2009. augusztus 31., hétfő

Málnás-csokis kocka házi krémsajttal

...hogy ne csak mindig tortákat tegyek fel.

Házi használatra ez készült a hétvégére, illetve ebből a sütiből vittünk Kisújszállásra hálaadó napra is, meg kakaós csigát is vittünk, arról már nem készült fotó.
Házi krémsajtot kezdtem el csepegtetni már csütörtökön, az volt a tervem, hogy mini tortácskákat készítek belőle, de egy muffinsütőm van, ezért erről a tervemről lebeszéltem magam a házikós torta elkészítése után.
Így sütöttem 4 tojásból egy kevert alapú sütit, amit a tortákhoz is szoktam, csak most tettem bele joghurtot is. Gondoltam a tetejét megszórom kakaóval és belekavarom, hogy márványos legyen, de itt ez nem mutat jól, mert felvágva olyan lett mintha összemaszatolta volna a krém a tésztát. Szóval aki a kakaós ízeket hangsúlyozni szeretné az tegyen az egészbe kakaót, aki nem az csak simán készítse.

A krémek ötletét Macinál találtam meg, bár az arányain változtattam.
Az eredmény egy nagyon finom süti lett, üde a málnától, selymesen krémes a házi krémsajttól.

Hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt
20 dkg cukor
8 dkg cukor a habba
1,5 dl joghurt+0,5 dl tej
1,5 dl olaj
4 tojás
1 sütőpor

A tészta elkészítésének menetét itt megtaláljátok. A tepsi amiben sült 35x26-os volt (a hasznos része).

A krémhez:
700 gr krémsajt (ezt 6 db kicsi Aldis tejfölből csepegtettem le, akciós volt a múlt héten, így összesen 474 ft-ba került)
250 gr csoki (én Aldis tortabevonót használtam, szerintem finom)
3 ek olaj
600 ml tejszín
150 gr mirelit málna
17 gr zselatin( ennyi volt itthon)
0,5 dl víz
ízlés szerint porcukor

A málnát leturmixoltam, össze kevertem 400 gr krémsajttal, ízlés szerint édesítettem porcukorral (inkább savanykásabban maradt).
A csokit az olajjal együtt egy vastag aljú edénybe tettem, folyamatos kevergetés mellet közepes lángon , néha levéve a tűzforrásról megolvasztottam, majd összekevertem kb 300 gr krémsajttal, ízlés szerint édesítettem( ebbe több cukor került mint a málnásba).
A zselatint vízben elkevertem, felfőztem.
A hideg tejszínt felvertem, decinként 1 ek porcukrot tettem bele, egy ek tejszínt elkevertem a zselatinba, majd az egészet beleöntöttem a a felvert tejszínbe és elkevertem.
1/3-át tettem a málnás keverékhez, 2/3-át pedig a csokishoz. Ekkor még kóstoljuk meg, ha szükséges édesítsük.

A lapot ketté vágtam, visszatettem a tepsibe, ráhalmoztam a csokis krémet, rá a másik lap, rá a málnás krém. A csokis nagyon jól megszilárdult, a málnás kevésbé. Másnap olvasztott csokit csorgattam rá, de ez nem bizonyult túl jó ötletnek, mert ahol vastagabb volt ott nagyon nehezen lehetett szépen szelni, szóval, ezt tényleg csak nagyon vékonyan tegyük.

A süti nagyon finom lett, könnyű megcsinálni. De azért hátrányai is vannak a dolognak, nagyon sok a mosatlan utána, de megéri azért megismételni a dolgot, mondjuk a málna helyett azt hiszem nálam is gesztenye lesz következő alkalommal, mert biztos vagyok benne, hogy az is nagyon finom.

Színes paradicsomsaláta



Édesanyámtól kaptam ezeket a jópofa kis körte alakú sárga paradicsomokat, ma ebből készült a sali az ebéd (mici)mellé, piros paradicsommal és újhagymával.

