Ezt a sütit Margit 2 oldalán láttam egyik fórumtársamtól, nagyom megtetszett kinézetre, így elkészítettem. Aki szereti a pudingot és a mákot is annak tökéletes választás, mert mindkettőből van benne bőven. Kicsit változtattam a mennyiségeken, azt fogom leírni.
Hozzávalók:
A laphoz:
5 tojás fehérje
150 g cukor
150 g mák
2 ek liszt
1/2 sütőpor
Krém:
5 tojás sárgája
60 g cukor
1 vaníliás puding
3 dl tej
100 g vaj
Tetejére:
háztartási keksz
1 dl kávé
2 dl tej
1/2 csoki puding
kb. 2-2 ek cukor
3 dl tej
1/2 vaníliás puding
A tojásfehérjét csipet sóval pár csepp citromlével felverjük, majd a cukrot hozzáadva kemény habot verünk. A mákot a sütőporral, lisztel elkeverjük, majd beleforgatjuk a a kemény habba.
175 fokon megsütjük. Én 30x 25-ös tepsibe sütöttem, ettől lehet kisebb.
Kb. 2 dl tejet felteszünk főni, a maradék tejbe elkeverjük a tojássárgákat, a pudingport és a cukrot, majd a forró tejhez adjuk, sűrű péppé főzzük. Hűtőfürdőbe tesszük kihűlni, majd kikavarjuk a szobahőmérsékletű vajjal, majd rákenjük a kihűlt mákos lapra.
A tetejéhez a a 1/2 csokipudingot összefőzzük a 2 dl tejjel és 1 dl kávéval (de lehet csak kávé is a folyadék)és a kb. 2 ek cukorral, de ízlés szerint ezt változtathatjuk, a 1/2 vaníliás pudingot is megfőzzük a 3 dl tejben ízlés szerinti cukorral. Míg még meleg és folyós, teljesen belemártjuk a kekszeket, és sakktábla szerűen rárakjuk a süti tetejére.
Mindenképp várjunk pár órát, hogy a keksz megpuhuljon, és az ízek összeérjenek.
2010. június 27., vasárnap
2010. június 25., péntek
Kézműves kekszfigurák
A héten gyermekeimmel egy napközis táborban vetünk részt, minden nap volt valami kézműves foglalkozás délután. A tegnapi nap én tartottam a foglalkozást, és a szervező, ismerve a süti iránti szenvedélyemet, azzal a feladattal bízott meg, hogy kekszmasszából gyurmázzak a gyerekekkel különböző figurákat. Hát mit mondjak, testhez illő feladatot kaptam, örültem neki nagyon. Amit nagyon sajnálok, elfelejtettem a fényképező gépemet vinni, így csak azokat tudom bemutatni amit sikerült hazamenteni. A gyerekek idén is bizonyították, hogy nagyon kreatívak tudnak lenni, olyan figurák is születtek mint pl tüskés csiga, absztrakt ló, barna hóember, de szépszámmal volt megszokott, de általam nem elkészített forma is, pl gomba, dobókocka, tengeri csillag, madárfészek és még sorolhatnám.
Előre én a sünit, egérkét csigát és a virágokat készítettem el, az almát és a fókát ott lestem el én is.
A massza elkészítésében figyelembe vettem, hogy ne legyen benne romlékony dolog, így a tejtermékek kiestek, valamint törekedtem lehető legkevesebb festék használatára is. Ezért a pirosnál a folyékony rész az enyhén cukrozott friss meggylé volt, ez már jó kis rózsaszín szint kölcsönzött neki, a pirosból már keveset kellett hozzá tegyek. Pirosat fél kg kekszből csináltam.
1 kg kekszet gyúrtam be natúr színre, amihez ízesítésnek tettem 200 g olvasztott csokit, 150 g finomra őrölt kókuszreszeléket, ezenkívül folyadéknak kb. 2/3-ad kókusztejet, és még vizet amennyit felvet. Eből vettem el kb 1/3-át és festettem be zöldre.
A barnából csináltam a legtöbbet, összesen 2,5 lg kekszet gyúrtam meg hozzá, két részeltben, egyiknél folyadéknak almalé került, másikba enyhén cukrozott meggylé.
