Pár hete láttam meg Illéskrisz konyhájában EZT a nagyon guszta péksütit, és megkívántam... Régebb nagyon sokszor sütöttem péksütit, kenyeret, volt idő mikor nem is vettünk boltból. Aztán elkezdtem dolgozni, egyből megcsappant a sütögetések száma. Később ért egy nagy magánéleti válság, minek következtében hónapokig nem sütöttem keltésztát, a kedvem is elment tőle. Majd szépen lassan kezdett visszatérni pár hetenként 1-1 kedvenc (gyermekeim meg is jegyezték, hoyg süthetek többször), és most már új recepteket is van kedvem kipróbálni (nem ez volt az első mostanában), egyértelműen jön vissza az életkedvem :)
Szóval megláttam és megszerettem ezt a formázást, és mai nap kapóra jött, ugyanis az én kicsi Odettemnek ma névnapja van, és ez készült neki erre a jeles eseményre.
A receptet nagyjából megtartottam, de van benne pár apróbb változtatás.
Hozzávalók:
400 g fehér liszt
100 g zabpehely liszt (zabpehely finomra darálva)
2 tojás (1-nek a fehérje félretéve a kenéshez)
50 g olaj
3 ek cukor
1/2 mk só
30 g élesztő
2,5 dl tej
megszórni:
1 ek kakaó
5 ek porcukor
50 g olvasztott vaj
A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztottam, duplájára kelesztettem. 10 részre osztottam, mindegyik részt tányérnyi nagyságú kör alakra nyújtottam, majd 5-öt egymásra helyeztem, a rétegek közt megkentem minden szinte (kivéve a felsőt) olvasztott vajjal és a kakaós porcukros keverékkel megszórtam. 8 részre osztottam, majd mint a csörögét középen bevágtam, vigyázva hogy a széleket ne vágjam át, és a csücskét alulról fölfelé áthúztam.
Egyik adagot koszorú alakban sütöttem meg, másikból sima rügyeket készítettem. Nagyon mutatós péksütemény.
Lacitromnál formázási fázisképeket is lehet találni, nézzétek meg ITT.