200 gr öregtészta
1/2 fél kk só
1 kk cukor
csipet aszkorbin
2 ek burgonyapehely
A pecsenyelevet, zsírt, sót vizet a kenyérsütő aljába öntöttem.
A liszteket kimértem, szárazon összekevertem a burgonyapehellyel, cukorral, aszkorbinnal, ezt is az üstbe tettem. Tetejére került az élesztő és az öregtészta.
Az öregtészta nem sima volt, hanem 500 gr-ból 200 gr graham liszt volt. Szeretek többféle lisztet használni, viszont a grahammal az a tapasztalatom, hogy szárítja a kész péksütit, de ha az öregtésztába tesszük akkor már nem.
Dought programon bedagasztattam, duplájára kelesztettem, majd lisztezett felületre borítottam, elvágtam négy darabba, majd kettőt kisodortam kb 90 cm-re.
Ezután összecsavartam, ekkor valamennyire rövidült. Elvágtam kb 6 darabba.
A végeit levizeztem, hogy jobban ragadjon, összenyomkodtam. Itt még szép volt, de már kelés közbe szétnyílt kissé. Muffinformába szebb maradt volna.
A végeredmény egy pikáns, fűszeres, nagyon foszlós péksüti lett.
Nekem mikor készítettem fehérjenapom volt, és bevallom törtdelmesen, hogy egy kissebb darabot ami kb 70 gr volt egy pohár kefir társaságába megvacsiztam, nagyon jól esett.
2009. június 24., szerda
Tepsis csirkecomb
Hozzávalók:
csirkecomb
vöröshagyma
fokhagyma
zellerzöld
petrezselyemzöld
só
bors
paprika
Direkt nagy adagot terveztem, így vettem 13 csirkecombot, ami majdnem 3 kiló volt összesen.
A sót úgy szoktam kiszámítani, hogy egy kiló húsra egy csapott kk só, kb 1/2 kk paprika, kb 1/5 kk bors.Ezt összekeverem, majd a husit bedörzsölöm vele a sütést megelőző este.
Most tepsibe sütöttem, mert egyik sütőtálamba sem fért el ennyi combi.
A tepsit vékonyan kikentem olajjal, aljára egy karikára vágott és karikákra szedett vöröshagymát szórtam. Két gerezd fokhagymát felvágtam, ezt is elszórtam a tepsi aljába, tettem rá pár megmosott zeller és petrezselyemzöldet. Erre került a husi. A tetejére szintén egy vöröshagyma karikákra szedve, 3 gerezd fokhagyma felvágva, és szintén pár szál petrezselyem és zellerzöldje.
Ekkor így nézett ki:
Lealufóliáztam és 220 fokos sütőbe tettem, így sütöttem kb 45 percig utána fólia nélkül még kb fél órát.
A család többi tagja krumplipürét kapott még mellé, arról nincs fotó, mert mindenki éhes volt, senkinek az adagját nem akartam elvenni fotózás céljából.
Készült mellé egy egyszerű káposztás-uborkás sali, amihez egy kis fej nyári káposztát vágtam fel, egy kígyóuborkát vágtam hajszálvékonyra, tettem rá kb 2 ek olajat, ízlés szerint citromlevet, kicsi sót és darált sós paprikát. (Tálalás előtt kóstoljuk meg mert általában még utána kell savanyítani egy kis citromlével.)
A másik salihoz pár jégsalátát levelet feltépkedtem, 3 paradicsomot felkockáztam, egy újhagymát zöldjével együtt felkarikáztam.
Az öntethez 3 ek kefirt, fél ek citromlevet, sót, kicsi zeller ill pertzselyemzöldet (együtt kb egy púpos kiskanálnyi volt) apróra vágva összekevertem, ráöntöttem a zöldségekre, majd kóstolás után még sóztam.
A siker nagy volt, mindenki megelégedett.
A pecsenyelevet nem öntöttem el, majd a következő bejegyzésbe leírom mit készítettem belőle.
2009. június 23., kedd
Karfiolkrém
2009. június 20., szombat
Csokis kókuszgolyó
Nagylányom kérte szombaton hogy kókuszgolyót készítsünk, ez az egyik kedvenc csemegéje. Nemcsak enni szereti, hanem csinálni is mind a két gyerkőc.Hozzávalók:
400 gr tea keksz
400 gr teljes kiőrlésű tea keksz ( holland kekszeket használtam, ez volt itthon)
2 ek kakaó
25 dkg margarin
4 dl tej
15 dkg cukor
180 gr étcsoki
víz amennyit felvesz (kb 50 ml)
A kekszeket ledaráljuk.
A tejet a csokival felforraljuk, mikor forr elzárjuk alatta a gázt, beletesszük a margarint és a cukrot, majd addig kavargatjuk míg el nem olvad mindkettő.
A csokis tejet a kekszre öntjük, összedolgozzuk, és még annyi vizet öntünk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk.
Hagyjuk kihűlni, mert így sokkal könnyebben formálható.
