2012. január 8., vasárnap

Zserbó



Volt már pár próbálkozásom zserbóra, de egyik sem tetszett igazán, de ezzel teljes mértékbe meg vagyok elégedve. Receptjét Limaranál találtam, nagyon jó arányok vannak benne, ezután nem hiszem, hogy keresgélnék tovább.

Hozzávalók:

a tésztához
50 dkg liszt
25 dkg margarin
4 ek. porcukor
1 vaníliáscukor
1 mk. szódabikarbóna
csipet só
1 tojássárgája
1 dl tejföl
0,5 dl tej
1 dkg élesztő

a töltelékhez
30 dkg daráltdió
25 dkg porcukor
2 cs. vaníliáscukor
1 nagy üveg (720 ml) lekvár (én meggyet vagy sárgabarackot ajánlok)

a tetejére
150 g csoki
3-4 ek olaj

Egy nagyobb tepsit kikentem zsírral majd meghintettem lisztel. 
Összeállítottam a tésztát. A tejfölt és a tejet kimértem, majd elkevertem benne az élesztőt.  
A lisztet elmorzsoltam a  margarinnal és a sóval. Közepébe lyukat formáltam, ide tettem az összes többi hozzávalót, majd az egészet összedolgoztam. 3 részre osztottam,  félretettem kicsit , míg a tölteléket összeállítottam. (Ehhez a diót elkeverjük a cukorral és a vaníliáscukorral.) 
Kinyújtottam egy lapot, megkentem a lekvár felével , megszórtam a diós keverék felével. Kinyújtottam a következő lapot, rátettem a töltelékre, majd ismét lekvár, dió, majd végül az utolsó lap jött. 
180 fokon kb. 30-35 percig sült. Hagytam, hogy teljesen kihűljön.  Az csokit az olajjal együtt felmelegítettem, majd ráöntöttem a süti tetejére,szépen eloszlattam. Itt már vége is lehetett volna a munkának, de még megszórtam hópehely alakú szórócukorral, mert volt még belőle, és ugye ezt jobb télen elhasználni :) Amúgy a szórócukort Gabitól, a tortatanonctól (vagyis már-már mester) kaptam, köszönöm nagyon szépen!

2012. január 7., szombat

Paradicsomos húsgombóc


Bolognai spagettit akartam készíteni, mindent vettem hozzá, csak spagettit nem...Ezért az  itthon fellelhető alapanyagokra hagyatkoztam:)
Mivel eredeti tervemet nem tudtam követni, s mivel amúgy is ma kísérletezős kedvembe voltam, így kerestem egy jónak tűnő receptet és azt készítettem el.  Egyből tisztatésztához fordultam, és lám legfrissebb bejegyzése ilyen paradicsomos húsgombóc,  csak ő saját készítésű spagettivel tálalta... hát biztos nagyon finom lehet.

Pár dolgot azért változtattam, mert nekem jelenleg nincs itthon friss zöldfűszerem, sem parmezán sajtom.

Hozzávalók a szószhoz:

2 evőkanál olívaolaj
1 nagy hagyma, durvára aprítva
4 gerezd fokhagyma, reszelve
2x400g hámozott paradicsomkonzerv
1 sárgarépa, meghámozva, félbevágva
1 cik zeller
kis kakukkfű, zsálya
1 kiskanál bazsalikom
só, frissen őrölt bors

A hagymát az olajon üvegesre  pároltam, hozzáadtam 2 gerezd fokhagymát, majd a paradicsomkonzervet, a paradicsomokat szétnyomkodtam. hozzáadtam a zöldfűszereket, répát és a zellert és lassú tűzön főztem kb. 1 órán át. Közben megsütöttem a húsgombócokat, és megfőztem a tésztát. 
A szószból kivettem a répát és a zellert, a többit kicsit összeturmixoltam. Hozzáadtam a húsgombócokat és a maradék fokhagymát, összeforraltam.

Hozzávalók a húsgombócokhoz:

500 gr darált disznóhús
e vízbe áztatott kinyomkodott kenyérszelet
egy kis tojásfehérje (el is maradhat, de nekem pont volt kimaradva)
1 kis gerezd fokhagyma
só, bors, petrezselyemzöld 

Az alapanyagokat összedolgoztam, forró olajban világosra sütöttem.