Ezt az epres változatot a Kifőztük magazin 4-ik számába készítettem.
Hozzávalók:
5 dl tej
7 dkg kókuszreszelék
50 dkg eper (jelen esetben mirelit)
2 dl joghurt
porcukor ízlés szerint
A tejet a kókusszal felfőzzük, hagyjuk lehűlni (lehet egy éjszakát is), majd leszűrjük, a kókuszból kinyomkodjuk a levet.
A kókuszos tejet az eperrel (nem csepegtetem le) összeturmixoljuk, hozzáadjuk a joghurtot és ízlés szerint porcukrot és kész is van a leves.
Most dupla adagot készítettem, és vettem fél kiló friss epret is, amit kockára vágtam és levesbetétként külön szervíroztam.
Ha van kókusztejünk, akkor az is használható, de bevallom nekem ez a tejes megoldás jobban ízlik. Joghurt helyet használhatunk tejszínt is, de ugyanúgy mint a kókusztej esetén, nekem a könnyed joghurttal jobban ízlik.
A tej mennyisége függ attól is, hogy mennyire vizes az eprünk, ízlésünknek, és az eper víztartalmának megfelelően hígíthatjuk a levest.
Tálalhatjuk leveses tányérba, de adhatjuk pohárba is ha darabos gyümölcsök nincsenek benne.
A maradék kókuszt nem érdemes kidobni, fincsi pohárkém készíthető vele, recept a Kifőztük magazinban megtalálható.