Tehetünk bele meggyet, diót, mogyorót a közepébe, ki mit szeret, mi csak simán hagytuk, mert lánykáim úgy szeretik a legjobban.
Kókuszreszelékbe hempergetjük.
Nagyon finom lett, a csoki nem csak az ízén, hanem az állagán is javított.
És itt vannak a szorgos kis "segítő" kezeim!
Svéd gombasaláta
2009. június 18., csütörtök
Meggyes-mákos palacsinta rumos csokiöntettel
Töltött zsömlék szénhidrátnapra
Van még azért pozitívum a dologba, jól fagyasztható is. Egy ráérős hétvégén megsütünk egy adagot, megesszük belőle az adagunkat a többit kihűlés után lefagyasztjuk(már ha nem eszi meg a család többi tagja). Reggel mikor elindul az ember kikapja a fagyóból, ebédre pont kienged, lehet enni.
Most két receptet osztok meg, egy édes-savnyút, meg egy magyarost.A magyaros káposztásat nem most csináltam, hanem pár hete, de felteszem ide, mert finom volt, kép is készült róla.(A fagyasztást még csak a káposztáson próbáltam, ha valami okból az édes savanyúnál nem működne azt utólag beírom)
Ui: az édes savanyú zsömle élvezeti értéke fagyasztás és kiengedés után csökken, a zöldségek elvesztik roppanóságukat, ízre jók úgy is.
A zsömlék receptjei E.Margitkánál található, itt és itt.
Édes-savanyú zöldséggel töltött hamburger zsömle:
Hozzávalók:
1 dl tej
1 dl kefir
50 gr olaj
1 tojás
1,5 kk só
45 dkg BL80-as liszt
3 ek cukor
25 gr élesztő
késhegynyi aszkorbin
Kenyérsütő üstjébe tesszük a tejet, kefirt, olajat, sót, tojást. Rátesszük a lisztet, aszkorbint, majd az élesztőt.
Én a dought programon szoktam dagasztatni, ez az én gépemnél folyamatosan dagaszt 20 percig, ha sietek akkor bekapcsolva hagyom, ekkor gyorsan megkel, ha nem sietek akkor kihúzom az áramforrásból, de az üstben kelesztem tovább, így kicsit tovább kell. Mikor már jó kétszeresére nő, akkor lisztezett felületre borítom, 10-be osztom. Most csak a kezemmel kör alakúra nyomkodtam külön-külön a darabokat, vigyázzunk ne vékonyítsuk el a közepét, mert akkor a kelés alatt kilyukadhat. Megtöltjük a töltelékkel(kb mindegyikbe egy púpozott evőkanlnyit tegyünk), és összecsipkedjük jó alaposan a széleit(Kép róla lentebb)
Az összecsipkedet oldalával lefelé tesszük a sütőpapírral ellátott tepsire, duplájára kelesztjük, majd megkenjük egy vizezett tojásárgával, megszórjuk szezámaggal.
200 fokon sütjük.
A töltelék:
4 brokkolirózsa
2 kicsi répa
1 kicsi hagyma
kb 50 gr káposzta
2ek balzsamecet
3 ek ketchup
1 ek worcester szósz
2 ek cukor
A hagymát vékony karikára vágjuk, a répát , a káposztát csíkokra, a brokkoli rózsákat kis rózsákra szedjük, vágjuk.
Kb 2-2 ek napraforgó és földimogyoróolajat felhevítünk, külön külön a zöldségeket kicsit megpirítjuk rajta, nem sokáig, csak míg kicsit összeesik(kb 1-1 perc). Én a hagymával kezdtem utána répa, majd káposzta és a brokkoli következett, ez utóbbi két részletben. Ami már készen volt azt szűrőbe szedtem, a lecsöpögő olajat meg vissza vissza öntöttem, így nem kellett több olajat tegyek hozzá.
Közben összekevertem a ketchupot ,a worcester szószt, az ecetet, a szójaszósz, a cukort. Mikor a zöldségek készen voltak mindent össze öntöttem, és összefogyogtattam kicsit. Érdemes előre megcsinálni, hogy legyen ideje szobahőmérsékletűre hűlni.
Amúgy ez finom lehet tésztával is, keményítő napra meg rizzsel.
(Férjem négyet termelt be belőle, sokat már nem fogok lefagyasztani.)
2009. június 17., szerda
Vöröslencsés göngyölt padlizsán
Köménymagleves
2009. június 15., hétfő
Meggyes-pudingos pite
Hozzávalók:
kész linzer tészta
kb 300 gr meggy kimagozva
2 kk étkezési keményítő
2,5 ek cukor a meggyhez
4 ek cukor a pudinghoz
1 cs vaníliás cukor
1 vaníliás pudingpor
2 halmos ek tejföl
400 ml tej
24 cm piteforma
A pudingot a szokásos módon a 4 ek cukorral és a 400 ml tejjel felfőztem, majd rögtön utána belekevertem a tejfölt és a vaníliás cukrot.
A meggyet kimagoztam, a 2,5 ek cukrot kicsit karamelizáltam egy vastag aljú edényben, rádobtam a meggyet, elkevertem, hagytam hogy kicsit rotyogjon, majd a keményítőt kb 2 ek vízbe feloldottam, hozzáöntöttem, felforraltam.