2009. augusztus 28., péntek

Paradicsom eltevés

Ez egy nagyon egyszerű, praktikus eltevési mód, gondolom sok embernek már nem is mondok újat vele. Mégis szánok rá egy bejegyzést, mert tegnap erre készülve 3 embernek is sikerült újat mondanom vele.
Egyszerűen csak annyiról van szó, hogy a megmosott, szárától megfosztott paradicsomot zacskókba tesszük, majd be a fagyóba. Télen használhatjuk pörkölt alá, lecsónak, és bármihez, amibe tennék paradicsomot is.
Mivel egészben tesszük , így könnyen ki tudunk venni a zacsiból annyit amennyire szükségünk van, kicsi folyó víz alá tartjuk, ez után a héjából szinte kinyomhatóvá válik, fagyosan, félfagyosan pedig könnyen fel tudjuk kockázni, ha kienged akkor már nehezebb. Ezután már mehet is a készülődő ételbe.

2009. augusztus 27., csütörtök

Puliszka telemeával

Szüleimtől kaptunk nemrég jó pár darab telemea sajtot, ami egy román sajtféle, leginkább a feta sajthoz tudnám hasonlítani, csak jóval keményebb sajtfajta. Nagyon szeretem salátába kockázni, csak úgy paradicsommal enni, de mind nagyon szeretjük puliszkával is.

Ma ez készült ebédre, gyors és finom kategória, feltéve, ha van otthon kukoricadara, nekem most csak kása volt, így jóval tovább tartott a főzés.
Külön receptet nem tudok hozzá írni, mert soha sem mérem le sem a víz mennyiségét, sem a dara mennyiségét, érzésre öntöm. Forrásban lévő sós vízbe öntjük kis sugárban a kukoricadarát, közben egy kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy nem csomósodjon össze, majd készre főzzük. Én szoktam egy 20 percnyit főzni lassú tűzön, mert így jól megpuhulnak benne a kis dara szemek, kevesebb dara kell így hozzá, van aki csak felzubbantja és kész van vele, ebben az esetben több dara kell hozzá.
(Neten utána néztem, általában 3 az 1 arányban tanácsolják főzni, a víz javára. Amúgy ki kell tapasztalni, minden dara más- más folyadék mennyiséget képes felvenni.)
A puliszkát szoktuk enni túrós tejfölösen is, pörkölt szerű hússal, de én nagyon szeretem tejfölös gombával is. Nagylányom tejjel szereti leginkább.

Ha telemeával készül, akkor vigyázzunk arra, hogy nagyon enyhén sózzuk meg a puliszka főzővizét, mert a telemea eléggé sós sajt.
Mi a telemea alá tejfölt is szoktunk tenni, ettől jó selymes lesz,van aki csak egy kis olajat önt alá.
Általában rétegezni szoktam mint egy tortát(puliszka , tejföl, telemea, és így tovább míg el nem fogynak a hozzávalók)és kicsit hagyom, hogy dermedjen, így szépen lehet szeletelni, de mivel most kását főztem(hosszú ideig) a türelmünk elfogyott, és csak így simán tálaltam. Sütöttem melle egy kis cabanossi kolbászt is, ami igencsak jót tesz az ízének.

2009. augusztus 25., kedd

Sajtos bagett aiolival

A maradék kb. 5 kanálnyi aiolit ebbe a nagyon finom sajtos bagettbe sütöttem bele. A megkelt tésztát ketté osztottam,
lisztezett felületen kinyújtottam, szélességre akkorára amekkora a tepsim, majd megkentem vékonyan a maradék szósszal, arra figyeljünk, hogy a tőlünk távolabb eső szélén hagyjunk egy 4-5 cm-is csíkot szósz nélkül, mert a tekerés során tolja a tészta maga előtt a szószt, és így kevesebb kerül ki belőle. Feltekertem mint a beiglit, a hozzám közelebb eső oldalánál kezdtem.Sütőpapírral ellátott tepsire tettem mindkét bagettet, 220 fokos sütőbe kezdtem el sütni, majd levettem 200 fokra, mikor már a teteje megpirult akkor befedtem őket alufóliával.
Ízre nagyon enyhén, finoman érződik rajta a fokhagyma íze, a citrom íze eltűnt belőle, az olajoktól meg olyan lett a szelet szerkezete mint a kalács.
A bagett receptjét Limaráná meg lehet nézni, nagyon finom, érdemes megcsinálni!

