2009. szeptember 30., szerda

Sajtos-kolbászos és káposztás virágok és táskák

Tegnap mikor megláttam Yasmine virágait akkor eldöntöttem, hogy megcsinálom.
Volt egy jókora sajtdarabom, ami felhasználásért kiáltott, így nem pizza krémet készítettem hozzá, hanem 100 gr sajtot lereszeltem, 100gr kolbászt nagyon apróra vágtam, mindezt összekevertem 100 gr vajkrémmel, lett egy viszonylag kemény töltelékem, ezt használtam a családnak szán virágokhoz.
Saját részre káposztásat készítettem (mert megint elkezdtem a 90 napos diétát), ráadásul görög bazsalikomosat. Ilyet már készítettem, nagyon ízelt is, és mivel a görög bazsalikomot már nem sokáig tudom használni, mert szárítani nem lehet, ezért most is így készítettem. Egy normál káposzta fej negyedét lereszeltem nagylyukú reszelőn. Kb 2 ek olajra tettem egy szűk ek barna nádcukort, majd kicsit később rászórtam a káposztát. A görög bazsalikom szárakról leszedtem a kis apró leveleket, apróra vágtam (így volt bő evőkanálnyi), ezt is hozzátettem, sóztam, borsoztam, és már nem pároltam sokáig, mert tudtam, hogy ez még sülni is fog a sütőben.

A tésztához a szokásos pizza tésztámat használtam.

Mikor megkelt lisztezett felületre borítottam, jó nagyra kinyújtottam, kb 3-4 mm legyen a vastagsága, majd egy nagy (9,5 cm) átmérőjű pohárral kivágtam. Amivel nem dolgozunk azt takarjuk le valamivel, hogy ne száradjon a felülete, mert ha kiszárad, akkor nehezebb összetapasztani.
A virágnak a formázását most nem írom le, Yasmine-nál nagyon szépen le van írva, meg fázisfotókat is készített a készítéséről.

Én a maradék tésztát összegyúrtam, és mivel a töltelékem még sok volt, így inkább táskákat készítettem belőlük, mert ebbe sokkal több töltelék belefér (így is maradt a koldászosból, igazából ez elég lett volna úgy is, ha nem csinálok káposztás tölteléket)
Kinyújtottam téglalap alakúra a tésztát (az összegyúrás után pihentessük egy 15 percet legalább, utána könnyebben tudjuk nyújtani), kb 12x5-ös téglalapokat vágtam belőle, egyik felére ráhalmoztam annyi tölteléket amennyit csak tudtam (kb 2 ek), az üres részét ráhajtottam, a szélét jól lenyomkodtam, bevágtam pár helyen.
Kb fél óra állás után lehet már sütni is. Én összesen 3 tepsin sütöttem ki ezt az adagot, mire az összeset befejeztem akkorra már az első tepsit tehettem is be a sütőbe. Előtte lekentem 1 enyhén sózott felvert tojással, a virágok közeképe különböző magokat szórtam.

Vélemény: a virág nagyon dekoratív, el tudom képzelni partykra, zsúrokra, a táska viszont finomabb, mert több benne a töltelék.

2009. szeptember 26., szombat

Tejszínes-mákos mokka szelet (szülinapi tortám)

Tegnap volt szülinapom, de tegnap nem ünnepeltük, ma sem, holnap tennénk, de ne csak az enyémet, hanem férjemét, sógornőmét és az ő férjéét. Igen, így összeszülettünk, 23-26-ig 5 ünnepeljük a szűkebb családba a szülinapunkat, holnap 4 -en leszünk ebből együtt.
A torták készülnek gőzerővel, teljesen jelenleg az enyém és a sógoromé van kész, de az enyém nem éri meg a holnapot egyben, mert a férjemnek nagyon megtetszett, így megvágtuk, ezért most teszem fel, kicsit pihenek közben.

Szóval ez valóban nem is torta, hanem süti, egyik kedvenc sütink (hát hiába, magának az ember nem viszi túlzásba). Most feleztem az adagot, és tortaformába sütöttem.

Hozzávalók a mákos laphoz ( a rendes adaghoz mindennek a duplája):
75 gr margarin vagy vaj
1 tojás
1,5 dl cukor
1,5 dl darált mák
1m5 dl liszt
1/4 cs sütőpor
1 dl liszt

A vizes piskótához:
2 tojás (a rendes adaghoz 5 tojásból kell készíteni, arányosan növelni)
2 ek víz
4 ek liszt
4 ek cukor (nagyon szűken)
fél kk sütőpor

A margarint, tojást és a cukrot jól elkeverjük, kicsit habosítjuk, majd hozzá adjuk a mákot, sütőporral elkevert és átszitált lisztet, legvégül a tejet. 25 cm sütőpapírral ellátott tortaformába öntjük, én 180 fokon sütöm (de meggyőződésem, hogy az enyém gyengébben süt az átlagostól).

Közben, gyorsan összekavarjuk a vizespiskótát, ha nem vagyunk gyakorlottak, akkor mielőtt a mákos lapot készítenénk mérjük ki a piskóta hozzávalóit, mert ezt is rá kell önteni kb félidőben, hogy együtt süljenek készre.
Szóval a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéhez teszünk 2 ek vizet, csipet sót, pár csepp citromlevet, a tojás legyen szobahőmérsékletű (ez mind segít, hogy jó kemény habot tudjunk verni) Mikor már kemény adjuk hozzá a cukrot, verjük tovább. Mikor már teljesen jó kemény, akkor a mixert tegyük 1 -es fokozatra, keverjük bele a sárgákat. Ezután már csak kézi habverővel, vagy a mixer villáival kavarjuk. Beleszitáljuk
a sütőporos lisztet, óvatosan összekavarjuk.

Mikor a mákos lapunk már kezd színt kapni, a közepe már nem rezeg, akkor rátesszük a piskótát, majd együtt sütjük készre.

