2023. január 28., szombat

Fahéjas vagy kakaós csiga

 


A blogon már van egy kakaós csiga recept, de mióta a lapozós kalács belopta magát a szívünkbe, azóta a csigákat is annak receptje alapján készítem. Nagy előnye az előző csiga receptjéhez, hogy nem kel sülés közben locsolgatni, mégis puha marad még másnap is.


Hozzávalók:
700 g finomliszt
100g cukor
Fél tk só
160 ml tej
120 g olaj
40-80 ml víz (amennyit a tészta igényel)
4 tojás
40 g élesztő

120 g olvasztott vaj a kenéshez
300 g cukor a szóráshoz
+2 ek fahéj vagy kakaó

A tészta összes hozzávalóiból egy nagyon lágy tésztát dagasztunk, a vizet érdemes fokozatosan hozzáadni, mert nem biztos hogy mindegyikre szükség lesz. Miután szépen kidolgoztuk a tésztát az edényt letakarjuk, majd duplájára kelesszük. Mikor megkelt kinyújtjuk, kb fél cm vastagságú legyen a tészta. Ezután megkenjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk a kakaóval vagy fahéjjal elkevert cukorral. Ez esetben én feleztem a cukrot, felébe kakaót felébe fahéjat tettem, így mindkét csigából készült. 
 Ezután feltekerjük a tésztát, kb 2.5 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Egy nagyobb tepsibe(40x30) sorakoztatjuk őket, helyet hagyva köztük, hogy legyen terük a keléshez, majd meleg helyen kb fél órát hagyjuk kelni. Ezután 180 fokos sütőbe sütjük kb 25 percet. 


2023. január 20., péntek

Sült csirkeszárny egyszerűen

 


Egyszerű, de nagyszerű. Ropogós külső, omlós belső jellemzi. A furfang pedig a kukoricalisztbe (nem darába, nem puliszkalisztben) forgatás.

1 kg kétizületes csirkeszárnyat előzö nap befűszerezzük 2 csapot kiskanàl só, 1 kiskanál paprika, fél kiskanál bors keverékével. 
Olajat melegítünk, közben megforgatjuk a szárnyakat kukoricalisztben, majd beletessszük a  mérsékelten meleg olajban. Ne hevítsük túl az olajat, különben kívűl túlsül, belül nyers marad. Én egy pizzasütővel szoktam lefedni sülés közben a serpenyőt, így a gőz távozni tud, de a meleget azért benntartja


Kb. 25-30 percig sütjük, az idő a csirkeszárnyak méretétől függ. 
Köretként jó hozzá a sültkrumpli, rizibizi, öntetnek tartármàrtás,tzatziki, de friss kenyérrel is kiváló.


2023. január 19., csütörtök

Palócleves

 

Nagyon tartalmas leves, ami után nem is kell, csak egy kis édes kelt tészta ( pl fánk, kakaós csiga, tahinis kalács, ferdinánd, lapozós kalács)

Hozzávalók :
1 kg hús kockázva(személyes kedvencem hozzá a kecske, de lehet marha gulyáshús, vagy disznó lapocka esetleg comb)
2  vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma 
1 ék zsír
1 db répa apróra vágva
1/2 db petrezselyem gyökér apróra vágva
80 dkg krumpli kockázva
80 dkg zöldbab (mirelit)
2.5 dl tejföl
2 ek liszt
Só, bors, babérlevél, paprika (3kiskanál), sós paprika, erős Pista

A hagymát a zsíron üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a húst, fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát,majd fűszerezzük sóval, borssal (1 kiskanál), pirospaprikával, sós paprikával, erős Pistával. Hozzátesszük a babérlevelet is. Ezután felöntjük annyi vízzel ami ellepi, puhára főzzük, ha kell a vizet pótoljuk. 
Ha a hús megújult hozzáadjuk a répát és a petrezselymet, kicsit hagyjuk forrni, majd a krumplit, pár percig főzzük legvégül a zöldbabot. Hozzáöntünk annyi vizet, hogy 2-3 ujjnyival ellepje, majd addig főzzük míg minden megpuhul. 
Közben a lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, majd a leves levével hőkiegyenlítjük (apránként adagolják a forró leveslevet a tejfölös masszához, közben állandóan keverjük), majd a leveshez adjuk. Én szűrőn szoktam átengedni, közben kavargatom a levest, így nem lesz csomós. Felforraljuk. Ha kell sózzukmég, savanyítjuk . Én kb. 1 kiskanálnyi ecetet szoktam ilyenkor bele tenni, lehet többet is, de el is hagyható, ízlés szerint adagoljuk.


2023. január 15., vasárnap

Sajtos-krumplis gofri

 


Remek vacsora lehet, főleg ha van maradék krumplipürénk, de ha nincs, akkor sincs vész, pár szem krumpli hamar megfő, és  kerülhet is bele a gofritésztába. 

300 g krumplipüré, vagy áttört főtt krumpli
200 g reszelt sajt
150 g joghurt ha krumplipürét használunk, 180 g ha főtt krumplit
120 g liszt
2 tojás
2 kiskanál sütőpor
50 g vaj vagy olaj
Só, bors ízlés szerint

A lisztet elkeverjük a sajttal, sütőporral.
A tojást elkeverjük a joghurttal, és a krumplipürével/ tört fött krumplitval, olvasztott vajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd elkeverjük benne a lisztes keveréket.
Forró kissé olajozott gofrisütőbe kenjük a masszát, ez nem a terülős fajta, kanállal kell igazgatni. Nem kell teljesen kitölteni a formát, ugyanis sülés közben a sütőportól terülnin fog tovább. Aranyszínűre sütjük.

Kínálhatunk mellé fűszeres tejfölt.

Az öttletet hozzá  Lila Fügénél találtam, csak a sajtot turbóztam benne. 
https://lilafuge.hu/ki-ne-dobd-a-krumplipuret/