Volt már pár próbálkozásom zserbóra, de egyik sem tetszett igazán, de ezzel teljes mértékbe meg vagyok elégedve. Receptjét Limaranál találtam, nagyon jó arányok vannak benne, ezután nem hiszem, hogy keresgélnék tovább.
Hozzávalók:
a tésztához
50 dkg liszt
25 dkg margarin
4 ek. porcukor
1 vaníliáscukor
1 mk. szódabikarbóna
csipet só
1 tojássárgája
1 dl tejföl
0,5 dl tej
1 dkg élesztő
a töltelékhez
30 dkg daráltdió25 dkg porcukor
2 cs. vaníliáscukor
1 nagy üveg (720 ml) lekvár (én meggyet vagy sárgabarackot ajánlok)
a tetejére
150 g csoki
3-4 ek olaj
Egy nagyobb tepsit kikentem zsírral majd meghintettem lisztel.
Összeállítottam a tésztát. A tejfölt és a tejet kimértem, majd elkevertem benne az élesztőt.
A lisztet elmorzsoltam a margarinnal és a sóval. Közepébe lyukat formáltam, ide tettem az összes többi hozzávalót, majd az egészet összedolgoztam. 3 részre osztottam, félretettem kicsit , míg a tölteléket összeállítottam. (Ehhez a diót elkeverjük a cukorral és a vaníliáscukorral.)
Kinyújtottam egy lapot, megkentem a lekvár felével , megszórtam a diós keverék felével. Kinyújtottam a következő lapot, rátettem a töltelékre, majd ismét lekvár, dió, majd végül az utolsó lap jött.
180 fokon kb. 30-35 percig sült. Hagytam, hogy teljesen kihűljön. Az csokit az olajjal együtt felmelegítettem, majd ráöntöttem a süti tetejére,szépen eloszlattam. Itt már vége is lehetett volna a munkának, de még megszórtam hópehely alakú szórócukorral, mert volt még belőle, és ugye ezt jobb télen elhasználni :) Amúgy a szórócukort Gabitól, a tortatanonctól (vagyis már-már mester) kaptam, köszönöm nagyon szépen!