2009. november 28., szombat
Diós koszorú (darálóskeksz)
Mondta, hogy netről nézte le a receptet, ezért én is rákerestem most, meg is találtam a Mindmegette oldalán.
Ez is ajándékba készült, holnap visszük a nyagymamának a puszedli és porlós kifli társaságában.
Gyors, olcsó kekszféle (na jó, ez attól függ ki milyen áron jut a dióhoz)
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 cs sütőpor
20 dkg zsír
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
1 cirtom leve (nekem kicsi volt a citromom)
kicsi víz (10 ek ment bele, de ez függ a citromlé mennyiségétől)
A lisztet a zsírral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a a dióban elkevert cukort, egy lyukat csinálunk a keverék közepébe, ebbe öntjük a citromlevet és a vizet (vízből keveset tegyünk, majd pótolgassuk, míg nem lesz jó a massza, begyúrjuk.
Ezután én hűtőbe tettem, de ezt nem kell mindenképp, nálam úgy jött ki a lépés, majd darálón ledaráljuk(előtte illesszük fel a kekszformázó részt ha van:))), kb 10 cm csíkokat darálunk, levágjuk, majd kör alakba tesszük le a sütőpapírral ellátott tepsikre, a végeket illesszük egymáshoz.
180 fokon sütjük, míg szép szint nem kap.
Kihűlés után forgassuk bele vaníliás porcukorral, de ez nem kötelező, én úgy éreztem, hogy elég édes így is, ezért csak a felét porcukorztam meg.
Jól záródó fémdobozban sokáig ropogós, omlós marad reményeim szerint.
Mindez nehezen jött volna létre, ha nincs Egycsipet, akitől ingyen és bérmentve kaptam darálós kekszhez való formát, köszönöm szépen Egycsipet!!!!!
Akinek nincs darálós keksz formázója (és Egycsipet sem küld neki :D), és mindenképp meg akarja csinálni, az vegyen kb egy nagyobb diónyit a tésztából, majd sodorja ki, így illesz össze, szerintem így is szép, csináltam pár darabot abból a tésztából ami benne maradt a darálóba.
Marhapörkölt
Hozzávalók:
500 gr marhalábszár kockázva
2-3 ek olaj
2 fej vöröshagyma kockázva
4 gerezd fokhagyma kb kettőbe vágva
1 közepes répa reszelve
1 pritaminpaprika (de jó bármilyen, nekem ez van a fagyóba) nagyobbakba vágva
2 kisebb paradicsom
pár kanálnyi bor
3 babérlevél
csipet kakukkfű
só, bors, paprika
A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük a fokhagymát, paprikát, répát, kicsit pirítjuk együtt, kicsit sózzuk. A paprikát azért szoktam nagyobb darabokba hagyni, mert pár perc múlva a hő hatására a héját könnyen lehúzhatjuk, így nem lesz a kész ételben zavaró. Majd rátesszük a húst, pirítjuk kicsit, hozzátesszük a babérlevelet, kakukkfüvet majd lefedjük, fedő alatt pároljuk , ha szükséges öntünk rá vizet, nekem most nem kellet, engedett a sok zöldség és a hús eleget.
Néha, néha belekeverek (az edényem alja jó vastag, aki vékonyabb aljú edénybe készíti az gyakrabban kavargassa), mikor már majdnem kész(ez függ a marha korától, de azért készüljünk minimum 2 óra körüli pirításra, párolásra) belelöttyintünk egy kis bort, nem tettem sokat, 3-4 kanálnyit, és hozzátesszük a paradicsomot is (a paradicsom héját is vegyük le, vágjuk apróra), sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk ízlés szerint, majd pároljuk készre az egészet.
Puliszkát főztem mellé, és zöldparadicsomsalival tálaltam.
2009. november 27., péntek
Mézes puszedli, már megint
Ez az adag férjem nagymamájának készült. A recept ugyanaz mint az előző, csak most habbal vontam be.
Amiért mégis felteszem az az, hogy a múltkoriban nem írtam le pár pár dolgot a habossal, most megteszem. A habot miközben sül az első tepsi puszedli verjük jó keményre, ha teszünk bele 1 csipet sót, kicsi citromlevet akkor keményebbre tudjuk verni. Mivel sok a porcukor hozzá, több részletben adjuk a habhoz.