Hozzávalók a krémhez:
1,5 dl kávé
50 gr cukor
1,5 ek liszt
1 csapott ek zselatin
1 dl víz
4 dl tejszín

A lisztet, cukrot elkeverjük, majd a kávéval csomómentesre kavarjuk (lehet kávé helyett tejet tenni, és pluszba még 1,5 tasak instant 2az 1-ben, vagy 3 az 1-ben kávét, úgy talán még finomabb)
Lassú lángon folyamatos keverés mellett felfőzzük, majd pár perc után hűlni tesszük vízfürdőbe, néha bele kavarunk.
A zselatint feloldjuk a vízben, majd addig melegítjük míg teljesen feloldódik.
A hideg tejszínt felverjük, kb 1/4-ét félretesszük a díszítéshez. A többibe belekavarjuk a zselatint, majd az egészet elkeverjük több részletbe a kávés péppel.
A kihűlt lapot tortatálra tesszük, köré tesszük a tortagyűrűt, én kicsit lazitottam rajta, hogy bővebb legyen, hogy a tortagyűrű és a lap között legyen kb fél cm rés, így ide is be tud folyni a massza, főleg ha egy kicsit rásegítünk, így a torta oldalának a díszítésével nem kell foglalkozni, mert ott is van krém, szép egyenletesen. Szóval, a rést kicsit megtömjük a krémmel, majd az összes krémet ráborítjuk a lapra, elegyengetjük, hűtőbe tesszük dermedni.
Mikor megdermedt vizes késsel elvágjuk a tortagyűrű mentén, majd levesszük róla a tortakarikát, díszitjük tetszés szerint.

Ha sütinek készítem, akkor csak csokit szoktam rá reszelni, majd kockákra vágom, most a félretett tejszínnel díszítettem, a tejszín tetejére csokival bevont kávészemeket tettem.

Élőben a torta sokkal szebb, este fotóztam, csak ezt sikerütl kihozni belőle.

(Amúgy 29-et töltöttem kb 24 órája.)

2009. szeptember 25., péntek

Sajtos-kolbászos sült tészta

Még régen láttam ezt a receptet Sthal konyhájában, megcsináltam, az ötlet tetszett, ezt fejlesztgettem tovább a mi ízlésünknek megfelelően. Egy hibát viszont mindig elkövettem eddig, soha nem írtam le, hogy miből mennyit tettem, így volt hogy szárazabbra sikerült, volt, hogy tocsogósabb volt, most viszont beírom, mert szerintem az arányokat most nagyon eltaláltam, legalább is a mi ízlésünkhöz mérten.

Hozzávalók:
2,5 dl tej
20 gr margarin/vaj
2,8 dl tejföl
15 dkg füstölt sajt
1 ek liszt
1 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
só, bors

15 dkg trappista
kb 20 cm kolbász

25 dkg tészta (én leginkább a fusillit szeretem hozzá használni)

Egy edénybe sós vizet teszünk forrni, majd szokásos módon megfőzzük benne a tésztát, egyre vigyázzunk, inkább al dente legyen, mert még sütni is fogjuk.

Miközben a víz forr, a tészta fő, elkészíthetjük a szószt, lereszelhetjük a sajtot, megmossuk és felkarikázzunk a kolbászt.
A szószhoz valódi receptben csak egy besamelt kell készíteni, amibe reszelt sajtot teszünk, én ezt turbóztam egy kis tejföllel is, mert nekem a sima besamel nem egy nagy élmény.
A margarint felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, rátesszük a zúzott fokhagymát, elkeverjük, felöntjük egy kis tejjel, csomómentesre keverjük, majd hozzá öntjük a többi tejet is,beletesszük a babérlevelet, besűrítjük. Mikor felforrt, akkor hozzá tesszük a tejfölt és a füstölt sajtot (most egy Natúr füstölt sajt nevezetű félkemény sajtott vettem hozzá a Tescoban, nem is volt drága 1319/kg, nagyon finom kellemesen füstös ízű, krémes állagú sajt, meg vagyok vele elégedve)ezekkel is felforraljuk, megkóstoljuk közben, sózzuk, borsozzuk.

Mikor a tészta kifőtt leszűrjük, a sütőtálba tesszük, ráöntjük a szószt (a babérleveleket kivesszük), kicsit elkeverjük, rátesszük a kolbászkarikákat, ráreszeljük a trapista sajtot(vagy bármilyen ízlésünknek megfelelőt) 200 fokos sütőbe toljuk, és sütjük, amíg kicsi színt kap (ez nálam kb 25 perc).

Ha időnk és hasunk engedi, akkor hagyjuk hűlni kb 20-30 percet, utána szépen lehet szeletelni és tálalni.

Egy kis friss saláta igazán megy hozzá. Most retek-répa-paradicsom salátát készítettem hozzá, csak egy kis olajat, citromlevet öntöttem rá, darált sós paprikával fűszereztem.


Ez az étel nem igényel nagy konyhai tapasztalatot, a munkával töltött idő is nagyon minimális, jól elő lehet készíteni, akár vendégváró fogásnak is megfelel.

Négy felnőt adag jön ki belőle minimum (ha előtte leves is van akkor még több adag).

Egyre vigyázni, kalóriabomba.

2009. szeptember 24., csütörtök

Kefires lángos



Lángost készítettem mára, Egycsipet kefires lángos recije alapján. Maximálisan meg vagyok vele elégedve. Nem változtattam rajta semmit, így receptért lehet hozzá menni, itt megtalálható.

A formázásról annyit, hogy a megjegyzések között olvastam Margitka ajánlását, hogy olajozott fólián olajos kanállal lapogassuk, így nagyon szép nagyokra tudtam készíteni.

2009. szeptember 21., hétfő

Rozsos-magos kenyér



Szeretem a rozskenyereket, de gondolom már rájött mindenki aki rendszeresebben be-be kukkant hozzám. Eddigi kedvenc rozskenyerem az ukrán rozsozs kenyér, amit E.Margit oldalán tanultam Kenyérke instrukcióival, de nagyon szépen le van írva Limaranál is készítésének menete.

