2009. augusztus 31., hétfő
Málnás-csokis kocka házi krémsajttal
Házi használatra ez készült a hétvégére, illetve ebből a sütiből vittünk Kisújszállásra hálaadó napra is, meg kakaós csigát is vittünk, arról már nem készült fotó.
Házi krémsajtot kezdtem el csepegtetni már csütörtökön, az volt a tervem, hogy mini tortácskákat készítek belőle, de egy muffinsütőm van, ezért erről a tervemről lebeszéltem magam a házikós torta elkészítése után.
Így sütöttem 4 tojásból egy kevert alapú sütit, amit a tortákhoz is szoktam, csak most tettem bele joghurtot is. Gondoltam a tetejét megszórom kakaóval és belekavarom, hogy márványos legyen, de itt ez nem mutat jól, mert felvágva olyan lett mintha összemaszatolta volna a krém a tésztát. Szóval aki a kakaós ízeket hangsúlyozni szeretné az tegyen az egészbe kakaót, aki nem az csak simán készítse.
A krémek ötletét Macinál találtam meg, bár az arányain változtattam.
Az eredmény egy nagyon finom süti lett, üde a málnától, selymesen krémes a házi krémsajttól.
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt
20 dkg cukor
8 dkg cukor a habba
1,5 dl joghurt+0,5 dl tej
1,5 dl olaj
4 tojás
1 sütőpor
A tészta elkészítésének menetét itt megtaláljátok. A tepsi amiben sült 35x26-os volt (a hasznos része).
A krémhez:
700 gr krémsajt (ezt 6 db kicsi Aldis tejfölből csepegtettem le, akciós volt a múlt héten, így összesen 474 ft-ba került)
250 gr csoki (én Aldis tortabevonót használtam, szerintem finom)
3 ek olaj
600 ml tejszín
150 gr mirelit málna
17 gr zselatin( ennyi volt itthon)
0,5 dl víz
ízlés szerint porcukor
A málnát leturmixoltam, össze kevertem 400 gr krémsajttal, ízlés szerint édesítettem porcukorral (inkább savanykásabban maradt).
A csokit az olajjal együtt egy vastag aljú edénybe tettem, folyamatos kevergetés mellet közepes lángon , néha levéve a tűzforrásról megolvasztottam, majd összekevertem kb 300 gr krémsajttal, ízlés szerint édesítettem( ebbe több cukor került mint a málnásba).
A zselatint vízben elkevertem, felfőztem.
A hideg tejszínt felvertem, decinként 1 ek porcukrot tettem bele, egy ek tejszínt elkevertem a zselatinba, majd az egészet beleöntöttem a a felvert tejszínbe és elkevertem.
1/3-át tettem a málnás keverékhez, 2/3-át pedig a csokishoz. Ekkor még kóstoljuk meg, ha szükséges édesítsük.
A lapot ketté vágtam, visszatettem a tepsibe, ráhalmoztam a csokis krémet, rá a másik lap, rá a málnás krém. A csokis nagyon jól megszilárdult, a málnás kevésbé. Másnap olvasztott csokit csorgattam rá, de ez nem bizonyult túl jó ötletnek, mert ahol vastagabb volt ott nagyon nehezen lehetett szépen szelni, szóval, ezt tényleg csak nagyon vékonyan tegyük.
A süti nagyon finom lett, könnyű megcsinálni. De azért hátrányai is vannak a dolognak, nagyon sok a mosatlan utána, de megéri azért megismételni a dolgot, mondjuk a málna helyett azt hiszem nálam is gesztenye lesz következő alkalommal, mert biztos vagyok benne, hogy az is nagyon finom.
Színes paradicsomsaláta
Édesanyámtól kaptam ezeket a jópofa kis körte alakú sárga paradicsomokat, ma ebből készült a sali az ebéd (mici)mellé, piros paradicsommal és újhagymával.
2009. augusztus 28., péntek
Paradicsom eltevés
Egyszerűen csak annyiról van szó, hogy a megmosott, szárától megfosztott paradicsomot zacskókba tesszük, majd be a fagyóba. Télen használhatjuk pörkölt alá, lecsónak, és bármihez, amibe tennék paradicsomot is.
Mivel egészben tesszük , így könnyen ki tudunk venni a zacsiból annyit amennyire szükségünk van, kicsi folyó víz alá tartjuk, ez után a héjából szinte kinyomhatóvá válik, fagyosan, félfagyosan pedig könnyen fel tudjuk kockázni, ha kienged akkor már nehezebb. Ezután már mehet is a készülődő ételbe.
2009. augusztus 27., csütörtök
Puliszka telemeával
Ma ez készült ebédre, gyors és finom kategória, feltéve, ha van otthon kukoricadara, nekem most csak kása volt, így jóval tovább tartott a főzés.