Eddig a 3 tojásból a hab soha nem volt elég a bevonásra, most meg nem is fogyott el mind, gondolom azért, mert szép nagyok voltak a tojások, és most törekedtem arra, hogy tényleg jó kemény legyen, így a térfogata is több lett, kiadósabb volt a hab így. Mikor bevonom akkor melegen forgatom bele a puszedliket, közvetlenül a sütőből kivéve, rengeteg ragad rá, egy késsel a felesleget lehúzom róla, visszateszem a helyére, majd ott hagyom száradni. Most a felét simán a fehérbe forgattam bele, mikor a felén túl voltam a habhoz még kevertem kakaóport is, majd a másik részét ebbe forgattam. A maradék habot zacskóba kanalaztam, a zacskóra kis lyukat vágtam majd elkezdtem először a fehérekre rajzolni, még mindig maradt habom, ehhez még több kakaót kevertem, majd írtam a kakaósra is.
Amire ezután jobban figyelnék, az az, hogy nagyon finomra darálnám a porcukrot a habhoz, mert most elnagyoltam, mert nem számítottam arra, hogy marad és díszíthetek vele, ez gondot okozott a rajzolás közben, mert a nagyobb szemcséjű cukor darabok folyton eltömítették a kis lyukat, így nagyobbat kellett vágjak, nem lehetett olyan szép alakot adni a formáknak, de első próbálkozásnak nem rossz szerintem.
A szárítás: Én be szoktam tenni a sütőbe miután az már langyos, mert úgy könnyebben szikkad. Néha be is melegítek neki egy keveset, hogy siettessem a folyamatot, így is kell neki legalább fél nap. Mikor már száraz a teteje,és már viszonylag könnyen elválik a sütőpípírtól akkor megfordítom, hogy az alja is hamarabb száradjon.
Ennél még fontosabb hogy ne süssük túl, mert a szárítás alatt még szárad.
Ha így járunk el akkor finom puha puszedliket kapunk cserébe.
2009. november 26., csütörtök
Diós pálcácskák VKF-re
Ezzel a kinézetre egyszerű(mondhatni csúnyácska), de annál finomabb édességgel neveznék a Chef Viki által meghirdetett VKF fordulóra.
A recit még tinikoromban írtam ki unokatesóméknál egy román recepteskönyvből, hogy melyikből azt nem tudom, arra emlékszem, hogy nem voltak benne képek. Sokáig csak nézegettem, házasságunk első évében elkészítettem, finom volt nagyon, erre emlékeztem, de sok-sok dió kell hozzá, ezért nem csináltam meg újból, mostanáig, szerintem dió ide vagy oda ezután sokszor elkészítem, mert nagyon finom. Aki szereti a grillázst vagy a diós dolgokat annak ajánlom figyelmébe, mert sülés közben kap egy kis karamelles ízt, emiatt kicsit a grillázsra emlékeztet, de szerintem jobb, mert nem olyan édes, és nem olyan kemény, hanem ropogós, omlós finomság. Dupla adagot készítettem, mert ajándékba készült jó része, de saját magunkat sem hagyhattam nélküle, a dupla adag sem túl sok, így azt írom le, jól záródó dobozba biztos sokáig eláll, ha hagyjuk....
Hozzávalók:
500 gr dió
2 tojás
300 gr porcukor
100 gr liszt
+1 tojásfehérje és durvára vágott dió a tetejére
A diót ledaráljuk. A tojást a porcukorral fehéredésig habosítjuk, majd hozzá adjuk a dióban lekevert lisztet, jól eldolgozzuk, gyúrjuk, majd alaposan lisztezett felületen kb3 mm vékonyra nyújtjuk, lényegében ez a legnehezebb rész, mert ragad, nehezen emelgethető, tehát az utána lisztezés nehezen megoldható, a közepe nekem is rendesen leragadt, de mikor vettem fel a pálcácskákat akkor a leragadtak alá egy késel alányúltam, majd végig húztam alatta a kést, így már nem okoz gondot a felvevése. A tojsáfehérjét csipet sóval kicsit felverjük, majd elkenjük a tésztán, megszórjuk darabos dióval, jól megnyomkodjuk, hogy biztosan bele ragadjon, majd deremeccővel felvágjuk, kb 15x1 cm csíkokra(vagy ahogy tetszik nekünk), óvatosan felszedegetjük a pálcácskákat, sütőpapiros tepsire tesszük.