Tegnap szintén rozskenyeret készítettem, de valami másra vágytam, legalább is ízesítésben, és sok-sok magra. Eszembe jutott a régebben a Pluszba kapható matróz vekni, amit szintén szerettem, valami olyasmit akartam volna készíteni. Alapul, mert teljesen elégedett vagyok Kenyérke receptjével az ukrán rozsozst vettem, tettem bele sok-sok magot, melasz helyett kevés cukrot tettem, és a koriandert kihagytam. Csak ennyit változtattam rajta, mégis ízben sokkal másabb kenyeret kaptam, mostanában azt hiszem ez lesz a kedvencem. A sok mag miatt kicsi lányom is ezt reggelizi, már a fotózásnál lecsapott a magokra, férjem meg annak ellenére, hogy nem igazán rozskenyér párti 3 szeletet is megevett reggelire.

Hozzávalók:

165 gr tk rozs liszt

165 gr Bl 80-as liszt

1/2 ek sikér

185 gr érett, aktív kovász

200 ml víz

1/2 ek cukor (szűkebben mérve)

1 szűk kiskanál őrölt köménymag

1 tk

1 ek olaj

csipet aszkorbin

2-2 evőkanálnyi lenmag, szezámmag, mák, napraforgómag

plusz szezámmag és napraforgómag a forgatáshoz

A liszteket a magokkal, sikérrel, aszkorbinnal, cukorral elkeverem, lyukat csináltam a közepébe, majd bele tettem a vizet és a kovászt.

A kovászt így csináltam. Akkor mondható érettnek egy kovász, mikor már tényleg büdös cefre szaga van, aktívnak meg akkor, mikor jó sok buborék van benne. Ha marad kovászunk, akkor betesszük a hűtőbe, ekkor az érési folyamat lelassúl, a buborékok eltűnnek, a kovász összeesik, ekkor éret, de nem aktív. Ha aktívvá szeretnénk tenni, akkor kivesszük a hűtőből, majd kis vizet és lisztet szórunk bele, elkeverjük, kb 8 óra állás után ismét beérik , aktívvá válik.

Általában én bekeverek egy adag kovász, azt addig használom amíg kitart, nem szoktam újra élesztgetni. Ehhez a kenyérhez mindig aktív kovászt használok, de pl a tegnapi csíkos kenyeremhez már simán tenném a hűtőből.Amúgy az egy adag kovász épp elég erre a kenyérre, 2 púpos evőkanálnyi marad belőle, egyiket tegnap elhasználtam a csíkos kenyérbe, másik a hűtőbe vár a sorsára.

De most visszatérve a kenyérre, mikor minden benne van, akkor kezdjük gyúrni, a kezünkkel, a kenyérsütő nem tud vele mit kezdeni a sok rozsliszt és a rozsovász miatt. Szóval dagasztjuk, nagyon ragacsos lesz a massza, úgy tűnhet, hogy nem áll össze gombóccá, de ha türelemmel dagasztunk akkor a 10-12 perc után gombóccá szokott állni, az edény falától szépen elválik, a kezünkhöz már kicsit kevésbé ragad. Ha ekkor sem kezd összeállni a tésztánk csak akkor tegyünk hozzá pluszba lisztet (én még nem emlékszem olyan esetre, hogy pluszba kellett volna tegyek lisztet ehhez a recepthez) Összesen én kb 15 percet szoktam gyúrni. Utána kb fél órát pihentessük lefedve az edényünket, majd következhet a formázás.

Én most ezt nem variáltam túl, a konyhapultot megszórtam a szezám és napraforgómaggal, kezembe vettem a tésztát, hengerré formáltam még a kezembe, majd jól átgúrítgattam a magokon, közben akkorára sodortam mint a sütőformám (ez egy puspükkenyérforma volt). Betettem a sütőpapírral ellátott formába, természetesen zsírozni is lehet a formát ekkor nem kell a sütőpapír, de nekem helyenként oxidálódik a formám, ezért csinálom így, duplájára kelesztjük. Ez nálam ezzel a kovásszal, és így hogy frissen készítem kb 70 perc szokott lenni, de ha már nem olyan aktív a kovászunk, akkor sokkal több is lehet (akár több óra is).Lehetőleg tegyük be egy nagy zacskóba a formát a kenyérrel eggyük kelés közben, hogy na száradjon a teteje.

Mikor megkelt, akkor jól lespricceljük a tetejét, tényleg nagyon sok-sok vizet szoktam ráspriccelni, majd beteszem 220 fokos sütőbe, amibe szintén spriccelek vizet. 10 percig sütjük ezen a hőfokon, majd lejjebb vesszük 200 fokra, így is sütjük kb 15 percet, majd még lejjebb vesszük a hőfokot kb 180 fokra,és így sütjük készre. Kb fél óra után én befedtem alufóliával,amit szintén lespricceltem vízzel, hogy ne száradjon, égjen a teteje. Az elején amíg nem volt alufólia a tetején addig gyakran permeteztem be vizet a sütőbe. Összesen sült kb 75 percet, de ez sütő függő, nézegessük a kenyeret sülés közben.

Mikor megsült hagyjuk kihűlni, majd csomagoljuk be konyharuhába, be egy zacsiba, másnapig ha kibírjuk akkor nem vágjuk meg, másnap nagyon szép vékony szeleteket tudunk belőle vágni. A rozslisztnek köszönhetően sokáig szaftos marad a kenyér, nem szárad ki, de pár nap után piríthatjuk is, úgyis nagyon finom.

Van még több módszer a gőzősítésre, az egyik, hogy teszünk egy tepsibe vizet a sütő aljába, sokáig ezt alkalmaztam, de ekkor nekem nagyon nehezen sült át a kenyerem, a másik, hogy sütőzacskóba tesszük, de az most nem volt itthon, amúgy sem szeretem, mert volt már rá eset, hogy rálovadt a kenyérre, de gondolom ez márkától is függ, így már csak spriccelgetek.