Karfiolkrémleves

Ez az a kivétel a krémlevesek közül, amit férjem is megeszik, sőt azt is lehet mondani, hogy kifejezetten szereti. Gondolom azért, mert tejföl van benne és nem tejszín.

Talán a Házi patika oldaláról szedtem még le a receptet hozzá, aztán saját ízlésünknek megfelelően alakítottam.

Hozzávalók:
1 kisebb fej karfiol (kb 600 gr)
2 közepes krumpli
1/4 vörös hagyma
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint petrezselyemzöld és zellerzöld
1 nagy pohár tejföl fele
só, bors
2 ek olaj
3-4 szál virsli
ha van akkor húsleveslé, ha nincs, akkor vega mix (bioboltban kapható)

A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, rusztikusabb darabokra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, a krumplit megpucoljuk, kockázzuk. Természetesen mindent jól átmosunk.

Egy fazékba tesszük az olajat, rá a hagymát és fokhagymát, kicsit pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, ha nincs húsleveslevünk, akkor most adjuk hozzá a vega mixet is, majd rá a többi zöldséget, ezzel is pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel (húslével) hogy ellepje a zöldségeket, kicsit túl is érjen rajta. Én bele szoktam tépkedni a petrezselyem és zellerzöldjét is, eredetileg csak a végén kellene beletenni aprítva, de nálunk így jobban megy.Addig főzzük míg megpuhul benne minden. Ekkor pár karfiol rózsát kiveszünk belőle levesbetétnek, majd a tejfölt hozzá tesszük, és leturmixoljuk az egészet, a petrezselyemzöldet is.
A virslit felkarikázzuk, beletesszük a levesbe, majd megfőzzük benne, de le is lehet egy kicsit pirítani a virslit, úgy még pikánsabb ízt ad a levesünknek. Mikor megfőtt a virsli beletesszük az egészben hagyott karfiolrózsákat is, még ezzel is felfőzzük, és kész is vagyunk vele.

2009. augusztus 24., hétfő

Csuka aiolival

A hétvégén fogott férjem egy nagyon szép csukát, megpucolva volt 1,5 kg. Annak ellenére, hogy egy nagyon szálkás halról van szó mégis nagyon szeretem, egyik kedvencem. Szeretem mert tiszta izom, szép fehér húsú, és számomra nagyon jó ízű halfajta.
5 patkót levágtam belőle mára, a többit betettem a fagyóba egészben, mert azt majd sóban szeretném kisütni. De ez a patkóra vágás nem volt jó ötlet, ugyanis a szálkákat is elvágtam vele, és így még macerásabb volt kiszedegetni, de azért megérte.

Szóval az 5 patkó durván fél kilót nyomott, ehhez fél kiskanál sót és kb 3 nagyobb csipet borsot összekevertem, egyenletesen rászórtam még tegnap este, betettem egy műanyag edénybe, dél körülig ott érlelődött.
Ezután grillen megsütöttem, közben, mert a grillem nagy ezért az előfőzött sós krumplit is átsütöttem rajta.

Míg sülögettek a ebédnekvalók, addig megcsináltam a aioli szószt hozzá, aminek a receptjét itt találtam, én mogyoróolajjal és napraforgóolajjal csináltam, és az olajból összesen csak 125 ml-t használtam el, mert a tojásom elég kicsi volt, a többit ugyan úgy csináltam (szeritnem az enyém túl híg lett, olyan majonéz állagúra számítottam, de ennek ellenére nagyon finom). Csak egy gond van vele, számunkra még ez is elég nagy adag , nem tudom mit készítsek hozzá, hogy ne menjen kárba, mert nagyon sajnálnám a mogyoróolajat, de majd megoldom. Nagyon finom a halhússal is, a krumplival is, eltudom képzelni bármilyen egyszerűen fűszerezett nem zsíros hús mellé mártogatósnak.