180 fokon sütjük, míg szép mogyoróbarna(mint a fenti képen) színe nem lesz, ettől hamarabb nem érdemes kivenni, mert, akkor nem lesz ropogós, de tovább se hagyjuk, mert akkor megég. Lehet sűrűn nézegetni, nem lesz semmi baja. Mikor kivesszük fóron még kicsit rágósnak hat, de ahogy kihűl nagyon kellemesen ropogós pálcácskát kapunk, tömény diós ízzel.
Amit még ajándéknak adnék, és már felkerült a blogomba:
Ólomüveg süti
Mézes puszedli, habosan
Mézes puszedli, csokisan
Diós koszorú
Sütőtökös-csokis keksz
Zabpelyhes-almás keksz
Rozsos-magvas pálcácskák (lehet csak finomlisztel is készíteni)
Frissen készítve:
Nugátos szőlő
Házi krémsajtos, epres mini tortácskák (más gyümölcs is lehet)
2009. november 24., kedd
Mézes puszedli
125 gr margarin
125 gr méz
Ezeket felolvasztjuk.
3 tojássárga
150 gr porcukor (ha étcsokival vonjuk be, akkor mehet bele 200 gr is)
fél citrom leve
4 ek tejföl (halmosan)
Ezeket is összekavarjuk, előbb a tojássárgát a porcukorral kihabosítjuk, majd a többit is hozzáadjuk. Reszelhetünk hozzá 1 narancsnak és citromnak a héját, nekünk ez nem hiányzik.
A tojásos és a mézes masszát összekeverjük.
200 gr Graham liszt
250 gr finomliszt
2/3 kk fahéj, gyömbér, szegfűszeg
1/2 cs sütőpor
csipet só
Ezeket is összekeverjük, majd a mézes keverékhez adjuk, eléggé lágy masszát kapunk, mint egy muffin tészta, takarjuk le valamivel, majd tegyük a tésztát hűtőbe egy éjszakára, lehet több is.
Diónyi halmokat gömbölygessük szép kerekre, tegyük sütőpappírral ellátott tepsire, majd süssük meg 160 fokra előmelegített sütőbe. Csak épp egy kicsit kell szint váltson, ne süssük túl őket, mert ropogósak lesznek nem pedig puhák.
Ha csokival szeretnénk bevonni akkor kb 300 gr csokit számoljunk hozzá, ehhez tegyünk 3 ek olajat, majd olvasszuk fel, ne hevítsük túl, mert akkor nem lesz fénye. Az olvasztott csokiba tegyünk bele egy kihűlt puszedlit, villával forgassuk meg, majd emeljük ki, kicsit hagyjuk csepegni, majd sütőpapiros felületre helyezzük. Megszórhatjuk szóró cukorral, dekor gyönggyel, kókusszal, kinek mi tetszik, majd tegyük hűvös helyre, mikor teljesen megköt a csoki szépen lejün a sütőpapírról.
Ha tojáshabosat szeretnénk akkor a 3 tojásfehérját pár csepp citromlével és egy csipet sóval és 250 gr porcukorral verjük kemény habbá, ebbe a habba forgassuk bele a puszedliket közvetlenül miután kivesszük őket a sütőből,tegyük vissza a zütőpapíros tepsire, majd hagyjuk megszáradni, be is tehetjuk a végén a már kikapcsolt, de még meleg sütőbe. Ezt is megszórhatjuk dekorcukorral, de a habba keverhetünk kakaót is, akkor kevésbé tűnik édesnek.
Miután megszárad a hab, ill megkötött rajta a csoki jól záródó fémdobozba tesszük, sokáig eláll, puha marad.
Nekem 60 db puszedli lett ebből az adagból.
(Ezt a habosat tavaly készítettem)
2009. november 22., vasárnap
Ólomüvetg süti a Flagon
Megjelent a Flagmagazinban az ólomüveg sütim, elsőként nyitja a karácsonyi recept gyűjteményt, nagy megtiszteltetés ez számomra.
Köszönet Maxnak a közreműködésért!