Ez fél adag, én ennyit szoktam készíteni rozskenyérből, így is lesz kb 800 gr-os kenyerünk (most nem mértem le , de ekkorának saccolom)

Csíkos kenyér

A kenyér tésztája Limara által beírt zsemlekenyér receptje, ez az egyik kedvenc kovászos kenyér tésztám, de általában csak formában sütöm, nem az általa javasolt zsemlécskés módszerrel. Este ugrott be, hogy kellene egy csíkos kenyeret készíteni, ha már csíkos kalács van és szép, akkor szép lehet egy csíkos kenyér is, hát férjem eleinte elég furcsán nézte, de aztán elismert, hogy szép és finom. Színezőként paprikát használtam.

Hozzávalók:
400 gr víz
2 kiskanál só
30 gr olaj
660 Bl80-as liszt
2 ek burgonyapehely (nekem most az ép elfogyott, így főt krumplival helyettesítettem)
csipet aszkorbinsav (ecettel helyettesíthető)
24 gr élesztő
1 evőkanál aktív kovász (most nekem rozskovász volt)

fél evőkanál paprika

A hozzávalókat a leírtak szerint a kenyérsütő üstjébe tesszük (én a por alakúakat össze szoktam keverni), majd bedagasztatjuk (én dought programon csinálom, ez 20 percet dagaszt folyamatosan). Mikor megvan kivesszük, ketté osztjuk, felét kelesztőtálba tesszük, másik felét vissza a kenyérsütőbe, rászórjuk a fűszerpaprikát, majd tovább dagasztatjuk, addig míg el nem kavarodik benne a paprika. Ekkor az áramforásból kihúzzuk a gépet, a paprikásat benne hagyjuk, ott kelesztjük meg. Mikor duplájára keltek a tésztákat lisztezett felületen további két részre osztom.

Egy paprikásat nyújtunk kicsit , majd egy fehéret is, mikor körülbelül egyformák

egymásra tesszük őket, majd tovább nyújtjuk, de már csak hosszára. Körülbelül olyan széles legyen mint a formánk hossza, vagy egy kicsit rövidebb, mert a sodrás közben is nyúlik a tészta, és nehezen fér bele ha nagyon hosszú lesz.

Majd feltekerjük mint a beiglit.
Ezután a másik tekercset is megcsináljuk, itt fordítva tetem a rétegeket, de ez miután kisül a kenyér már nem látványos.
Összetekerjük, és beletesszük a kenyéformába (én most 32 cm-re húztam ki) amit előtte kizsírozunk.

Duplájára kelesztjük, majd vízzel lespriccoljuk, és 200 fokon sütjük, nálam 50 percet sült, de ez sütőfüggő. Kb 20 perc után alufóliával takarjuk be.

A jól átsült kenyér alja is kopogtatáskor kongó hangot ad.

Ugyanezzel a módszerrel készítettem a csíkos kalácsot is.
Most padlizsánkrémet készítettem hozzá, de nagyon jól mehet hozzá a tejfölös túró, vagy körözött is.

A kovászhoz én Margitka kovászát szoktam használni:
1 dl víz
1 kiskanál méz
7 gr élesztő
130 gr liszt (ez lehet kenyér liszt vagy rozslizst is, én most 65 gr tk rozst 65 gr fehér rozst tettem bele)
A vizet a mézzel és az élesztővel elkeverjük, majd hozzá keverjük a lisztet, hagyjuk állni szobahőn, míg cefre szaga nem lesz. Este szoktam elkészíteni, reggel már használható, ha jó melegben van.

Padlizsánkrém- vinetta

Nagyon szeretjük a padlizsánkrémet (vinettát) mind a négyen, így rengeteget készítek. Az idén kb 46 kg-ot sütöttem le belőle télire, és lehet ez sem fog kitartani a következő szezonig. Minden héten készíthetném akár, de sajnos a 46 kg a sülés alatt, a pucolással, a levének kicsorgásával annyit veszít a súlyából, hogy csak kb 14 kg maradt a végére, ez nekünk 28 csomagot jelent, mert félkilós csomagokat készítek, ami egy teljes étkezésre elég, utána marad még egy kicsi, de azzal már mindenki nem lakik jól.
Szabad tűzön szoktam sütni, egy nagy lemezen, hogy sok elférjen rajta, így is bő 3 óra alatt sült meg a 46 kg, és még ezt le is kell pucolni, szóval nem kis meló, de nekünk mindenképp megéri. Sülés közben időnként kell forgatni, hogy minden oladala megsüljön.

Ennyire sütöm meg, míg jól összetöpped, és mindenhol jó puhának érzem, majd tepsire rakom, a végét késsel kicsit bemetszem, a tepsit kicsit megdöntöm, hogy csorogjon a lé belőle.