Külön receptet nem tudok hozzá írni, mert soha sem mérem le sem a víz mennyiségét, sem a dara mennyiségét, érzésre öntöm. Forrásban lévő sós vízbe öntjük kis sugárban a kukoricadarát, közben egy kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy nem csomósodjon össze, majd készre főzzük. Én szoktam egy 20 percnyit főzni lassú tűzön, mert így jól megpuhulnak benne a kis dara szemek, kevesebb dara kell így hozzá, van aki csak felzubbantja és kész van vele, ebben az esetben több dara kell hozzá.
(Neten utána néztem, általában 3 az 1 arányban tanácsolják főzni, a víz javára. Amúgy ki kell tapasztalni, minden dara más- más folyadék mennyiséget képes felvenni.)
A puliszkát szoktuk enni túrós tejfölösen is, pörkölt szerű hússal, de én nagyon szeretem tejfölös gombával is. Nagylányom tejjel szereti leginkább.
Ha telemeával készül, akkor vigyázzunk arra, hogy nagyon enyhén sózzuk meg a puliszka főzővizét, mert a telemea eléggé sós sajt.
Mi a telemea alá tejfölt is szoktunk tenni, ettől jó selymes lesz,van aki csak egy kis olajat önt alá.
Általában rétegezni szoktam mint egy tortát(puliszka , tejföl, telemea, és így tovább míg el nem fogynak a hozzávalók)és kicsit hagyom, hogy dermedjen, így szépen lehet szeletelni, de mivel most kását főztem(hosszú ideig) a türelmünk elfogyott, és csak így simán tálaltam. Sütöttem melle egy kis cabanossi kolbászt is, ami igencsak jót tesz az ízének.
2009. augusztus 25., kedd
Sajtos bagett aiolival
Karfiolkrémleves
Talán a Házi patika oldaláról szedtem még le a receptet hozzá, aztán saját ízlésünknek megfelelően alakítottam.
Hozzávalók:
1 kisebb fej karfiol (kb 600 gr)
2 közepes krumpli
1/4 vörös hagyma
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint petrezselyemzöld és zellerzöld
1 nagy pohár tejföl fele
só, bors
2 ek olaj
3-4 szál virsli
ha van akkor húsleveslé, ha nincs, akkor vega mix (bioboltban kapható)
A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, rusztikusabb darabokra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, a krumplit megpucoljuk, kockázzuk. Természetesen mindent jól átmosunk.
Egy fazékba tesszük az olajat, rá a hagymát és fokhagymát, kicsit pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, ha nincs húsleveslevünk, akkor most adjuk hozzá a vega mixet is, majd rá a többi zöldséget, ezzel is pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel (húslével) hogy ellepje a zöldségeket, kicsit túl is érjen rajta. Én bele szoktam tépkedni a petrezselyem és zellerzöldjét is, eredetileg csak a végén kellene beletenni aprítva, de nálunk így jobban megy.Addig főzzük míg megpuhul benne minden. Ekkor pár karfiol rózsát kiveszünk belőle levesbetétnek, majd a tejfölt hozzá tesszük, és leturmixoljuk az egészet, a petrezselyemzöldet is.
A virslit felkarikázzuk, beletesszük a levesbe, majd megfőzzük benne, de le is lehet egy kicsit pirítani a virslit, úgy még pikánsabb ízt ad a levesünknek. Mikor megfőtt a virsli beletesszük az egészben hagyott karfiolrózsákat is, még ezzel is felfőzzük, és kész is vagyunk vele.
2009. augusztus 24., hétfő
Csuka aiolival
5 patkót levágtam belőle mára, a többit betettem a fagyóba egészben, mert azt majd sóban szeretném kisütni. De ez a patkóra vágás nem volt jó ötlet, ugyanis a szálkákat is elvágtam vele, és így még macerásabb volt kiszedegetni, de azért megérte.
Szóval az 5 patkó durván fél kilót nyomott, ehhez fél kiskanál sót és kb 3 nagyobb csipet borsot összekevertem, egyenletesen rászórtam még tegnap este, betettem egy műanyag edénybe, dél körülig ott érlelődött.
Ezután grillen megsütöttem, közben, mert a grillem nagy ezért az előfőzött sós krumplit is átsütöttem rajta.
Míg sülögettek a ebédnekvalók, addig megcsináltam a aioli szószt hozzá, aminek a receptjét itt találtam, én mogyoróolajjal és napraforgóolajjal csináltam, és az olajból összesen csak 125 ml-t használtam el, mert a tojásom elég kicsi volt, a többit ugyan úgy csináltam (szeritnem az enyém túl híg lett, olyan majonéz állagúra számítottam, de ennek ellenére nagyon finom). Csak egy gond van vele, számunkra még ez is elég nagy adag , nem tudom mit készítsek hozzá, hogy ne menjen kárba, mert nagyon sajnálnám a mogyoróolajat, de majd megoldom. Nagyon finom a halhússal is, a krumplival is, eltudom képzelni bármilyen egyszerűen fűszerezett nem zsíros hús mellé mártogatósnak.