2009. augusztus 19., szerda

Szilvalekváros-mákos derelye

Ma derelyét készültem főzni, de még soha nem készítettem, így telefonos segítséget kértem édesanyámtól, még este, és nyugodtan aludtam, mert tudtam, hogy ma mit hogyan csinálok. De ma megláttam Judith epres -mákos túrógombócát, és nagyon megkívántam. Aztán, miközben gyúrtam a tésztát a derelyéhez, akkor gondolkodtam el azon, hogy a mákos tésztát szeretjük, a derelyét is szeretjük, a mák jól megy a szilvával, így miért nem szórjam én zsemlemorzsa helyett mákkal meg. Gondoltam felét mákosan készítem, felét zsemlemorzsával, de végül az egész mákos lett.

Hozzávalók:
500 gr liszt
2 tojás
két nagy csipet só
víz amennyit felvesz (nekem 170 ml volt)

szilvalekvár
mák

A lisztet kimérjük, munkalapra borítjuk, közepébe lyukat készítünk, beletesszük a vizet, tojást sót.

Késsel vagy villával elkavarjuk, és kezdjük bele dolgozni a lisztet.

Mikor már nem tudunk a késsel dolgozni, akkor a kezünkkel kezdjük el gyúrni, mindaddig amíg szép sima tésztát kapunk (ez kb 10 perc). Jó kis karizom fejlesztő gyakorlat.


Mikor ezzel megvagyunk ketté vágjuk, majd egy edény alá tesszük és hagyjuk állni kb 15-20 percet.
Majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk (kb 1,5 mm), majd kockára vágjuk (most késsel vágtam, de deremecővel jobb lett volna, azt viszont a lányaim eltüntették), és mindegyik kockába teszünk egy kis szilvalekvárt, majd átlósan kettéhajtjuk, így háromszög alakot kapunk, és jól lenyomkodjuk, vigyéázva, logy mindenhol jól tapadjun a tészta egymához. Ha nem vagyunk elég gyorsak, akkor a vége felé nem tudjuk jól összenyomkodni, ekkor kenjük le a széleket egy kis vízzel, és újból könnyen ösze tudjuk nyomkodni őket.

Enyhén sós forrásba lévő vízbe főztem ki összesen négy csapatra osztva, majd daráltmákra szedtem rá, és összerázogattam. A frissen főttet is mindig rászedtem, öntöttem rá egy kis darált mákot, megint összerázogattam, mindaddig míg mind ki nem főtt. Elég nehéz szépen eloszlatni rajta a mákot, volt amire nagyon sok ragadt, volt amire meg alig.
Vaníliás porcukorral szórtuk meg, úgy ettük, de szerintem finom lehet fahéjas porcukorral is.
A szilvalekvár szintén saját főzés, múlt héten kaptam egy jó kupac szilvát, kimagozva volt 3 kg , azt egy vastag aljú edénybe tettem oda főni, az első másfél órában csak 10-15 percenként kavartam bele, ekkor még nem volt gond, a nedvessége miatt nem ragadt le, de a második másfél órában viszont szinte megállás nélkül kavargattam. Cukrot csak a vége felé tettem, mivel elég savanyú volt ezért 12 ek-al, majd azzal is főztem kb 10 percet. Nagyon jó kemény lekvárt kaptam belőle. A szilva fajtáját sajnos nem tudom, nem volt magvaváló, kék, hamvas volt, viszont inkább mélybordó lett belőle a lekvár, nem pedig feketés.
Három 400 ml-s üveg telt meg a lekvárral, és még maradt egy fél kisebb csészényi, ami már másnap elkopott. Szárazdunsztba hagytam kihűlni őket.
Azt hiszem, hogy még kell legalább kétszer ennyit főzzek.

2009. augusztus 18., kedd

Almás-diós muffin

Elég sok almát kaptunk mostanában, romlottak is, ezért gondoltam valami almásra. Persze tudom, hogy leginkább egy almás pitében tudtam volna sok-sok almát eltüntetni, de azt leginkább csak én eszem, ezért ritkán készítem, de ezt nálunk mindenki szívesen eszi.
Nagyon gyors, nagyon könnyű megcsinálni, és finom másnap is.