2009. november 21., szombat
Mini mákos-túrós kuglófok
2009. november 20., péntek
Törtpaszuly
2009. november 19., csütörtök
Sült gesztenye
Azzal kezdem mindig, hogy bő vízbe beleteszem a gesztenyét, ami felemelkedik a víz felszínére az valószínű hogy rossz. Majd megmosom, keresztbe bevágom őket, 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, aminek az aljára még egy edénybe vizet is teszek, hogy gőzbe puhuljon, így nem szárad ki annyira, és szerintem kicsit könnyebben bontható is, bár a bonthatósága sokat függ a fajtától is.
Ezt férjem is szereti (ellentétben a sütőtökkel, azt csak én eszem), a lányok nem akarják megkóstolni, de remélem, hogy eljön az az idő is amikor együtt gesztenyézik a család, mert az olyan meghitt számomra, ez az életkép szép emlék a gyermekkoromból.
2009. november 17., kedd
Sajtos-baconos csomók
2009. november 16., hétfő
Hernyó kenyér
Ma nálam is elkészült ez a péksüti, már nem is tudom, hogy hol láttam legelőször, de sok blogger már megcsinálta, és több fórumon is találkoztam vele.
A tésztájának a sajtos stangli tésztáját használtam, öregtészta tönkölyös volt graham helyett, kenyérliszt mellett meg csak tk rozs volt, 320 gr kenyérliszt, 180 gr tk rozs, kicsit több folyadékot igényelt. A virslik kb 15,5 cm voltak.
Miután megkelt a tésztám ketté vágtam, majd a felét 6-ba, mindegyik darabot a kezemmel kb 15,5 x 6 cm-re húztam, majd egyik végébe fektettem a virslit, feltekertem mint egy rétes, a tészta ahol duplázódott azt fektetem alulra,tepsire tettem, majd kb 2 centinkén bevágtam vigyázva, hogy a tésztát alul ne vágjam át. A kis szeleteket jobbra balra kifordítottam. Duplájára kelesztettem, vízzel lespricceltem, majd 200 fokon megsütöttem.
Fázis képeket Gabojszánál találtam, én nem pont úgy csináltam a tészta feltekerését, de aki vizuális annak jól jöhetnek ezek a fázis képek.
Brokkoli krémleves (gyöngyös leves)
Hozzávalók:
fél kilós brokkoli rózsái
1 nagyobbacska krumpli
1 kicsi cukkini héjastól(fagyasztott is jó)
1 kisebb fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
húsleveslé, ha nincs akkor vega mix (bioboltban kapható)
só, bors ízlés szerint
fél kk szerecsendió
2 ek olaj
A zöldségeket megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk. Az olajon a hagymát és a fokhagymát kicsit megpirítjuk, majd rátesszük a szerecsendiót, borsot, majd a többi zöldséget, kicsit ezekkel is átforgatjuk, majd felöntjük kb 1,8 dl vizel. Ha van húsleveslevünk, akkor azt használhatjuk víz helyett (vagy mellett), azzal a legfinomabb, ha nincs akkor tegyünk bele 2 ek vega mixet, sózzuk, majd puhára főzünk benne mindent. Mikor minden jó puha, akkor leturmixoljuk az egészet, majd hozzáöntjük a tejszínt ezzel is összeturmixoljuk, majd felforraljuk újból, ha kell még sózzuk.
Én legszívesebben bögréből iszom, a lányaimnak mindig levesgyöngyel adom, mert azzal szeretik, ezért ők gyöngyös levesnek is szokták hívni.
A receptet még régebb egy "Kismama" magazinban találtam, ott póréhagyma volt a brokkoli helyett, ez esetben a vöröshagyma elhagyható, póréhagymából két nagyobbacska darab kell, van hogy újhagymából is elkészítem, de brokkoliból a legtöbbször.
2009. november 13., péntek
Mákos guba
Mivel nem ettem még mákos gubát így először körülnéztem a neten recept ügyben, hát nagyon nagyon változóakat találtam. Volt olyan amibe mazsola volt, volt olyan aminek a tetejére jön egy tojáshab réteg, volt amibe egyáltalán még tojássárgát sem tettek. A tej mennyisége is nagyon változó volt, mivel nem tudtam melyiket csináljam így kialakítottam egy saját verziót, szerintem finom lett.