A linzer tésztám a fagyóban volt, pontos recit nem tudok írni hozzá, mert próbálkozás volt és nem írtam fel, de volt benne tk tönkölyliszt és graham liszt is, meg darált dió.
A formát kizsíroztam, beliszteztem, kibéleltem a tésztával, ráöntöttem a még meleg pudingot, rá a meggyszószt, és díszítésként tettem rá a maradék tésztából egy kis masnit, amit cukros tejjel kentem le. 200 fokon sütöttem kb 40 percig.
Mi teljesen lehűlve szeltük meg, de úgy gondolom finom langyosan is.
2009. június 14., vasárnap
Padlizsános tésztasaláta
Szénhidrát napom lévén igen erősen elgondolkodtam, hogy mit is vigyek amiből aztán én is ehetek, és ekkor jött a barátnőm mentő ötlete, hogy látott a neten olyan tésztasali receptet aminek az öntete nem tejfölös-majonézes hanem mustáros-ecetes. Hát első hallásra nem dobtam hátast, mivel kb. 10 éve a mustárt nem is igazán tudtam elképzelni másba mint a majonéz összetevői közt, az ecettel sem régen barátkoztam meg, úgy hogy kicsit meredeknek tűnt az ötlet, de gondoltam azért én is körülnézek a neten ez ügyben. Sok receptet elolvastam, igazán egy sem fogott meg teljesen, de azért gondoltam egy próbát megér a dolog.
Így alakult az én tésztasalim receptje:
Hozzávalók:
2 kisebb padlizsán
3 paradicsom
1 kisebb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
30 dkg fusilli
4 ek olaj (és még egy kicsi a padlizsán sütéséhez)
1,5 ek balzsamecet
1,5 ek mustár
1 kk bazsalikom
1+1kk petrezselyem
1,5 kk görögös fűszerkeverék ( az Aldiba vettem, nincs benne ízfokozó, számomra ez fontos, de hiányában mindenképp tegyünk bele még egy kis őrölt koriandermagot és oregánót)
0,5 kk méz
só, bors ízlés szerint
A padlizsánt meghámoztam, kb 1x1-es kockákra vágtam, kicsit lesóztam, kb 30 percig hagytam csöpögni.
Közben hagymát felaprítottam, kb 1,5 ek olajon elkezdtem kicsit pirítani, hozzá reszeltem a fokhagymákat, kicsit vele is pirítottam, majd hozzá tettem a padlizsánt, kb 1 kk petrezselyemzöldet, 0,5 dl vizet és fedő alatt készre pároltam.
A tésztát sós vízben kifőztem.
Közben a paradicsomot kis kockákra vágtam. A szószhoz az olajat, mustárt, ecetet, mézet, petrezselyemzöldet, bazsalikomot, görögös fűszert, sót, borsot egyneművé kevertem.
Mikor a tészta megfőtt lecsepegtettem, összekevertem előbb a szósszal, utána a padlizsánnal és paradicsommal, mikor kihűlt hűtőbe tettem, egy éjszakát érlelődött.
Nagyon kapós lett, hamar elfogyott. El tudom képzeli grillezett húsok köreteként, de szerintem magában is megállja a helyét.
2009. június 12., péntek
Furulya
Sajnos a receptjét, ahogyan ő csinálta nem tudom már megszerezni, ő fejből készíttette, nem recept alapján, és sajnos már nem tudom megkérdezni őt.
Végülis úgy gondolom, hogy bármelyik kalácstésztából elkészíthető, én édesanyám kalácsreceptjét használom fel ehhez, kis változtatással.
Hozzávalók:
220 ml tej
1 dl olaj, vagy 75 gr olvasztott vaj
1 tojás
1/2 kk só
0,5 kg finom liszt, vagy BL80-as
90 gr cukor
2 ek tejpor (elhagyható)
20 gr élesztő
aki szereti citromhéj
Kenyérsütőbe bedagasztatjuk ( lágy tésztát kell kapjunk), duplájára kelesztjük, kicsit hosszú a kelési ideje, de nincs élesztős utóíze, én azért szeretem nagyon.
Előkészítünk egy lapos tányérba egy tojást felverve kicsi tejjel, másik edénybe cukros diót, én szoktam fahéjas-cukrot is odakészíteni. 12-es fa tiplit felvágunk kb 12-14 cm hoszzúra, áthúzogatjuk őket jó alaposan margarinon.
Lisztezett felületre borítjuk, négybe osztjuk, majd elkezdjük egyenként kisodorni ujjnyi vastagságúra, majd feltekerjük a tiplire. Mikor a végéhez érünk akkor elszakítjuk a tésztát, majd folytatjuk a csavargatást a következő tiplin. A furulyánkat belemártjuk előszőr a tojásba, majd a dióscukorba, ill. fahéjascukorba. Sütőpapírral ellátott tepsire tesszük, duplájára kelesztjük, majd 180 fokon sütjük.