Ezután a héját leszedem róla, átmosom, majd szűrőbe téve jól lecsepegtetem, majd teszem a zsacsiba és mehet is a fagyóba. Mikor előveszem kiolvasztom, ezután botmixerrel pépesítem.
Majonézzel szoktam kikavarni, mi így szeretjük. Amíg nem volt meg nagylányunk tettem bele sült pritamin paprikát (gogos) is, de ő száműzte belőle. Régebb vöröshagymát is tettem bele, amit felvágtam jó apróra, forró olajon kicsit átforgattam, hogy veszítsen az erejéből, de ez a férjem gyomrát bántja, így az is elmaradt.
A majonézt én krumplival készítem, amiről már itt írtam, de most le is mértem az olaj mennyiségét, ezért mégegyszer leírom. Azért készítem így mert így sokkal kevesebb olaj kell hozzá, és ezáltal sokkal könnyebb energia szegényebb majonézt tudok készíteni. Nem lesz olyan selymes a krumpliszemcsék miatt, de salátába vagy ilyen kencékhez nekem teljesen megfelel.
Hozzávalók:
1 tojás
60 ml olaj
120 gr krumpli
1 púpos kiskanál mustár
A krumplit megfőzzük (lehet több is, nem gond) majd villával áttörjük, hagyjuk hűlni. Keverőtálba tesszük, rátesszük a mustárt, tojást (egészet), kikavarjuk, majd az olajat 3-4 részeltbe hozzáöntjük, jól elkavarjuk (mixerrel szoktam csinálni) Nem fog kicsapódni, nem kell cseppenként hozzá tenni, csinálhatjuk bátran. Ilyen kemény majonézünk lesz:
Lemértem a végén is mennyi lett belőle, ebből a mennyiségből 270 ml majonézt kapunk, amiből csak 60 ml az olaj. Ezután már nincs más dolgunk, csak a pépesített padlizsánnal jól kikavarni, sózni, borsozni ízlés szerint, és már kenhetjük is a friss vagy pirított kenyérre. Paradicsom nagyon jól megy hozzá.

2009. szeptember 19., szombat

Fasírt patiszonból kétféleképpen

Kaptam 3 patisszont, rántani már nem akartam, mert elég magos volt,, így fasírtba végezte a pályafutását.
Kétfélét csináltam, egy hagyományosat meg egy telemeásat.

Hozzávalók:
1 kg lereszelt patisszon
só, bors, petrezselyemzöld
4 tojás
graham liszt
zsemlemorzsa
85 gr telemea sajt
3 ek szezámmag
3 gerezd fokhagyma

A tököt lereszeltem, szórtam rá 1 kk sót, hagytam állni 15 percnyit szűrőbe téve, utána alaposan kinyomkodtam belőle a nedvességet.
Ketté osztottam a tököt.

A hagyományoshoz tettem 2 tojást, 2 gerezd fokhagymát reszelve, sóztam kicsit, tettem rá 3 csipetnyi borsot, egy jó kiskanálnyi petrezselyemzöldet, 3 ek graham lisztet, kb ugyanannyi zsemlemorzsát, tenyerembe pogácsákat formáltam, és forró olajban sütöttem. Papírtörlőre szedtem, hogy az olajtól leitatódjon.

A telemeáshoz ment 2 tojás, 1 gerezd fokhagyma reszelve, 85 gr telemea finomra reszelve, 3 ek szezámmag,petrezselyemzöld egy kiskanálnyi, pár csipet bors, 3 ek graham liszt, kb ugyanennyi zsemlemorzsa, sózni ezt a sajt miatt már nem sóztam. Tenyerembe kis rudakat formáztam, majd ezt is forró olajba sütöttem. Ez lágyabb lett, de formázható volt, csak finoman kellett vele bánni. Ezt is papírtörlőre szedtem.
Férjemnek, kicsi lányomnak és nekem is ez ízlett jobban.
Mártogatósnak egy kis tejfölt kevertem össze kevés majonézzel, szórtam bele kicsi petrezselyemzöldet, sóztam egy kicsit. Rozsos kiflit ettünk még hozzá, és nagyon jól illett volna hozzá még fris paradicsom, de ez most elmaradt.

2009. szeptember 18., péntek

Húsgombóc leves



Mára ez volt az ebéd, utána már csak a kuglófból ettünk. Szeretem ezt a levest, mert jó tartalmas, nem kell különösebb másodikon agyalni.

Mindig főzök hozzá egy alaplevet, disznó csontot veszek hozzá, kb 1 kg-it, azt felöntöm kb 4 liter vízzel, sózom, majd felforralom, leszedem a habját, majd közepes lángon főzöm tovább kb 1 órát, akkor bezöldségelem, most egy fej hagymát, 2 gerezd fokhagymát, 1 petrezselymet, 1 negyed káposztát, 3 gomba szárat, 2 paprika csutkát tettem hozzá, szórtam bele még pár szem borsot, majd addig főztem míg meg nem puhult benne minden. Leszűrtem. Majd ezután tettem bele a gombócokat, majd a többi zöldséget. Az alaplé hozzávalói természetesen változtathatók. Általában leveszöldet is főzök bele, de az most nem volt.

Hozzávalók:

alaplé (kb 3,5 liter lehetett)

0,5 kg darált disznó hús

1 tojás

2 ek rizs

zsemlemorzsa

2 szál répa

2 nagyobb krumpli

2 maréknyi karfiol (most mirelit volt)

2 maréknyi zöldborsó (ez is mirelit volt)

1 tojás a galuskához

liszt (finom liszt és fehér rozsliszt vegyesen)

só, bors, paprika

Az alaplevet feltettem főni, kipótoltam még fél liternyi vízzel.

A darálthúshoz hozzákeverünk 1 egész tojást, 2 ek-i rizst, fél kk sót, 3 bő csipetnyi borsot, kb. 1/4 kk paprikát és annyi zsemlemorzsát, hogy formálható masszát kapjunk, majd a kezemmel kis gombócokat formáltam, beletettem a forró alaplébe.

A répát és a krumplit megpucoltam, megmosta, felkockáztam. A karfiolt és a borsót is előkészítettem.

A tojást a galuskához villával enyhén felvertem, majd sóztam, tettem hozzá a lisztekből vegyesen, annyit, hogy galuskaszerű tésztát kapjunk.

Mikor a gombóc szinte teljesen megfőtt hozzá tettem a borsót, répát, krumplit, felfőztem, majd hozzá tettem a karfiolt is, újból felfőztem, majd a galuskákat beleszaggattam a levesbe. Addig főztem míg minden megpuhult.

Joghurtos kuglóf



Már nagyon-nagyon süthetnékem volt bő egy hét szünet után, így tegnap szinte rögön miután haza értünk megcsináltam ezt a kuglófot. Azért kuglófot, mert a kuglóf formát (ami a háttérben látszik) most szereztem, és természetes volt, hogy legelőször ebben próbálok valamit produkálni. A kuglóf receptjét Sütis nénétől kölcsönöztem, igazából már nagyon rég szemezek vele, de szép kuglóf forma hiányában még nem készült el nálam. A recepttel nagyon meg vagyok elégedve, finom lett, és ami jó benne jól variálható.