Először is lemértem hogy 600 gr kiflim van, ehhez mértem a tejet, úgy határoztam meg saját részre, hogy minden 100 gr kiflihez teszek 100 ml tejet.
Hozzávalók:
600 gr kifli
600 ml tej
2 tojássárga
40 gr cukor (ebbe benne van 1 cs vaníliás cukor is)
3 bő kanál méz ( nálam egy kanál annyit jelent, hogy amennyit sikerül felvenni a kanállal, és utána a kanálról lehúzom a mézet, utána veszem a másik adagot)
150 gr darált mák
szegfűszeg, fahéj
A kifliket felkarikáztuk, majd hagytuk szikkadni pár órán keresztül, még a sütőbe is betettem, és kb 35 fokon szárítgattam. Pár napos kiflinél ezt nem kell megtenni, de ezek frissek voltak.
A mákot a szegfűszeggel (kb 1/4 kk ) és a fahéjjal (1 jó csipet) elkevertük.
A tojássárgát a cukrokkal egy kézi habverő segítségével kihabosítottuk abban az edényben amiben majd melegítettük, majd ráöntöttük a tejet, mézet, és kavargatva felforrósítottuk, nem kell felfőzni.
Egy tepsibe(34x27) tettünk egy sütőpapírt, majd egy réteg kiflit az aljára, rá a mákkeverék nagy részét, rátettük a többi kiflit, majd rá a kisebb rész mákot, majd egy merőkanál segítségével elosztottuk a tejes keveréket az egészen.
200 fokon sütöttem, de következő alkalommal csak 180-ra teszem, mert nagyon hamar megkapta a tetejét.
Készítettünk mellé egy vaníliasodó szerűséget, amihez 2 tojássárgát elkeverünk 1 vaníliáscukorral és 2 kanál cukorral, majd 1 ek keményítővel. Hozzáöntöttünk 6 dl tejet, majd felfőztük, langyosra hűtöttük, úgy ettük a mákos gubával.
Finom lett, nem tudom milyen kell legyen igazából, de ez ízlett nekünk. A teteje kicsit ropogós lett, az alja szaftos, az öntet krémes, együtt nagyon fincsi. Azért megpróbálom egyszer guba kiflivel is elkészíteni.
Természetesen elkészíthető bolti kifliből is, akkor gyors és finom kategória.
2009. november 12., csütörtök
Máj baconba tekerve
Volt egy kis csomag máj a fagyóba, azt vettem elő hogy elkészítsem vacsira, mivel eszembe jutott, hogy baconba tekerve még nem csináltam így kipróbáltam, nem bántuk meg, nagyon finom volt.
Kb 300 gr csirkemáj lehetett, ahhoz vettünk egy csomag szeletelt bacont (200 gr) , a májat átlagosan 3-ba vágtam, hártyákat, ereket levágtam róla, majd minden szelet bacont középen elvágtam és egy fél szelet bacont tekertem 1-1 májdarab köré, fogvájóval átszúrtam az egészet, majd 220 fokon megsütöttem.
Most elég karakteres köretet készítettem mellé, így ezt semmivel nem fűszereztem, mert nem akartam az ízét semmilyen irányba elvinni, jól döntöttem, lehet ez fűszermentesen fog szerepelni máskor is nálunk. Sót enged eléget a bacon, sózni sem kell.
2009. november 11., szerda
Nugátos szőlő és virágok
Tésztának a spanyol briós tésztáját választottam. a szőlőre még tegnap kaptuk meg az ihletet, amikor is a lányom több kis gömb tésztát tett le egymás mellé, mondtam neki, hogy ezt rendezhetjük szőlő alakba, meg is csináltuk, ilyen lett.
A virágokhoz a félretett tésztát szintén elfeleztük, egyik részét kinyújtottuk, abból vágtunk 6 db 9,5 cm-is kört.
Sütőpapírra helyeztem, majd közepébe tettünk egy kis tésztagolyót, amibe szintén rejtetünk egy kis nugátot.