2009. augusztus 19., szerda
Szilvalekváros-mákos derelye
Hozzávalók:
500 gr liszt
2 tojás
két nagy csipet só
víz amennyit felvesz (nekem 170 ml volt)
szilvalekvár
mák
A lisztet kimérjük, munkalapra borítjuk, közepébe lyukat készítünk, beletesszük a vizet, tojást sót.
Késsel vagy villával elkavarjuk, és kezdjük bele dolgozni a lisztet.
2009. augusztus 18., kedd
Almás-diós muffin
Nagyon gyors, nagyon könnyű megcsinálni, és finom másnap is.
Száraz hozzávalók:
350 gr finomliszt
0,75 tk szódabikarbóna
két nagyobb csipet só
fahéj ízlés szerint (nálunk ez jó 1,5 tk )
1 cs vaníliáscukor
150 ml cukor (most nádcukrot tettem bele, nagyon finom volt hozzá)
Folyékony hozzávalók:
1 tojás
1 tojásnyi kefir vagy joghurt
100 ml olaj
Ezen kívül:
100 ml vágott dió (de lehet akár duplája is)
300 ml reszelt alma
A száraz hozzávalókat összekeverjük, a folyékonyakat is jól elkeverjük. A diót durvára vágjuk, az almát durva reszelőn lereszeljük.
A lisztes keverék közepébe csinálunk egy lyukat, beleöntjük a többi hozzávalót, majd elkeverjük laza mozdulatokkal, nem kell törekedni arra, hogy csomómentesre kavarjuk, sőt úgy a jó, ha még kis lisztcsomók is maradnak benne.
Egy 12 -es muffinforma oldalát kizsírozunk, teszünk bele papírkapszlikat, elosztjuk benne a keveréket. 180 fokos sütőbe toljuk, kb 25 percig sütjük, mindenképpen végezzünk tűpróbát.
Ui: Szoktam két adagot is készíteni, akkor tepsibe teszem, majd miután legalább langyosra hült kockázom, úgy is nagyon jó.
2009. augusztus 11., kedd
Mini pizza
Gyömbéres keksz
Sós és sajtos stanglik
Rozsos-magvas pálcácskák
Nagylányom tegnapi szülinapi zsúrjára készült ez a ropogtatnivaló, előnye hogy sokkal hamarabb elkészíthető, én múlt kedden készítettem el. Édesanyám szerezte valahonnan a receptet, én nagyon szeretem. Igaz az eredetibe nincs rozsliszt, de most így próbáltam, következő alkalommal növelni fogom még a rozsliszt mennyiségét.
Hozzávalók:
35 dkg finom liszt (10 dkg most ebből rozs volt)
20 dkg margarin vagy vaj ( vajjal jobb)
1 ek 10%-os ecet
7 ek víz
1/2 tk só
a tetejére 1 tojásfehérje, magvak ízlés szerint
A margarint a lisztel elmorzsoljuk, a vizet, sót és az ecetet hozzáadjuk, összegyúrjuk míg egynemű tésztát kapunk, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük pár órára (nálam most 6 órát állt), majd lisztezett felületen vékonyra (max 1/2 cm)nyújtjuk, a tojásfehérjét kissé felverjük egy villával, rákenjük a süti tetejére, rászórjuk a magokat, én most szezámot, mákot és köménymagot használtam. Deremeccővel vékony csíkokra (kb 3 mm)vágjuk, majd keresztbe egyszer elvágjuk, így hosszú csíkokat kapunk. Sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, lehet jó szorosan, mert felfele nőnek. Meleg 180 fokos sütőbe sütjük.
Mikor kihűlt jól záródó dobozba tegyük, sokáig élvezhető marad.
Ui: csináltam már úgy is, rozsliszt helyett zabpehelylisztet tettem (azaz én őröltem hozzá zabpelyhet) jobb hozzá mint a rozsliszt.
2009. augusztus 7., péntek
KFC káposztasaláta
Hozzávalók:
1 kis fej káposzta
1 répa
1/2 fej vöröshagyma
1 dl majonéz
1/2 dl tej, ugyanennyi tejföl
2-3 ek citromlé
só, bors, cukor ízlés szerint
A káposztát és a répát lereszeljük durva reszelőn, a vöröshagymát nagyon apróra vágjuk.
A tejfölt a majonézt, tejet összekavarjuk, ízesítjük a citromlével, cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd ráöntjük a zöldségekre, összekavarjuk, majd betesszük a hűtőbe érni egy éjszakára, de többre is lehet. Nálam ma csak 1 órát érlelődött, így is jó volt.