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt

1 cs sütőpor

15 dkg margarin

20 dkg kristálycukor (én ezt csökkentettem 18-ra)

1 citrom reszelt héja (én felet tettem)

3 tojás

2,5 dl joghurt

ízlés szerint mazsola, dió, csoki, mogyoró, rahát (nálam most rahát és csoki)

A szobahőmérsékletű margarint a cukorral kihabosítjuk, csipet sót és citromhéjat teszünk hozzá, majd a tojásokat is hozzáadjuk, azokkal is jól kikavarjuk.

A lisztet a sütőporral átszitáljuk, majd a joghurttal felváltva kisebb adagokba a tojásos masszához adjuk, jól kikavarjuk. Hozzákeverjük az a rahátot és a csokit (vagy amit szeretnénk), majd kimargarinozott, zsemlemorzsázott kuglóf formába töltjük.

160-170 fokon kb 1 órát sütjük (nekem ezen a hőfokon nem sült meg ennyi idő alatt, következő alkalommal erősebb hőfokon sütöm)

Egész fotóm azért nincs kuglófról, mert rögtön miután kivettem a sütőből kiborítottam a formából, erre három felé repedt, így javaslom, hogy hagyjuk kicsit hűlni a formában mielőtt kiborítanánk.

2009. szeptember 8., kedd

Sötőtökös-csokis keksz


Körülbelül egy hétre elutazunk, ezek a finom puha kekszek útravalónak készültek.

Szeretem a sütőtököt, számomra tökéletes reggeli vagy vacsora egy pohár tej kíséretében, de a családban csak én szeretem úgy natúran ezt a csemegét. De keksz formában mindenki szereti nálunk, ezért nagyon örültem, hogy megláttam a sütőtököt az üzletek polcain. Na jó, gondoltam, hogy sok íze nem lehet még, de szerencsére csalódtam, sokszor szezonjában sem lehet ilyen ízletes tököt venni, mint amihez most jutottam.

A receptet a Mindmegettén találtam még régen, de alakítottam rajta.

Hozzávalók:

30 dkg margarin/vaj

1 tojás

20 dkg cukor (az eredetibe 40 dkg, de ezt túlzásnak tartom, ha extra ízetlen a tökünk akkor is elég szerintem 25 dkg)

1 cs vanília

40 dkg sütőtök (a körte alakút szoktam használni, megsütve, héj nélkül mérve)

40 dk liszt (fele Graham)

2 tk fahéj

2 tk szódabikarbóna

20 dkg étcsoki

csipet só

25 dkg zabpehely (finom örlésűt szoktam használni)

10 dkg dió

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral kihabosítjuk, hozzátesszük a tojást, sütőtököt, vaníliát, ezzel is jól eldolgozzuk.

A többi hozzávalót szárazon elkeverjük, majd összedolgozzuk a vajas keverékkel.

Diónyi gombócokat formálunk a kezünkkel (kb. 80 db lesz belőle), majd sütőpapírral ellátott tepsire tesszük, majd 175 fokon sütjük míg az alja színt nem vált.

A kis gombócokat kicsit el is lapíthatjuk, de hagyhatjuk úgy is, nem terül el , csak egy kicsit nő oldalra, rakhatjuk elég közzel egymáshoz.

A sütőtök miatt nagyon sokáig puha marad egy fémdobozva zárva.

Zöldséges-telemeas-kolbászos tekercsek

Flat-Cat-nél láttam az ötletadó receptet, megtetszett, tegnap én is elkészítettem, csak változtattam kicsit az összetevőkön és az arányokon, maradékok felhasználása céljából.
Finom lett, kicsi lányom egy egészet megevett jóízűen belőle, nagyon örültem neki. Nekem teljesen kihűlve jobban ízlik mint melegen.

Hozzávalók:
1 csomag réteslap (nekem 8 lapos volt)

Töltelékhez (összesen 600 gr volt):
kb 180 gr telemea sajt és diákcsemege kolbász vegyesen
kb 420 gr zöldség vegyesen (krumpli, répa, patisszon, ez mirelit, kukorica, ez is mirelit)
2 gerezd fokhagyma
kicsi petrezselyemzöld

olaj a kenéshez

A mirelit zöldségeket kiengedtem, lecsepegtettem, a többit lereszeltem nagylyukú reszelőn, a sajtot is, a kolbászt kockáztam. A fokhagymát apró lyukú reszelőn reszeltem. Tettem rá egy kis petrezselyemzöldet, majd az egészet jól összekavartam. Nem sóztam és nem borsoztam, mert azt a sajt és a kolbász megtették helyettem, aki sósan eszik azért ezt tegye meg.
Vettem egy réteslapot, a felét lekentem olajjal, majd ráhajtottam a nem olajos részt.

A tölteléket nagyjából szemre az edényben elosztottam, egy részt rátettem az első réteslapra, a réteslap széleit kicsit ráhajtottam, majd feltekertem. Így jártam el mind a 8-al.

Sütőpapírral ellátott tepsire helyeztem, mindegyiket kicsit megkentem olajjal, majd 200 fokon sütöttem míg szép színe nem lett.
Véleményem szerint a tölteléket bármivel variálhatjuk ami nekünk ízlik. Jópofa kis tekercsek lesznek, alkalmasak akár uzsonnának, utazáshoz is , és könnyen elkészíthető.