Száraz hozzávalók:
350 gr finomliszt
0,75 tk szódabikarbóna
két nagyobb csipet só
fahéj ízlés szerint (nálunk ez jó 1,5 tk )
1 cs vaníliáscukor
150 ml cukor (most nádcukrot tettem bele, nagyon finom volt hozzá)

Folyékony hozzávalók:
1 tojás
1 tojásnyi kefir vagy joghurt
100 ml olaj

Ezen kívül:
100 ml vágott dió (de lehet akár duplája is)
300 ml reszelt alma

A száraz hozzávalókat összekeverjük, a folyékonyakat is jól elkeverjük. A diót durvára vágjuk, az almát durva reszelőn lereszeljük.
A lisztes keverék közepébe csinálunk egy lyukat, beleöntjük a többi hozzávalót, majd elkeverjük laza mozdulatokkal, nem kell törekedni arra, hogy csomómentesre kavarjuk, sőt úgy a jó, ha még kis lisztcsomók is maradnak benne.
Egy 12 -es muffinforma oldalát kizsírozunk, teszünk bele papírkapszlikat, elosztjuk benne a keveréket. 180 fokos sütőbe toljuk, kb 25 percig sütjük, mindenképpen végezzünk tűpróbát.

Ui: Szoktam két adagot is készíteni, akkor tepsibe teszem, majd miután legalább langyosra hült kockázom, úgy is nagyon jó.

2009. augusztus 11., kedd

Mini pizza

Ez a mini pizza volt a főkaja a szülinapi bulin. Minden gyermeknek nagyon ízlett, még az is jóízűen evett belőle aki otthon nem is eszik pizzát (az anyuka meglepődve hallgatta, hogy kicsi fia pizzát evett).
Hozzávalók a tésztához:
1,5 dl tej
1,5 kk cukor
3 dkg élesztő
60 dkg finom vagy kenyér liszt
1,5 kk
6 ek olaj
kb 170 ml víz
A szószhoz:
1 közepes hagyma
3 duci gerezd fokhagyma
kb 120 gr sűrített paradicsom
só, bors, cukor ízlés szerint
2 kk oregáno
1 kk bazsalikom
kb 25 cm kolbász
A szósszal érdemes kezdeni, hogy kihűljön mire kell.
A kolbászt megfosztjuk a bőrétől, majd kockára vágjuk, kb 10 percig főzzük. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát durvára vágjuk. Kis olajon a vöröshagymát megfuttatjuk, majd hozzá tesszük a fokhagymát is, majd a zöldfűszereket is. Kicsit pirítjuk, majd jön hozzá a sűrített paradicsom, ezzel is pirítjuk, felöntjük annyi vízzel hogy mártás sűrűségű legyen. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd főzzük kb 10 percet. Ha nagyon besűrűsöden akkor pótoljuk a vizet. Majd a kolbászt szedjük ki egy keverőtálba , rátesszük a paradicsomos szószt, majd merülő botmixerrel jól pépesítsük le.
A tésztához a tejet, olajat, vizet(ha finom lisztet használunk akkor elég a 170 ml, ha kenyér lisztel akkor kell több bele), sót mérjük ki, majd tegyük rá a lisztet, cukrot és az élesztőt. Dought programon dagasztassuk be. lágy, ragacsos masszát, de azért egy gömbé állót kell kapjunk. Áramforrásból kihúzva hagyjuk duplájára kelni, majd lisztezett felületre borítsuk ki, nyújtsuk kb 3 mm vékonyra, majd egy pohárral(9,5 cm volt az enyémnek az átmérője) szaggassuk ki, tegyük sütőpapírral ellátott tepsire. A maradék tésztát gyúrjuk össze, amíg kenegetjük a többit a szósszal addig hagyjuk letakarva, így kel egy kicsit, a sikérszálak nyúlnak benne, könnyebben tudjuk majd újból nyújtani.
Tegyünk minden kicsi pizzára kb fél evőkanálnyi szószt, szórjunk rá sajtot, (én egy részére nem szórtam sajtot, mert nagylányom úgy nem eszi,)hagyjuk kelni kb 20 percet.
Ezt a nyújtást, szaggatást folytassuk míg el nem fogy a tészta, az utolsót én kézzel nyomogattam kerekké.
200 fokon sütöttem.
Ugyanezt a tésztát szoktam pizzás csigának is készíteni, akkor sűrűbb szószt készítek hozzá.
41 mini pizza lett ebből az adagból, a szószból marad egy kicsi.