Amit vásároltunk a masszához:
8 csomag (4 kg) darált keksz
5 db 250 g-os margarin
1 db 700 g-os barackdzsem (ez a kakaósokhoz került)
500 g porcukor (ebből még maradt pedig készült belőle az irókázáshoz a tojáshab is)
2 csomag kakaó (ebből is maradt egy kicsi)
200 g fehércsoki
ezeken kívül még otthonról almalé, kókusztej, meggylé, víz
Azt hiszem ennyi. Lényegében semmilyen receptet nem követtem. A margarint felolvasztva tetem bele.
A célom mindegyiknél egy nem túl édes (csak a kakaósokba került egy kis cukor, a többit édesítette elégé a hozzá adott belevalók), jól gyurmázható massza volt, lényegében nem is mértem semmit, ezért pontos receptet nem is tudok adni egyikhez sem.
Díszítéshez vittem az egérkéhez darált mogyorót, a sünihez puffasztott kakaós rizsszemet, ezen kívül még dekorgyöngyöt virágközépnek, és egy tojásból felvert írókát, amihez 150 g porcukort adtam, felét pedig kakaóval színeztem, és pár darab virágkiszúrót, a csiga csápjának pedig virágbibét.
2010. június 22., kedd
Őzfasírt tésztával és mustárszósszal
Ez így együtt egy nagyon fincsi kaja lett, férjem szerint eddigi legjobb variáció őzfasírtra (pedig elég sűrűn készül, ha van miből).
Hozzávalók a fasírthoz:
500 g darált füstöltszalonnás őzhús
1 tojás
1 szelet vízben áztatott kenyérbél
zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma
só, bors, paprika
Az őzhúst fasírt részére eleve úgy tettem el a fagyóba, hogy már összedaráltuk szalonnával. Mivel az őz nagyon száraz ezt nem tudjuk kikerülni, különben nagyon száraz lenne a fasírtunk.
Még rég egy könyvből írtam ki az arányt, 1 kg őzhúshoz 300 g füstölt szalonnát írt, ezt én soknak tartom, ezért csökkentek mindig egy kicsit, most 2,2 kg-hoz tettem kb 300 g szalonnát, szerintem így is jó lett a végeredmény, de aki zsírosabban szereti az többet tegyen.
A fenti hozzávalókból fasírtmasszát gyúrunk, majd forró olajban apró fasírtokat sütünk. A sózással vigyázzunk, mert a szalonna is sóz a masszán.
A mustárszószhoz:
4 dl húsleveslé
1 kicsi fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
kb 10 szem borókabogyó
2 db babérlevél
1 ek olaj
kb 20 g vaj
1 ek mustármag
0,5 dl tejszín
0,5 dl tej
1 dl tejföl
1 ek mustár
1 kk méz
1 szűk kanálnyi +1 kiskanál liszt
só, bors
pár csepp citromlé
Eredetileg mártás sűrűségűre akartam, de ez attól jóval folyékonyabb lett, ezért nevezem inkább szósznak.
A hagymát apróra vágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, rávágjuk a kockázott fokhagymát, hozzátesszük a borókabogyót és a babérlevelet, felöntjük a levessel, főzzük mindaddig, míg kb. 2 dl lé marad. Félretesszük kicsit hűlni.
A vajon a mustármagot megpirítjuk, majd hozzátesszük a szűk kanálnyi lisztet, ráöntjük az átszűrt fűszeres húslevest. Felforraljuk, majd hozzátesszük a tejet és a tejszínt.
A tejfölt a kiskanálnyi lisztel, mustárral és mézzel elkeverjük, majd ezt is hozzáadjuk az alaphoz. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, meglocsoljuk pár csepp citromlével, felforraljuk.
Kicsit lehetett volna sűrűbb, majd következő alkalommal több lisztet teszek, de más gond nem volt vele, sőőőt.
2010. június 21., hétfő
Cukkinis lepénykenyér- VKF XXXV
Ezt a kenyérfélét a Kifőztük újság részére készítettem el, de mivel aktuális a Kata VKF kiírása miatt is, így a VKF-re is ajánlom.
Hozzávalók:
250 g reszelt, hámozott cukkini
450 g Bl80-as liszt
100 g rozsliszt
50 g tönkölyliszt
1/4 kk sikér
1 tk cukor
250 ml víz
2 csapott kk só
4 ek olaj
kb. 1 ek joghurt (plusz még annyi, hogy lágy tésztát kapjunk a végén)
30 g élesztő (ezt sajnos elfelejtettem az újságban, elnézést érte)
Ezt kézzel szoktam bedagasztani, mivel lágy tészta. A vízbe elkeverem a joghurtot, cukrot és az élesztőt.
