2023. március 30., csütörtök

Ferdinánd



 Igazi karcagi klasszikusként emlegetik ezt a finom csigát. Karcagon élek, párom szerint ez a legjobb ferdinánd. Mégis a sors fintora, hogy a receptet a neten találtam meg hozzá, azóta csak ezt használom ferdinándhoz (apró változtatással).

Hozzávalók:
400 g finomlisz
20 g élesztő
2 dl tej
2 ek cukor
csipetnyi só
3 tojás sárgája
50 g olaj

Kenéshez:
100 g vaj
100 g porcukor
1 csomag vanília 
mazsola ha szereti a csalàd

Locsoláshoz:
2 dl tejszín
1 csomag vanília
1 ek cukor

+ vaj a tál kikenéséhez
+ cukor a szóráshoz

A tésztához valókat az olajat kivéve jól kidolgoztuk, miután összeállt a tészta több részletben hozzáadjuk az olajat is és jól kidagasztjuk vele. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ez az adag egy 24 cm  zománcozott edénytben elfér, ezt vastagon kivajazunk, majd meghintjük cukorral.
100g vajat a 100 g porcukorral és vaníliával habosra keverjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb 35x45 centisre, majd megkenjük a vajas krémmel. Ekkor ha szeretnénk szórhatunk rá mazsolát, akár egy részét hagyhatjuk mazsola mentesen is, ahogy én is szoktam.  Felcsavarjuk, majd felvágjuk kb 3-4 cm darabokra. Nekem általában 11 csiga jön ki ebből az adagból.  Cukrozott edényekbe sorakoztatjuk őket , nem túl zsúfoltan, hagyunk nekik helyet kelni kb 30 percen keresztül. 
Ezután 180 fokos előmelegített sütőben toljuk, hagyjuk 20 percet sülni, közben a tejszínt a cukorral összemelegítjük. 20 perc sülés után a tejszínes keverék felével meglocsoljuk a csigákat, majd 10 perc sülés után a tejszínes keverék másik felével is meglocsoljuk. Ezután még 10-15 percig sütjük. Nekem elektromos a sütőm, így nem süti meg eléggé az alját ha rácson középen sütöm, ezért az utolsó 10-15percet a sütő aljába szoktam helyezni az edényt, így lesz szép karamelles a csiga alja.
 Miután megsült, tálcára borítjuk a csigákat aljukkal felfelé, hogy a karamellizálódott alja látszódjon, így tálaljuk. Langyosan a legfinomabb .


2023. február 14., kedd

Kunsági sós kisperec

 


Születésileg nem vagyok nagykunsági, de az élet ide vetett, és itt élek immár 20 éve. Van pár recept amit itt tanultam, ilyen ez a kisperec is. 


Kézzel írott receptet kaptam hozzá egy itteni kedves idős ismerősömtől.

Hozzávalók
200 g zsír vagy 250 g margarin
500 g liszt
30 g élesztő
Kb 1 dl víz az élesztő felfuttatásához, és kb 0,5-1 dl víz még pluszba a tészta összeállításához.
(Tejet is használhatunk, úgy omlósabb, de vízzel ropogósabb, és akit érint laktózmentes is)
fél kiskanál cukor
2 csapott kiskanál só

Mázhoz
1 tojás fehérje
1 ek só
1 ek liszt
1-2 ek víz

Az élesztőt 1 dl vízben és a fél kiskanál cukorban felfuttatjuk. Közben a lisztet elkeverjük a sóval,és elmorzdoljuk a zsírradékkal. Én rendszerint zsírt szoktam haználni, finomabb vele. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, és elkezdjük gyúrni, közben annyi vizet teszünk hozzá, hogy összeálljon a tészta, és recept szerint kelt tészta sűrű legyen (pl kenyêr, nem egy puha fánk)


Nem kel keleszteni, tud kelni a tepsin, míg kisodorgatjuk a kis perceket. Levágunk a tésztából egy darabot, kb 3 cm átmérőjű rúddá sodorjuk, majd kb 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Minden kis szeletkét kisodorunk kb 10-12 cm hosszúra,és végeit behajtva percet formàzzunk.


Tepsibe sorakoztatjuk öket, nem kell nagy helyet hagyni köztük, így könnyebb lesz a sós máz lecsapkodása.
220 fokon sütjük míg színt nem vált, majd megcsorgatjuk a mázzal, még 3-5 percig sütjük.
A mázhoz a tojásfehérjét enyhén felverjük, hozzáadjuk a sót és a lisztet, s annyi vizet hogy kissé folyékony legyen, de azért ne csurogjon. Nekem a csapkodás leginkább egy villával működik, veszek a mázból a villára,és óvatosan a percekre csapkodom.  

A bátrabbak sütés elött a kispereceket lekenhetik a tojás sárgájával. Én ezt mindig kihagyom, élvezeti értékén nem változtat ez a lépés.

Nem mondom, hogy nem időigényes, de nagyon sokáig eláll egy jól záródó fémdobozban, vagy jól lekötött zacskóban, így szülinapra, esküvre is kiváló, 1-2 héttel hamarabb el lehet készíteni, csak utàna dugjuk el, különben elfogy. 
Másik előnye, hogy nagyon költséghatékony, kevés és viszonylag olcsó hozzávalóból nagyon finom kis sós rágcsank lesz.






2023. január 28., szombat

Fahéjas vagy kakaós csiga

 


A blogon már van egy kakaós csiga recept, de mióta a lapozós kalács belopta magát a szívünkbe, azóta a csigákat is annak receptje alapján készítem. Nagy előnye az előző csiga receptjéhez, hogy nem kel sülés közben locsolgatni, mégis puha marad még másnap is.