Nagyon finom hamburger mellé is, de bármilyen sült húshoz jól passzol.
2009. augusztus 4., kedd
Párolt káposzta görög bazsalikommal
Kb 1 ek olajat felforrósítottam, tettem rá egy szűk ek barna nádcukrot (ez soknak tűnik így utólag, következő alkalommal legalább felezem) , megvártam míg felolvad az olajban a cukor, majd tettem is rá a csíkokra vágott káposztát (kb egy kis fej negyede). Sóztam, majd készre pároltam, nem teljesen puhára, majd öntöttem rá 1 ek balzsamecetet, rátettem a vágott görög bazsalikomot(4 kisebb ágacskáról szedtem le a leveleket, apróra vágtam). Kicsit összepároltam, és kész is, hagytam hogy langyosra hűljön.
A család többi tagja krumplipürét kapott, saját részre mikor megfőtt a krumpli, akkor kivettem egy kis adagot, majd szórtam rá pár csipet őrölt rozmaringot, lefedtem alufóliával tálalásig.
A saláta tegnap nagyon ízlett a férjemnek, így ma is ugyanazt készítettem, csak citromlé helyett balzsamecet került rá.Talán még jobb volt mint tegnap, de az én párolt káposztámhoz mindenképp jobban illett ez a változat.
2009. augusztus 3., hétfő
Csirkemell sajtszószban, sós magvakkal
Eszembe jutott a nászutunk, majd ez az étel is, mivel a nászutunkon találkoztunk vele először, ízlett mindkettőnknek, így elkértük a receptjét. Többször elkészítettem a 7 év alatt, de az utóbbi időbe hanyagoltam, pedig nem nagy ördöngösség az elkészítése, sőt, ez is tipikusan a gyors és finom kategória. Szóval úgy szólt a recept, hogy végy két instant zacskós krémlevest(sajtossal a legjobb), ezt old fel kb fele annyi vízzel, mint amennyit ír a tasakon, majd keverd össze egy jó adag tejföllel (kb egy nagy pohár), majd öntsd az kicsit elősütött húsra. Az öntet részén én most változtattam, a többi ugyanaz, kicsit időigényesebb így, de megéri.
Hozzávalók:
1,5 ek liszt
1,5 ek olaj
3 dl tej
110 gr reszelt edami sajt
1 nagy pohár tejföl fele
500 gr csirkemell (filé)
só, bors, őrölt szerecsendió
kb 60 gr ízlés szerint valamilyen sós mag (napraforgó, kesudió, mogyoró, tökmag, stb),
A húst megmossuk, felkockázzuk , szórunk rá kb fél kk sót, kicsi borsot. A sütőt bekapcsoljuk melegedni.
A lisztet az olajon kicsit megmelegítjük, szórunk rá kb 3 csipet őrölt szerecsendiót, öntünk hozzá kicsit a tejből, kézi habverővel csomómentesre kavarjuk, majd szépen hozzáöntjük a többi tejet is. Felforraljuk, hozzátesszük a reszelt sajtot, ezzel is forraljuk, majd a tejföl is beletesszük, felforraljuk, megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, de arra ügyeljünk, hogy ne legyen sós, azaz kevésbé legyen sós mint ahogy szeretjük, mert majd a sós magvak is sóznak rajta. A húshoz egy edénybe kicsi olajat öntünk, majd ha forró, akkor fehéredésig sütjük benne. Nem kell készre, mert majd a sütőbe fog készre sülni.
Mikor a hús kifehéredett, akkor ráöntjük a sajtos szószt, egy sütő edénybe tesszük, lehetőleg minél nagyobba, hogy vékonyan legyen benne a szószos hús. Betesszük a 200 fokos előmelegített sütőbe. Kb 15 perc után rászórjuk a tetejére a magokat (én most kesudiót és földimogyorót szórtam vegyesen), majd addig sütjük, míg kicsi szint kap a teteje. Kicsit hígabb lett mint a zacskós változat, következő alkalommal kicsit több lisztet teszek hozzá.
Legjobban a rizst szeretjük vele, most ezzel tálaltam, de finom tésztával is.
Saláta most a következő volt: pár római salátalevél feltépkedve, kb 4 paradicsom felvágva, kicsi mogyoróolaj, kicsi citromlé, kicsi só.
És ez lett volna a desszert, de nem bírt senki belőle enni. Amúgy ezt is én készítettem a hétvégére, de nem sikerült róla jól a kép, ezért nem teszem be a teljes fotót róla, de azért a szelet képet megmutatom. Alul barna piskóta, rajta vaníliakrém, aztán sima piskóta, rajta dió krém, megint sima piskóta, kívül kakaós krém, csokival próbáltam rajzolni a tetejére, ezt még gyakorolnom kell, de a végeredmény finom lett.