Mézes feketeretekkivonat köhögésre
Ez a mézes kivonás sem újkeletű dolog, én édesanyámtól tanultam. Ő úgy csinálta, hogy kivájta a retket tölcsér szerűen, majd a lyukba tette a mézet, és hagyta, hogy lecsepegjen a méz. Én is sokáig így készítettem, de volt hogy túl nagy lyuk sikeredett rá, így hamar átfolyt a méz, nem volt ideje kioldani az értékes anyagokat, és ellenkező esetre is volt példa. Ezért találtam ki ezt a módszert, a retket kis kockákra vágom, mézet teszek rá, és várok hogy a méz kivonja a nedvességet a retekből. Ez bő 1 nap alatt meg is történik, utána már láthatóan vízhiányos lesznek a kis retekkockák, azaz szinte összeaszalódnak.
Most lemértem a retket, 230 gr volt megpucolva, erre tettem bő négy kanálnyi mézet, pár óra múlva már teljesen elfolyósodik a méz, másnapra ellepi a folyadék a retekkockákat.
Tavaly sokszor elég volt csak ez egy enyhe náthára, de természetesen komolyabb esetekben nem elegendő!!! , de akkor is nyugodtan adható, csak segítheti a beteg gyógyulását. Ha az egyik gyerek beteg lett akkor a másiknak is adtam a mézes kivonatból megelőzésképpen, és volt hogy mi felnőttek is be be vettünk egy -egy kanállal.
Nugát, házilag készítve
Ennek az alapreceptnek a leírását a Csokoládéimádók klugja című blogban találtam, érdemes körülnézni ott, nyálcsorgató recepteket lehet találni.
Én a nugátot dióból készítettem, mert az volt most itthon, de amúgy is jobban szeretjük a diót mint a mandulát vagy a mogyorót, bár szerintem biztos, hogy mogyoróval is ki fogom próbálni.
A recept roppant egyszerű, 1 rész diót megpirítunk (én most ezt nem tettem meg, mert nem bonbonhoz akarom felhasználni ezt az adagot, így is jó lett szerintem), majd finomra daráljuk, mondjuk egy kávédarálón. Összekeverjük 1 rész szitált porcukorral. 1 rész csokit felolvasztunk, majd a diós cukros keverékkel addig gyúrjuk míg összeáll az egész (nem volt kb 2-3 percnél több) .
Nálam most az egy rész 100 gr volt.
Bevallom nem ettem még soha nugátot csak úgy, csak nugátos csokiba, ahhoz az állaga nem hasonlít annyira, mert ez sokkal szemcsésebb, de gondolom, hogy abban nem csak ez a "nyers" massza van töltelékként, és biztos hogy a nugát alapanyagait is sokkal finomabbra őrlik mint én házilag. De a végeredmény íze finom, bár nekem kicsit édes. Sokoldalúan felhasználható, a fent említett blogban sok-sok bonbonos ötletben is szerepel, érdemes megnézni őket, karácsonyi ajándékot is készíthetünk belőlük.
2009. november 10., kedd
Kagyló zsemle
A tészta receptjének kiinduló pontja Limara sós kiflije, természetesen ez is felturbózva egyéb lisztekkel.
Hozzávalók:
220 ml víz
50 ml tej
50 ml olaj
1,5 kk só
300 gr kenyérliszt
120 gr tk rozsliszt
80 gr fehér tönkölyliszt
1 kk cukor (vagy méz)
200 gr öregtészta (most graham helyett tk tönkölyliszttel csináltam)
20 gr élesztő
csipet aszkorbin
kiskanálnyi sikér
A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztatunk, majd kelesztjük, elvágjuk 12 darabba, tetszés szerint formázzuk. Nálunk ma a legtöbb ilyen kagyló alakú lett, de készült egyéb is, azt majd máskor fotózom, mert jó ötleteket találtunk ki ma is. Jó együtt alkotni a gyermekkel!!!
Minden darabot egy kisebb tömzsi rúddá formázzuk, majd ellapítjuk, középen összecsípjük, kör alakúra formázzuk mindkét felét a tenyerünk segítségével, majd középen összehajtjuk.
2009. november 9., hétfő
Túrós fókák
Volt megint felhalmozódott kefirem, így a magvas párnácskák tésztáját dagasztattam be, de most a magokat kihagytam belőle. Ezenkívül volt még egy kis sós tejfölös túró is, azokat használtuk tölteléknek.
de bármivel tölthető, pl finom lehet pizzás csiga töltelékével, de káposztásan is jó lehet, de csinálhatunk bele darálthúsos tölteléket is akár. Édes tésztából is elkészíthető, ízlésünknek megfelelően tölthető.