Gyömbéres keksz


Ez nagylányom kívánságára készült a szülinapjára. Van egy könyve, még régebb vettem neki, "Nagy sütiskönyv gyerekeknek" a címe, a Szalay kiadásában, jól érthetően, sok képpel,egyszerű finomságok vannak benne egyszerűen leírva, a lényege, hogy egy olvasni tudó kis gyermek megcsinálhatja, ha szereti ilyesmikkel tölteni az idejét. Ezt a kekszet abból a könyvből választotta. Még kellett volna cukormázzal rajzolni is rá, de az elmaradt.
Hozzávalók:
350 gr finom liszt
1,5 tk őrölt gyömbér
0,5 tk fahéj
1 tk szódabikarbóna
100 gr hűtött vaj
175 gr barna cukor
1 közepes méretű tojás
2 ek méz
én pluszba még tettem pár kanál vizet, mert máskülönben nem állt össze a tészta
A lisztet a szódabikarbónával, fahéjjal, gyömbérrel keverjük el, majd vágjuk el a hideg vajat , morzsoljuk jól el a lisztel. Adjuk hozzá a cukort is.
A tojást villával kavarjuk habosra, tegyük bele a mézet, majd öntsük a lisztes keverék közepébe. Az egészet gyúrjuk jól össze addig míg egynemű nem lesz, közbe tegyünk annyi vizet amennyi szükséges. Könnyen nyújtható tésztát kell kapjunk.
Lisztezett felületen nyújtsuk a könyv szerint fél centi vastagra, én ennyire nyújtottam, de nekem így vastag lett, már olyan mézeskalács szerű, majd szaggassuk ki, sütőpapírral ellátott tepsibe rakjuk, 180 fokos előmelegített sütőbe süssük.
Nagyon jó ízű kekszeket kaptunk, jól tárolható, ez is már egy hete készült, most is nagyon finom. Amit másként csinálnék az az, hogy vékonyabbra nyújtanám a tésztát, a cukrot pedig megdarálnám.
Nekünk kb 50 keksz lett belőle.

Sós és sajtos stanglik


Ez is szülinapra készült, múlt héten készítettem ezt is. Jól záródó dobozban finom ropogós marad sokáig. Nagy adag, lehet nyugodtan felezni.
Hozzávalók:
1 kg liszt
500 gr margarin vagy vaj (vajjal finomabb)
3 tojás (kb másfél fehérjét hagyjunk a tetejére)
3 dkg élesztő
só ízlés szerint (én két kiskanállal tettem)
tej vagy tejföl (összesen kb 2 dl)
1 dl tej az élesztő felfuttatásához
1 kk cukor
tetejére durva só és sajt (lehet fele füstölt, sokat dob rajta)
Az élesztőt felfuttatjuk az 1 dl cukros tejbe,majd készítsünk kovászt úgy, hogy belekeverünk annyi lisztet (az egy kilóból vegyünk el), hogy galuskaszerű tésztát kapjunk. Hagyjuk állni kb 20 percet.
Közben a többi lisztben morzsoljuk szét a szobahőmérsékletű margarint, sót, közepébe csináljunk egy lyukat. Tegyük bele a tejfölt vagy tejet (én felesbe tettem, a tejből tartsunk vissza kb fél decit, csak akkor tegyük bele, ha szükség van rá, nekem szükségem volt rá), tojásokat, a kovászt, majd gyúrjuk be, nagyon jó rugalmas, kicsit ragadós, engedelmes tésztát kell kapjunk, ha kell adjuk hozzá a visszatartott tejet.
Lisztezett felületen kb fél cm vastagságúra nyújtsuk ki,kenjük be az enyhén felvert tojásfehérjével, szórjuk meg egy részét reszelt sajttal, másik részét a durva sóval. Deremeccővel vágjuk kisujjnyi vastagságúra, majd keresztbe vágjuk 8-10 cm hosszú csíkokra.
Sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, tehetjük közzel egymáshoz, mert felfelé nő, majd előmelegített (180 fok) sütőbe süssük, míg aranysárga lesz.
Miután kihűlt csomagoljuk jól záródó dobozba, hetekig élvezhető marad.