2009. szeptember 7., hétfő

Fasírt, zöldségesen és hagyományosan

Szeretjük a fasírtot, ennek ellenére ritkán készítem. Tegnap úgy keltem fel, hogy fasírtot ennék, így azt készítettem ebédre, jó nagy adagot, amiből bőven jutot mára is, és még fagyasztani is tudnék, de most nem fogok, majd elkopik reggelre illetve vacsorára.
2 éve a kisebbik lányommal egyedül maradtunk egy hétre, mert férjem és nagylányunk táborozni ment. A kisebb még csak szopott abban az időben, így magamra nem sokat főztem. Akkor vettem készen egy zöldséges fasírtot, ami nagyon ízlett, el is döntöttem, hogy elkészítem majd én is, de eddig elmaradt. Mostanáig, mert ezután szerintem minden alkalommal készül ilyen is, mert annyira ízlett.

Hozzávalók a zöldségeshez:
500 gr darált disznó hús
70-70 gr répa, mirelit zöldborsó és mirelit kukorica
1 szelet kenyér
kicsi víz
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
só(nekem egy fél kiskanálnyi bőven mérve)
bors (3 bő csipet)
zsemlemorzsa, annyi, hogy formálható masszát kapjunk

A zöldségeket durvára daráljuk, hozzátesszük a darált húshoz, a kenyeret kicsi vízbe beáztatjuk, majd kinyomkodjuk, hozzátesszük a húshoz, beletesszük az összes többi hozzávalót, jól összekavarjuk, formázzuk, bő forró a olajba kisütjük.
Én ezt úgy formáztam mintha miciet formáznák, hogy nem keverjük össze a hagyományossal.
Gondolkodtam, hogy tegyek-e bele petrezselyemzöldet, most nem tettem, máskor lehet úgy is kipróbálnám.
Férjem szerint is finom, én csak ebből ettem, a másikat épp csak megkóstoltam.
A zöldségek közzül leginkább a zöldborsót lehet érezni, akit ez zavarna az tegyen bele több répát és kukoricát, kevesebb borsót.

Hozzávalók a hagyományoshoz:
500 gr darált disznó hús
1 szelet kenyér
kicsi víz
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
só (nekem egy fél kiskanálnyi szűken mérve)
bors (3 bő csipet)
paprika (fél kiskanálnyi)
zsemlemorzsa, hogy formálható masszát kapjunk

Mindent összekeverünk (a kenyeret beáztatjuk vízbe, majd kinyomkodjuk), majd kis golyókat formálunk, forró olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy lecsöpögjön az olaj.

Vörösboros szilvakrémleves

Tegnap este szemlét tartottam a hűtőbe, utána eldöntöttem, hogy szilvakrémlevest készítek mára. Még soha nem próbálkoztam vele, így elkezdtem a neten kutakodni. Több receptet megnéztem, végül Trinityé győzött meg leginkább, így ez készült el mára.

Hozzávalók:
3 dkg vaj
10 dkg cukor (barna nádcukrot használtam)
65 dkg szilva
1 dl vörösbor(félédeset használtam)
5 dl víz
csipet só,
fahéj,szegfűszeg,
2 dl natúr joghurt (én 1 dl tejszínt tettem helyette, szerintem tejszínből ennyi elég)

A vajat felmelegítjük, rátesszük a cukrot, felolvasztjuk benne, majd rádobjuk kimagozott szilvát, összeforgatjuk, hogy a cukor befedje a szilvákat, addig pároljuk, míg levet enged, majd felöntjük a borral és kb 5 dl vízzel,sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint, puhára főzzük. Közben én még kb 6 szilvát felkockáztam(jó nagyok voltak).
Leturmixoljuk, majd bele öntjük a tejszínt, ezzel is összeturmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, beledobjuk a kockázott szilvát, majd ezzel is felforraljuk. Kóstoljuk, nekem túl édes volt, ezért tettem bele még jócskán citromlevet, ha joghurttal készítjük gondolom ez elkerülhető.
Mi langyosan ettük, ebben az időben nem kívántam a hűtő hideget.
Egy biztos, finom leves lett belőle, de következő alkalommal fele adag cukorral készítem, és ha szükséges még cukrozom (a szilva is nagyon édes volt).

Zsemlemorzsás sült krupli

Finom köret húsok fasírtok mellé, de magában is megállja a helyét.
A krumplit kicsit előfőztem sós vízbe (4-5 perc), majd leszűrtem, szórtam rá egy kis zsemlemorzsát, összerázogattam vele, majd rátettem egy sütőpapírral ellátott olajjal átkent tepsire, majd forró sütőbe tettem, ropogósra sütöttem. Nagyon finom, kívül ropogós, belül pedig puha lesz így a krumpli.
Ennek a krumplinak a leírását Mutternél találtam, ő tesz rá paprikát is, én most ezt elfelejtettem, de így is nagyon finom volt.

2009. szeptember 6., vasárnap

Csíkos kalács

Még Mohánál láttam E.Margit fórumán szép csíkos kalácsot, akkor még egyikünk sem blogolt, akkor meg is csináltam egyszer, most meg újból, mert nagyon kalács süthetnékem volt már. Gyakorlatilag a nyár eltelt úgy, hogy kiflin, zsömlén, kakaós csigán, pizzás csigán, bagetten kívül nem sütöttem egyéb kelt tésztát, de azokat sem rendszeresen, pedig nyár előtt ritka vendég volt a konyhámba a bolti pékárú. De a meleg nagy úr! Most már szerencsére engedi az idő, hogy többet sütögessek ilyesmit is.

A kalács tésztáját is most Mohától kölcsönöztem, ez az ő ízléséhez faragott hokkaido, amin azért én is változtattam egy keveset.

Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 ek. tejpor
10 dkg cukor
2 dl tejszín
2 dl tej
1 tojás
3 dkg élesztő
csipet aszkorbin
1/4 kk

3 ek kakaó
tojássárga a kenéshez

A kakaót kivéve mindent a kenyérsütő üstjébe rakunk, alulra a folyadékokat, tojást, sót, felülre a többit, legtetejére az élesztőt. Én dought programon szoktam bedagasztatni, ez folyamatosan dagaszt 20 percet. Nekem szinte minden hokkaido féle kalácshoz kell tegyek még lisztet, ehhez is tettem 4 ek.-al. Így is jó lágy tésztát kapunk, de amint megkel jó rugalmassá válik.
Mikor bedagasztotta a tésztát a gép akkor kivettem, feleztem, felét visszatettem, hozzátettem a kakaót, amibe 1,5 ek vizet is kevertem, majd újra bekapcsoltam a gépet, és addig dagasztattam míg eltűntek belőle a fehér részek.