A megkelt tésztát 10 részre osztottam, 4-ból lett túrós fóka(ennyi volt a töltelék), a többiből különböző zsömlék, meg mindenféle alakzat, pl egy kagylózsemle is, amit ő talált ki, de nagyon jól mutat, megbeszéltük, hogy következő alkalommal olyat készítünk, majd akkor fotózom is.
A fókához legelőször nyújtsunk ki egy darab tésztát oválisabb alakra, kb 20x15-ös legyen.
Kenjük meg a kívánt töltelékkel. Utólag azt mondom, hogy inkább 1 kupacban hagyjuk a tölteléket egyik szélén, ezután tekerjük fel, mert így a tészta sülés közben kiszakadt, amúgy gondolom elkerülhető lenne, mert több tésztaréteg kerülne egymásra.
Másik végét kicsit nyissuk szét, majd vágjunk le mindkét csücskéből egy-egy háromszöget, ezek lesznek az első úszók.
Az úszókat tegyük a kívánt helyre, ezeket is megcsíkozhatjuk, majd elöl hajtsuk kicsit alá a tésztát.
Nyomjunk neki valamilyen gömbölyű fűszerből szemet és orrot (nálunk ez borókabogyó volt) bajusznak meg használhatunk felaprított fogvájót, de akár spagettit is.
Krumplisaláta vegyes zöldségekkel
Vegyes ecetes zöldségkeverék krumplisalátához
Tudom, szemétség tőlem, hogy most rakom fel ezt a receptet, mikor már fasorban sem lehet zöldparadicsomot találni, de mikor készítettem nem volt rá időm, utána meg elfeledkeztem róla. Tegnapig, ugyanis tegnapra elővettem egy üveget, hogy befejezze pályafutását 1 jó adag krumplisalátában.
Nem tudom a recept pontos eredetét, én édesanyámtól írtam le, hogy ő honnan szerezte nem tudom.
A lényege, hogy befőzzük ezt a keveréket, a recept szerint egy kis üveg (4 dl körüli) keverékhez főzünk kb 1 kb krumplit, majd majonézzel összekeverjük az egészet. Különleges krumplisalátát kapunk így.
Hozzávalók :
1 kg piros gogos(pritaminpaprika)
1 kg zöld gogos, vagy kapia
1,5 kg zöldparadicsom
0,5 kg répa
0,5 kg hagyma
1 dl cukor
2 dl ecet
bors, babérlevél (sajnos már pontosan nem emlékszem mennyit tettem, de gondolom hogy kb 2 ek borsot, 3-4 babérlevelet)
1 dl víz
én tettem kb 2 kk sót is, ezt a recept nem írja
A zöldségeket megmossuk, összeapritjuk tetszés szerint. Én a paprikákat és a hagymát csíkoztam, a répát egy gyalu segítségével vágtam kb 1,5 mm lapocskára, a paradicsomot a többihez hasonló nagyságúra vágtam.
Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd főzök kb 15 percig forrástól számítva. Ha kevésnek bizonyul a lé még önthetünk rá vizet, annyit hogy ellepje a keveréket, de ne az elején tegyük, mert a zöldségek is eresztenek ki levet magukból.
Valamilyen tartósítót keverünk hozzá zacskón leírtak szerint.
Tiszta üvegekbe tesszük, majd szárazdunsztba hagyjuk kihűlni.
Amit másként csinálnék:
Zavaró, hogy a bors benne marad, mert mikor elővesszük azzal szórakozhat az ember, hogy szedegeti a bors szemeket ki a keverékből, és ez nem annyira jó móka. Főznék először egy alaplevet az 1 l vízzel és a fűszerekkel (bors, babérlevél), majd hagynám ezt állni pár órát, majd leszűrném az egészet, és a tiszta de ízes lében főzném meg a zöldségeket.
Fél adagot csináltam, abból lett 3 nagy üveg (8 dl körüli) és 2 kicsi üveg (4 dl körüli) jól megpakolva, sokszor megrázogatva töltés közben, hogy minél több keveréket tudjak beletenni egy -egy üvegbe.