A cukkinit lehámozom (ez akár el is maradhat) és lereszelem, majd hozzá keverem a liszteket, sót, sikért, mélyedést készítek a közepébe, hozzá öntöm az élesztős keveréket, az olajat, és lágy tésztát gyúrok belőle. Hogy az 1 ek joghurton kívül kell e még bele joghurt az attól függ, hogy mennyi levet ereszt a cukkini. Először keménynek tűnhet a tészta, de ahogy gyúrjuk egyre inkább lágy lesz, szóval csak óvatosan a joghurttal.
Egészen lágy tésztát gyúrunk, mint a fenti képen. Majd megkelesztjük duplájára.
Két féle képen formázhatjuk, vagy kb 24 részre osztjuk a tésztát, jó alaposan lisztezett deszkán csináljuk ezt a műveletet, mert nagyon ragacsos a tészta, majd laza kis zsömlécskéket formázunk. Hagyjuk kb 15 percet kelni, majd forgassuk meg olajba, majd húzogassuk el lángos formára, olajozott felületre tegyük pihenni újabb 15-20 percet.
Jó forró asztali grillen süssük meg mindkét oldalát.
Ehetjük grillhúsok mellé, de tálalhatjuk úgy is mint ahogyan a lángost szoktuk.
A másik formázási mód nem aktuális a VKF-re , de azért ide teszem, mert külön bejegyzést nem szánok neki.
Ez egyszerűbb, a tésztát 2 részre osztjuk, egyenként gáztepsi méretűre nyújtjuk, olajozott derelyevágóval tetszés szerint felvágjuk, hagyjuk kicsit kelni, lespricceljük, majd 200 fokon megsütjük. Ez s nagyon jó grilhúsok mellé, de én szeretem halászlé, gulyásleves mellé is készíteni. Adhatjuk valamilyen mártogatóssal, kenőkével is (pl. vinetta, kikavart karfiol, zöldfűszeres túrókrém stb. )
Hozzávalók:
250 g reszelt, hámozott cukkini
450 g Bl80-as liszt
100 g rozsliszt
50 g tönkölyliszt
1/4 kk sikér
1 tk cukor
250 ml víz
2 csapott kk só
4 ek olaj
kb. 1 ek joghurt (plusz még annyi, hogy lágy tésztát kapjunk a végén)
30 g élesztő (ezt sajnos elfelejtettem az újságban, elnézést érte)
Ezt kézzel szoktam bedagasztani, mivel lágy tészta. A vízbe elkeverem a joghurtot, cukrot és az élesztőt.
A cukkinit lehámozom (ez akár el is maradhat) és lereszelem, majd hozzá keverem a liszteket, sót, sikért, mélyedést készítek a közepébe, hozzá öntöm az élesztős keveréket, az olajat, és lágy tésztát gyúrok belőle. Hogy az 1 ek joghurton kívül kell e még bele joghurt az attól függ, hogy mennyi levet ereszt a cukkini. Először keménynek tűnhet a tészta, de ahogy gyúrjuk egyre inkább lágy lesz, szóval csak óvatosan a joghurttal.
Egészen lágy tésztát gyúrunk, mint a fenti képen. Majd megkelesztjük duplájára.
Két féle képen formázhatjuk, vagy kb 24 részre osztjuk a tésztát, jó alaposan lisztezett deszkán csináljuk ezt a műveletet, mert nagyon ragacsos a tészta, majd laza kis zsömlécskéket formázunk. Hagyjuk kb 15 percet kelni, majd forgassuk meg olajba, majd húzogassuk el lángos formára, olajozott felületre tegyük pihenni újabb 15-20 percet.
Jó forró asztali grillen süssük meg mindkét oldalát.
Ehetjük grillhúsok mellé, de tálalhatjuk úgy is mint ahogyan a lángost szoktuk.
A másik formázási mód nem aktuális a VKF-re , de azért ide teszem, mert külön bejegyzést nem szánok neki.
Ez egyszerűbb, a tésztát 2 részre osztjuk, egyenként gáztepsi méretűre nyújtjuk, olajozott derelyevágóval tetszés szerint felvágjuk, hagyjuk kicsit kelni, lespricceljük, majd 200 fokon megsütjük. Ez s nagyon jó grilhúsok mellé, de én szeretem halászlé, gulyásleves mellé is készíteni. Adhatjuk valamilyen mártogatóssal, kenőkével is (pl. vinetta, kikavart karfiol, zöldfűszeres túrókrém stb. )
2010. június 19., szombat
Lapcsánka-VKF XXXV.