Rozsos-magvas pálcácskák



Nagylányom tegnapi szülinapi zsúrjára készült ez a ropogtatnivaló, előnye hogy sokkal hamarabb elkészíthető, én múlt kedden készítettem el. Édesanyám szerezte valahonnan a receptet, én nagyon szeretem. Igaz az eredetibe nincs rozsliszt, de most így próbáltam, következő alkalommal növelni fogom még a rozsliszt mennyiségét.

Hozzávalók:

35 dkg finom liszt (10 dkg most ebből rozs volt)

20 dkg margarin vagy vaj ( vajjal jobb)

1 ek 10%-os ecet

7 ek víz

1/2 tk

a tetejére 1 tojásfehérje, magvak ízlés szerint

A margarint a lisztel elmorzsoljuk, a vizet, sót és az ecetet hozzáadjuk, összegyúrjuk míg egynemű tésztát kapunk, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük pár órára (nálam most 6 órát állt), majd lisztezett felületen vékonyra (max 1/2 cm)nyújtjuk, a tojásfehérjét kissé felverjük egy villával, rákenjük a süti tetejére, rászórjuk a magokat, én most szezámot, mákot és köménymagot használtam. Deremeccővel vékony csíkokra (kb 3 mm)vágjuk, majd keresztbe egyszer elvágjuk, így hosszú csíkokat kapunk. Sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, lehet jó szorosan, mert felfele nőnek. Meleg 180 fokos sütőbe sütjük.

Mikor kihűlt jól záródó dobozba tegyük, sokáig élvezhető marad.

Ui: csináltam már úgy is, rozsliszt helyett zabpehelylisztet tettem (azaz én őröltem hozzá zabpelyhet) jobb hozzá mint a rozsliszt.

2009. augusztus 7., péntek

KFC káposztasaláta

Ezt a receptet itt találtam még régebb, nagyon szeretem, sokszor megcsináltam már, de mióta csinálom a 90 napost nem készítettem, mert majonézes, úgy tudtam, hogy nem lehet enni a diéta alatt, de egy fogyis fórumon azt mondták, hogy fehérje nap belefér, ezért ma boldogan készítettem el. Annyira szeretem, hogy képes vagyok csak ezzel jóllakni, de ma még készítettem azért mellé kukoricabundás husit, amit ide már beírtam, és a család többi tagjának meg sültkrumplit is.

Hozzávalók:
1 kis fej káposzta
1 répa
1/2 fej vöröshagyma
1 dl majonéz
1/2 dl tej, ugyanennyi tejföl
2-3 ek citromlé
só, bors, cukor ízlés szerint

A káposztát és a répát lereszeljük durva reszelőn, a vöröshagymát nagyon apróra vágjuk.
A tejfölt a majonézt, tejet összekavarjuk, ízesítjük a citromlével, cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd ráöntjük a zöldségekre, összekavarjuk, majd betesszük a hűtőbe érni egy éjszakára, de többre is lehet. Nálam ma csak 1 órát érlelődött, így is jó volt.
Nagyon finom hamburger mellé is, de bármilyen sült húshoz jól passzol.

2009. augusztus 4., kedd

Párolt káposzta görög bazsalikommal

Mára még maradta a sajtszószos csirkemellből, rizst nem akartam mellé főzni, ezért krumplit terveztem hozzá a családnak. Magamnak, hogy ne egyem magában a krumplit, gondoltam készítek még egy kis párolt káposztát is. Hogy nem legyen unalmas (legutóbbi ch napon káposztás tésztát ettem) gondoltam kicsit változtatok az elkészítésén, finom lett, megelégedtem vele.

Kb 1 ek olajat felforrósítottam, tettem rá egy szűk ek barna nádcukrot (ez soknak tűnik így utólag, következő alkalommal legalább felezem) , megvártam míg felolvad az olajban a cukor, majd tettem is rá a csíkokra vágott káposztát (kb egy kis fej negyede). Sóztam, majd készre pároltam, nem teljesen puhára, majd öntöttem rá 1 ek balzsamecetet, rátettem a vágott görög bazsalikomot(4 kisebb ágacskáról szedtem le a leveleket, apróra vágtam). Kicsit összepároltam, és kész is, hagytam hogy langyosra hűljön.

