2010. július 20., kedd

Kókuszos eperkrémleves

Vendégeimnek a nagy kánikulára való tekintettel nem meleg levest szántam, hanem egy frissítő gyümölcslevest. Jó választás volt, nagyon ízlett nekik. Ezek a kókuszos gyümölcslevesek nálunk már 3-ik nyara visszatérő vendégek, mert nagyon finomak. Eperrel együtt az idén készítettem először, az eredmény nagyon jó lett. Más gyümölccsel is érdemes kipróbálni, nagyon jól passzol hozzá a sárgadinnye (mézdinnyét kivéve, állással keseredik vele), szőlő, meg a déli gyümölcsök, de azokból nyáron ritkán készítem.

Ezt az epres változatot a Kifőztük magazin 4-ik számába készítettem.

Hozzávalók:
5 dl tej
7 dkg kókuszreszelék
50 dkg eper (jelen esetben mirelit)
2 dl joghurt
porcukor ízlés szerint

A tejet a kókusszal felfőzzük, hagyjuk lehűlni (lehet egy éjszakát is), majd leszűrjük, a kókuszból kinyomkodjuk a levet.
A kókuszos tejet az eperrel (nem csepegtetem le) összeturmixoljuk, hozzáadjuk a joghurtot és ízlés szerint porcukrot és kész is van a leves.
Most dupla adagot készítettem, és vettem fél kiló friss epret is, amit kockára vágtam és levesbetétként külön szervíroztam.

Ha van kókusztejünk, akkor az is használható, de bevallom nekem ez a tejes megoldás jobban ízlik. Joghurt helyet használhatunk tejszínt is, de ugyanúgy mint a kókusztej esetén, nekem a könnyed joghurttal jobban ízlik.
A tej mennyisége függ attól is, hogy mennyire vizes az eprünk, ízlésünknek, és az eper víztartalmának megfelelően hígíthatjuk a levest.
Tálalhatjuk leveses tányérba, de adhatjuk pohárba is ha darabos gyümölcsök nincsenek benne.



A maradék kókuszt nem érdemes kidobni, fincsi pohárkém készíthető vele, recept a Kifőztük magazinban megtalálható.

2010. július 14., szerda

Pulykanyársak és díjak


Nincs kedvem főzni, gondolom nem vagyok ezzel egyedül. Minden esetre a mai ebédet kint árnyékban sütöttem meg (kivéve a levest) a lányokkal, élvezték ők is, gyorsan is kész lett (kb fél óra alatt minden megsült, a köret is), holnapra is valami grillezős kaján gondolkodom.

Szeretek darált húst használni, mert több az esély rá, hogy a lányok is megeszik (a kicsi ebből nagyon jóízűen evett, a nagy hozta a formáját, és nem szeretemmel elrendezte), és gyorsabban elkészül az étel.

Már rég tervezgetem, hogy így hurkapácára "fűzöm" a húst, mert tetszik, meg olyan jópofa, jól fogható. Ma kipróbáltam, nekünk bejött. Sok helyen láttam már így formázni a darálthusit, nem saját ötlet a formázás.

A fűszerezés most így alakult:

700 g darált pulyka
2-3 evőkanál kefir
1 evőkanál mustár
1 duci gerezd zúzott fokhagyma
1/4 fej apróra vágott vöröshagyma
zabpehelyliszt (kávédarálón őrölt zabpehely)
zsemlemorzsa

bors
paprika

A darálthúst összekevertem a kefirrel, mustárral, hagymákkal, annyi zabpehellyel és zsemlemorzsával hogy formázható massza legyen ( a zabpehely volt a többségben), ízlés szerint fűszereztem sóval, borssal, pirospaprikával, majd 8 részre osztottam, majd nedves kézzel félbe tört hurkapálcára dolgoztam. Asztali grillen sütöttem meg, mellette sült lapcsánka is, és készítettem hozzá még ubisalit, nagyon fincsi lett így együtt.
A hús nagyon szaftos maradt, gondolom a kefirnek köszönhetően, máskor is fogom így készíteni. Lehetne többfelé osztani és vékonyabb rudakat sütni, így egy kicsit nehezebben sült át.

És díjat is kaptam Amitól, ami nagyon jól esett, köszönöm neked!!!


Ezt a díjat már megkaptam, sőt ez volt az első díj amit kaptam, szóval különösen kedves nekem. Mivel akkor kiosztottam, ezért most eltekintek ettől. Ugyanezt a fenti díjat megkaptam Biankától is, plusz még a következő kettőt, de nem csak én, hanem az egész Kifőztük csapata, köszönöm neked a csapat nevében is!



És kaptam mégegy díjat Jutkától, amiről elfeledkeztem, de most eszembe jutott, kösznöm ezt is nagyon-nagyon szépen, ezt küldöm mindenkinek aki erre jár, az a neve, hogy Szívből jött kedvesség:), fogadjátok szeretettel!

2010. július 6., kedd

Kifőztük...


...már ötödször. Sok-sok recepttel készültünk a nyárra, remélem elnyeri tetszéseteket. Ingyenesen letölthető, most is a Kifőztük oldalán.


Én ezeket a helyes csokirudakat készítettem, és vele a címlapon látható tortát.