Bevallom most nem mentem ki, hogy kint süssem meg ezt a finomságot, de az asztali grillünket gyakran viszem ki is, és ott sütünk rajta ezt-azt. Így volt ez múlt vasárnap is, de akkor képek nem készültek, pedig akkor a husi is kint sült, és köretnek csináltam mellé lapcsánkát, és tejfölös-fokhagymás ubisalit.
Ma főt hús mellé, paradicsommártás társaságában, köretnek készítettem, így is finom volt.
Elkészíthetjük egy tejfölös-sajtos-fokhagymás mártogatós mellé is vacsorára.
Hozzávalók:
1 kg krumpli (nem új)
1 csapott kk só
2 tojás
3-4 ek darált zabpehely
só, bors, petrezselyemzöld ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma reszelve
kevés olaj a formázáshoz
A krumplit megpucoljuk, megmossuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk a sóval, hagyjuk kb. 15 percet levett engedni. kinyomkodjuk belőle a vizet, hozzákeverjük a többi hozzávalót, kezünket beolajozzuk, teszünk bele 2-3 evőkanálnyit a masszából, és tenyérnyi nagyságra nyomkodjuk, a lényeg hogy jó vékony legyen, mert úgy könnyen átsül. Megkenjük mégegyszer a felületét olajjal, majd tenyerünkről átfordítjuk az asztali grillre.
Mindkét oldalát megsütjük, majd tálalhatjuk is.
Nekem EZ a típusú grillezőm van, 4-es fokozaton sütöttem rajta.
Ma főt hús mellé, paradicsommártás társaságában, köretnek készítettem, így is finom volt.
Elkészíthetjük egy tejfölös-sajtos-fokhagymás mártogatós mellé is vacsorára.
Hozzávalók:
1 kg krumpli (nem új)
1 csapott kk só
2 tojás
3-4 ek darált zabpehely
só, bors, petrezselyemzöld ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma reszelve
kevés olaj a formázáshoz
A krumplit megpucoljuk, megmossuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk a sóval, hagyjuk kb. 15 percet levett engedni. kinyomkodjuk belőle a vizet, hozzákeverjük a többi hozzávalót, kezünket beolajozzuk, teszünk bele 2-3 evőkanálnyit a masszából, és tenyérnyi nagyságra nyomkodjuk, a lényeg hogy jó vékony legyen, mert úgy könnyen átsül. Megkenjük mégegyszer a felületét olajjal, majd tenyerünkről átfordítjuk az asztali grillre.
Mindkét oldalát megsütjük, majd tálalhatjuk is.
Nekem EZ a típusú grillezőm van, 4-es fokozaton sütöttem rajta.
2010. június 17., csütörtök
Mogyorós és kakaós keksz
Ezeknek a kekszeknek alapja édesanyám darálós keksze, csak az egészség érdekében 1-2 dolgot lecseréltem benne. Került bele zabpehelyliszt (zabpehelyből darálva) és a sütőpor helyett szódabikarbóna. Az eredmény ropogósabb, de kevésbé omlós kekszek.
Hozzávalók a kakaóshoz:
325 g finom liszt
25 g kakaó
150 g zabpehelyliszt (zabpehely kávédarálón ledarálva)
175 g porcukor
1 tojás
125 g vaj
50 ml tej
1 kk szódabikarbóna
csipet só
1 kk vaníliakivonat
Hozzávalók a mogyoróshoz:
350 g finomliszt
150 g zabpehelyliszt
150 g darált mogyoró
175 g porcukor
1 tojás
125 g vaj
50 ml tej
1 kk szódabikarbóna
csipet só
1 kk vaníliakivonat
Mindkét esetben a a liszteket elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal, majd hozzákeverjük a sütőport, kakaót ill. a mogyorót. Készítünk a közepébe egy lyukat, ebbe tesszük a cukort, tejet tojást, sót, vaníliát, majd összegyúrjuk az egészet.