A család többi tagja krumplipürét kapott, saját részre mikor megfőtt a krumpli, akkor kivettem egy kis adagot, majd szórtam rá pár csipet őrölt rozmaringot, lefedtem alufóliával tálalásig.

A saláta tegnap nagyon ízlett a férjemnek, így ma is ugyanazt készítettem, csak citromlé helyett balzsamecet került rá.Talán még jobb volt mint tegnap, de az én párolt káposztámhoz mindenképp jobban illett ez a változat.





2009. augusztus 3., hétfő

Csirkemell sajtszószban, sós magvakkal

Ma ünnepeltünk, ünnepelünk, épp ma van 7 éve, hogy igent mondtunk egymásnak. Ez szégyen szemre mindkettőnkbe csak ma reggel tudatosult, de a lényeg, hogy nem felejtettük el.
Eszembe jutott a nászutunk, majd ez az étel is, mivel a nászutunkon találkoztunk vele először, ízlett mindkettőnknek, így elkértük a receptjét. Többször elkészítettem a 7 év alatt, de az utóbbi időbe hanyagoltam, pedig nem nagy ördöngösség az elkészítése, sőt, ez is tipikusan a gyors és finom kategória. Szóval úgy szólt a recept, hogy végy két instant zacskós krémlevest(sajtossal a legjobb), ezt old fel kb fele annyi vízzel, mint amennyit ír a tasakon, majd keverd össze egy jó adag tejföllel (kb egy nagy pohár), majd öntsd az kicsit elősütött húsra. Az öntet részén én most változtattam, a többi ugyanaz, kicsit időigényesebb így, de megéri.


Hozzávalók:
1,5 ek liszt
1,5 ek olaj
3 dl tej
110 gr reszelt edami sajt
1 nagy pohár tejföl fele
500 gr csirkemell (filé)
só, bors, őrölt szerecsendió
kb 60 gr ízlés szerint valamilyen sós mag (napraforgó, kesudió, mogyoró, tökmag, stb),


A húst megmossuk, felkockázzuk , szórunk rá kb fél kk sót, kicsi borsot. A sütőt bekapcsoljuk melegedni.
A lisztet az olajon kicsit megmelegítjük, szórunk rá kb 3 csipet őrölt szerecsendiót, öntünk hozzá kicsit a tejből, kézi habverővel csomómentesre kavarjuk, majd szépen hozzáöntjük a többi tejet is. Felforraljuk, hozzátesszük a reszelt sajtot, ezzel is forraljuk, majd a tejföl is beletesszük, felforraljuk, megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, de arra ügyeljünk, hogy ne legyen sós, azaz kevésbé legyen sós mint ahogy szeretjük, mert majd a sós magvak is sóznak rajta. A húshoz egy edénybe kicsi olajat öntünk, majd ha forró, akkor fehéredésig sütjük benne. Nem kell készre, mert majd a sütőbe fog készre sülni.
Mikor a hús kifehéredett, akkor ráöntjük a sajtos szószt, egy sütő edénybe tesszük, lehetőleg minél nagyobba, hogy vékonyan legyen benne a szószos hús. Betesszük a 200 fokos előmelegített sütőbe. Kb 15 perc után rászórjuk a tetejére a magokat (én most kesudiót és földimogyorót szórtam vegyesen), majd addig sütjük, míg kicsi szint kap a teteje. Kicsit hígabb lett mint a zacskós változat, következő alkalommal kicsit több lisztet teszek hozzá.
Legjobban a rizst szeretjük vele, most ezzel tálaltam, de finom tésztával is.
Saláta most a következő volt: pár római salátalevél feltépkedve, kb 4 paradicsom felvágva, kicsi mogyoróolaj, kicsi citromlé, kicsi só.
És ez lett volna a desszert, de nem bírt senki belőle enni. Amúgy ezt is én készítettem a hétvégére, de nem sikerült róla jól a kép, ezért nem teszem be a teljes fotót róla, de azért a szelet képet megmutatom. Alul barna piskóta, rajta vaníliakrém, aztán sima piskóta, rajta dió krém, megint sima piskóta, kívül kakaós krém, csokival próbáltam rajzolni a tetejére, ezt még gyakorolnom kell, de a végeredmény finom lett.