Hozzávalók:
700 g finomliszt
100g cukor
Fél tk só
160 ml tej
120 g olaj
40-80 ml víz (amennyit a tészta igényel)
4 tojás
40 g élesztő

120 g olvasztott vaj a kenéshez
300 g cukor a szóráshoz
+2 ek fahéj vagy kakaó

A tészta összes hozzávalóiból egy nagyon lágy tésztát dagasztunk, a vizet érdemes fokozatosan hozzáadni, mert nem biztos hogy mindegyikre szükség lesz. Miután szépen kidolgoztuk a tésztát az edényt letakarjuk, majd duplájára kelesszük. Mikor megkelt kinyújtjuk, kb fél cm vastagságú legyen a tészta. Ezután megkenjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk a kakaóval vagy fahéjjal elkevert cukorral. Ez esetben én feleztem a cukrot, felébe kakaót felébe fahéjat tettem, így mindkét csigából készült. 
 Ezután feltekerjük a tésztát, kb 2.5 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Egy nagyobb tepsibe(40x30) sorakoztatjuk őket, helyet hagyva köztük, hogy legyen terük a keléshez, majd meleg helyen kb fél órát hagyjuk kelni. Ezután 180 fokos sütőbe sütjük kb 25 percet. 


2023. január 20., péntek

Sült csirkeszárny egyszerűen

 


Egyszerű, de nagyszerű. Ropogós külső, omlós belső jellemzi. A furfang pedig a kukoricalisztbe (nem darába, nem puliszkalisztben) forgatás.

1 kg kétizületes csirkeszárnyat előzö nap befűszerezzük 2 csapot kiskanàl só, 1 kiskanál paprika, fél kiskanál bors keverékével. 
Olajat melegítünk, közben megforgatjuk a szárnyakat kukoricalisztben, majd beletessszük a  mérsékelten meleg olajban. Ne hevítsük túl az olajat, különben kívűl túlsül, belül nyers marad. Én egy pizzasütővel szoktam lefedni sülés közben a serpenyőt, így a gőz távozni tud, de a meleget azért benntartja


Kb. 25-30 percig sütjük, az idő a csirkeszárnyak méretétől függ. 
Köretként jó hozzá a sültkrumpli, rizibizi, öntetnek tartármàrtás,tzatziki, de friss kenyérrel is kiváló.


2023. január 19., csütörtök

Palócleves

 

Nagyon tartalmas leves, ami után nem is kell, csak egy kis édes kelt tészta ( pl fánk, kakaós csiga, tahinis kalács, ferdinánd, lapozós kalács)

Hozzávalók :
1 kg hús kockázva(személyes kedvencem hozzá a kecske, de lehet marha gulyáshús, vagy disznó lapocka esetleg comb)
2  vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma 
1 ék zsír
1 db répa apróra vágva
1/2 db petrezselyem gyökér apróra vágva
80 dkg krumpli kockázva
80 dkg zöldbab (mirelit)
2.5 dl tejföl
2 ek liszt
Só, bors, babérlevél, paprika (3kiskanál), sós paprika, erős Pista

A hagymát a zsíron üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a húst, fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát,majd fűszerezzük sóval, borssal (1 kiskanál), pirospaprikával, sós paprikával, erős Pistával. Hozzátesszük a babérlevelet is. Ezután felöntjük annyi vízzel ami ellepi, puhára főzzük, ha kell a vizet pótoljuk. 
Ha a hús megújult hozzáadjuk a répát és a petrezselymet, kicsit hagyjuk forrni, majd a krumplit, pár percig főzzük legvégül a zöldbabot. Hozzáöntünk annyi vizet, hogy 2-3 ujjnyival ellepje, majd addig főzzük míg minden megpuhul. 
Közben a lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, majd a leves levével hőkiegyenlítjük (apránként adagolják a forró leveslevet a tejfölös masszához, közben állandóan keverjük), majd a leveshez adjuk. Én szűrőn szoktam átengedni, közben kavargatom a levest, így nem lesz csomós. Felforraljuk. Ha kell sózzukmég, savanyítjuk . Én kb. 1 kiskanálnyi ecetet szoktam ilyenkor bele tenni, lehet többet is, de el is hagyható, ízlés szerint adagoljuk.


2023. január 15., vasárnap

Sajtos-krumplis gofri

 


Remek vacsora lehet, főleg ha van maradék krumplipürénk, de ha nincs, akkor sincs vész, pár szem krumpli hamar megfő, és  kerülhet is bele a gofritésztába. 

300 g krumplipüré, vagy áttört főtt krumpli
200 g reszelt sajt
150 g joghurt ha krumplipürét használunk, 180 g ha főtt krumplit
120 g liszt
2 tojás
2 kiskanál sütőpor
50 g vaj vagy olaj
Só, bors ízlés szerint

A lisztet elkeverjük a sajttal, sütőporral.
A tojást elkeverjük a joghurttal, és a krumplipürével/ tört fött krumplitval, olvasztott vajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd elkeverjük benne a lisztes keveréket.
Forró kissé olajozott gofrisütőbe kenjük a masszát, ez nem a terülős fajta, kanállal kell igazgatni. Nem kell teljesen kitölteni a formát, ugyanis sülés közben a sütőportól terülnin fog tovább. Aranyszínűre sütjük.

Kínálhatunk mellé fűszeres tejfölt.

Az öttletet hozzá  Lila Fügénél találtam, csak a sajtot turbóztam benne. 
https://lilafuge.hu/ki-ne-dobd-a-krumplipuret/