A kakaóst darálóval formáztuk. A mogyorós törékenyebb volt, így inkább egyszer kinyújtottam óvatosan, majd szaggattuk pillangós kiszúrókkal , a maradék tésztát kis gömbökké formáltuk, majd húsklopfolóval ellapítottuk, a gyerekek ezt élvezték a legjobban (jobboldalt lent van egy ilyen keksz).
Ez a keksz sokáig eláll fémdobozba zárva. Természetesen lehet csak simán is csinálni, vaníliával, citromhéjjal ízesítve, de már csináltam dióval, kókusszal, instant kávéval ízesítve is.
2010. június 4., péntek
Szülinap
Ma egy éve kezdtem el írni a blogomat. Az indulásom oka fogyókúra volt, amit nem bírtam sokáig, aztán átlényegült az egész hizlaldává, mert sorra gyártom a tortákat. Igaz nem saját részre mindet, de nagyon élvezem az megcsinálni egészet, megenni már nem élvezném ennyire a dolgot, mert jóból is megárt a sok. Az igazi sikert a torták hozták a blogomba is, akkor kezdett egyre több olvasó jönni hozzám, és örülök, hogy sokmindenkinek hasznára voltam bejegyzéseimmel.
Gondolkodtam, hogy mit is készítsek e jeles napra, végül csak egy kis asztaldíszre futotta az időmből (de a blogom úgysem enné meg), természetesen megmaradt fondantból gyurmázva. Ez egy mini topsy turvy torta makettje akar lenni, tetszik ez a forma, és szerettem volna elkészíteni mindig is egy ilyen tortát, de még nem volt rá alkalmam, így ezt választottam az "ünneplésre".
Szóval boldog szülinapot blogom!
És egy kis statisztika, jelenleg 218 jelentkeztetek be rendszeres olvasónak, ami számomra hatalmas szám, álmaimban sem gondoltam, hogy ennyi olvasóm lesz.
Tavaly november óta állítottam be számlálót, azóta 102.714-en tiszteltetek meg látogatásotokkal, és 186.702-őn áll a számláló a letöltésekkel együtt. Hogy ezek a számok hol lennének, ha már induláskor beállítom, nem tudom. Igazából mikor beállítottam, nagyon meglepődtem, hogy ennyien kíváncsiak vagytok a blogomra. Ez jó érzés egy részről, viszont számomra kicsit félelmetes is, és arra ösztönöz, hogy mindig jobban és szebben csináljam ezt az egészet.
Mostanában kevesebb az időm bologolni, net előtt ülni, ez meg is látszik, kevesebbet kommentelek másoknál (elnézést érte) , kevesebb bejegyzésre jut időm, de nem tervezem, hogy abbahagyom ezt az egészet, csak ritkábban jelentkezem, legalább is egy ideig.
Tovább nem is szaporítom a szót, jó hogy itt vagytok, és várlak benneteket ezután is!
Gondolkodtam, hogy mit is készítsek e jeles napra, végül csak egy kis asztaldíszre futotta az időmből (de a blogom úgysem enné meg), természetesen megmaradt fondantból gyurmázva. Ez egy mini topsy turvy torta makettje akar lenni, tetszik ez a forma, és szerettem volna elkészíteni mindig is egy ilyen tortát, de még nem volt rá alkalmam, így ezt választottam az "ünneplésre".
Szóval boldog szülinapot blogom!
És egy kis statisztika, jelenleg 218 jelentkeztetek be rendszeres olvasónak, ami számomra hatalmas szám, álmaimban sem gondoltam, hogy ennyi olvasóm lesz.
Tavaly november óta állítottam be számlálót, azóta 102.714-en tiszteltetek meg látogatásotokkal, és 186.702-őn áll a számláló a letöltésekkel együtt. Hogy ezek a számok hol lennének, ha már induláskor beállítom, nem tudom. Igazából mikor beállítottam, nagyon meglepődtem, hogy ennyien kíváncsiak vagytok a blogomra. Ez jó érzés egy részről, viszont számomra kicsit félelmetes is, és arra ösztönöz, hogy mindig jobban és szebben csináljam ezt az egészet.
Mostanában kevesebb az időm bologolni, net előtt ülni, ez meg is látszik, kevesebbet kommentelek másoknál (elnézést érte) , kevesebb bejegyzésre jut időm, de nem tervezem, hogy abbahagyom ezt az egészet, csak ritkábban jelentkezem, legalább is egy ideig.
Tovább nem is szaporítom a szót, jó hogy itt vagytok, és várlak benneteket ezután is!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)