Duplájára kelesztjük.

Mikor megkelt, akkor mindkettőt elosztjuk kettőbe, minden darabot kinyújtunk kb 32x 25ős téglalappá, egy fehéret és egy kakaósat összeteszünk, még tovább nyújtunk, a szélessége (32) maradjon meg csak hosszra nyújtsuk már kb 32x 50 -re, de lehet tovább is. Felcsavarjuk mint a bejglit, mikor mind a kettővel megvagyunk akkor egymás mellé rakjuk őket és csavarunk rajta párat, ezután mehet a kihúzhatós kenyérformába, aminek szélessége lent 11,5 cm, magassága 10 cm, a hosszúságán lehet állítani 28-40 cm között, most 32-re állítottam.

Még kelesztjük kb 30 percet meleg helyen (én a sütőbe tettem be, beállítottam 30 fokra),a kalácsot kivesszük, a sütőt felmelegítjük 180 fokra, a kalács tetejét lekenjük egy kis vizezett tojássárgával, majd kb 40 percig sütjük benne a kalácsot. Érdemes kb 15-20 perc után letakarni a tetejét, különben megég, mint ahogy most nekem is megéget, de nagyon késő este sütöttem, és akkor vettem észre, hogy az alufóliám elfogyott.

Mi vajjal és eperlekvárral szeretjük a legjobban.

2009. szeptember 4., péntek

Házi krémsajt magyarosan

Férjem a vajkrémek közül a magyaros ízesítésűt kedveli a legjobban. Hétvégére megint csöpögtettem le tejfölt krémsajtnak, sütihez kellett, de maradt még ki kb 150 gr, azt magyarosítottam meg, azaz nagyon apróra vágtam egy kis darabka kolbászt, elkavartam a krémsajtba, majd sóztam ízlés szerint, hogy pirosas legyen paprikával színeztem.

Sikere lett, mindenképpen készítem majd natúran is, márványsajtost is kipróbálom, zöldfűszerekkel is teszek majd próbát, és még majd meglátom milyen változatokat készítek. Minden esetre érdemes vele kísérletezni.

2009. szeptember 1., kedd

Belly kakaós perecei

Bellynél láttam ennek a perecnek a receptjét, már akkor nagyon megtetszett, azért mert nem kell bele sütőpor, és mert viszonylag kevés cukor kell hozzá. Tegnap nagylányomra rátört a süthetnék, nekem eszembe jutott ez a perec, neki is tetszett a Belly képei alapján, így nekigyürkőztünk, és megcsináltuk. Persze, nem csak perec készült belőle, hanem csiga, koszorú, sima kis keksz, és szemüveg (a képen bal oldalt lent, a fehér mázas), amit a lányom nevezett el így, és ez az ő találmánya amúgy, ő csinálta teljesen.
Két adag készült, mert miután már elkavartam a kakaót a vízzel rájöttem, hogy az nekünk túl kakaós lenne, így feleztem, tegnap megcsináltuk egyik részét ma a másikat.

A recept nálam így alakult (1 csésze 250 ml):
1/4 csésze kakaó por
1 tk instant kávépor (nálam cikória volt)
3 ek forró víz
1/2 csésze vaj (lemértem, 110 gr volt)
1/4 csésze cukor (tegnapiba sima cukrot, a maiba barna nádcukrot tettünk)
1 cs vaníliáscukor
2 csésze liszt
1/2 tk
1 tojás

kenéshez tojássárga és cukor (a tojásárgát ma már elhagytuk)

A kakaót és a kávét a forró vízzel elkavarjuk, paszta szerű masszát kapunk.
A vajat és a cukrot kihabosítjuk (én ezt mixerrel csinálta), majd hozzá adjuk a sót és vaníliát, utána a tojást és a kakaós keveréket, ezekkel is jól eldolgozzuk. Bele tesszük a lisztet is, ezzel is mixereztem míg morzsává nem állt, majd a kezemmel összedolgoztam, kb fél perc alatt.
30 percig áll a hűtőben, majd 24 -re osztjuk és pereceket formázunk. Mi jópár darabolt még tovább osztottunk, azokból készültek a kis kekszek.

Tegnap lekentük őket tojássárgával, majd cukorba mártottuk, ma csak cukorba forgatás volt, amit úgy oldottunk meg, hogy mikor kisodortuk a tésztát, akkor forgattuk bele a nádcukorba, nagyon jól mutat a barna tésztán, olyanok rajta a kis cukor kristályok mint valami kis arany rögök.

Tegnap a nagylányom főleg a nyújtásba vett részt, ma alkotni akart, a nyújtást rám hagyta, ő meg próbálkozott a perec és a masni készítésével, ami nem sikerült azt csigának tekerte fel. De a végére nagyon ügyes lett, ezt a perecet és ezt a masnit is ő egyedül készítette, csak a koszorú készítés nem ment neki egyedül , még nem tud ellentétesen tekergetni, így ő tekerte az egyik oldalát, én a másikat.




Közben meg mondta nekem, hogy ő már olyan ügyes, hogy már iskolába is mehetne, és amig nem mehet oviba (mert most itthon van, mert kicsit náthás) addig minden nap készítsünk ilyet, mert ez olyan jó elfoglaltság. És minden jól sikerült darab után jól megdícsérte magát.
A kekszekről meg annyit, hogy nem túl édes keszek, a kakaó dominál benne, elég olmlósak, egyszóval a recept marad, kekszek még készülnek a recept alpján.