2009. július 27., hétfő

Dobos

Ez a süti gyermekkoromat idézi, rendszeresen az ünnepi menüt koronázta meg. Szülővárosomba ezt dobosnak hívták, torta nélkül, itt úgy veszem észre hatlaposként említik, nekem dobos marad.
Anyukám receptje szerint készítem.
A hétvégére készült, bár nem ünnepeltünk semmit. Férjem valami krémes sütit kívánt, így gondolkodtam mit készítsek. Hónap vég elévén olyan sütibe gondolkodtam, aminek a költségvetése elég kicsi, a másik szempont, hogy legalább egyik gyermekünk szeresse (egyik sem szereti túlságosan a krémes sütiket, de ezt a fajtát nagylányom szívesen megeszi).
Nem egy könnyen elkészíthető süti, időigényes, viszont nagyon kiadós, jól fagyasztható ( én is most 24 szeletet lefagyasztottam, szükség esetén előkapható onnan, akár egy váratlan vendégnek is, kb. fél óra alatt ha különszedjük a szeleteket kiolvad), és ennek ellenére még mindig van belőle.

Az én tepsim hasznos felszíne ( tehát az alja a szélek nélkül) 40x30 cm. Ezt azért írom le, mert pl édesanyám tepsie ettől kisebb, így az ő adagját meg kellett emelnem, hogy szép szeleteket kaphassak. Az adagot ehhez a tepsimérethez adom meg, zárójelben az eredeti mértékek.

Hozzávalók:
75o gr finom liszt (500 gr)
75 gr vaj vagy margarin(50gr)
3 egész tojás (2 tojás)
300 gr cukor (200 gr)
1,5 dl tej (1 dl tej)
1,5 csomag sütőpor (1 cs )

A kérmhez:
1125 ml tej (750 ml)
400 gr cukor ( 266 gr)
15 dkg liszt (10 dkg)
4,5 ek kakaó (3 ek)
375 gr vaj vagy margarin(250 gr)
1, 5 cs vaníliáascukor (1 cs)

A mázhoz:
130 gr tortabevonó
2 ek étolaj

A szobahőmérsékletű vajat elmorzsoljuk a lisztben, csinálunk a közepébe egy lyukat, oda tesszük a cukorral elkevert sütőport, tojást és tejet, az egészet összedolgozzuk. A tejből érdemes visszatartani kb 30 ml-t, nem mindig veszi fel az összes tejmennyiséget. Engedelmes , jól gyúrmázható tésztát kell kapjunk. Mikor készen vagyunk elosztjuk 6 részre, kis négyzet alakúra formázzuk,
majd kinyújtjuk 30x 40-es téglalappá (ettől szebben is lehet).

A tepsi hátát bezsírozzuk, a tésztát a nyújtófára feltekerjük, majd annak segítségével szépen a tepsin letekerjük . Ha van a közelünkbe segíteni kész kisgyermek akkor megkérhetjük, hogy egy villával szurkálja meg a sütit , nagyon élvezik az ilyesmit, ha nincs akkor csináljuk meg mi magunk. Ezzel elkerülhetjük, hogy felpúposodjon a lapunk.

Előmelegített (kb. 175 fok) sütőbe toljuk és készre sütjük.
Amíg sül a lapunk addig előkészítjük a következő lapot, olyan tepsit válaszunk, amiből van kettő, hogy ne kelljen a lapok sütése közt sokat várni.
A tepsiről úgy tudjuk legegyszerűbben levenni, ha ráborítunk egy legalább akkora nagy fa deszkát vagy lapítót mint a lapunk, és megfordítjuk az egészet.
A krémhez a lisztet elkeverjük a kakaóval, majd egy habverővel kicsi tejjel csomómentesre kavarjuk, majd hozzáadjuk az összes tejet. Felfőzzük ,hagyjuk hogy fortyogjon rendesen egy kis ideig, közbe folyamatosan kavarjuk.A vége felé beletesszük a vaníliáscukrot. Mikor kész van lehűtjük hideg vízbe állítva az edényt, néha belekavarunk, hogy nem bőrősödjön be. A lágy vajat vagy margarint a porcukorral habosra kavarjuk, majd hozzá adjuk a lehűlt pépet, jól kidolgozzuk.
Mikor megvagyunk az összes lappal megtöltjük a krémmel, elég nehéz elosztani a krémet, mert lágy krém és nagy adag, használhatunk mérleget is az elosztásban. Hagyjuk egy éjszakát puhulni, majd másnap tesszük rá a csokimázat. Azért várjunk másnapig, mert míg puhul a lap a krémtől addig repedezhet is, ha előtte tesszük rá a csokit, akkor az is vele eggyütt repedhet, másnap viszont a hibáit, repedéseit a csokival eltüntethetjük.
A mázhoz a csokit én egy sima kisebb zománcos bögrébe tördelem, ráöntöm az olajat, folyamatos kevergetés közbe kezdem melegíteni, néha leveszem a lángról, hogy nehogy túlmelegedjen, de ott is keverem, mikor már szép sima, akkor tehetjük is rá a süti tetejére. Pár perc alatt megvan így a csokimáz, szép fényes lesz, jól lehet szeletelni. Mikor már kezd egy kicsit megkötni, akkor egy villa segítségével hullámokat húzhatunk bele.

17 megjegyzés:

  1. A szulovarosod netan Szatmarnemeti? Jol gondolom?
    Amugy nagyon szep lett a dobosod!!! Olyan regen ettem mar!

    VálaszTörlés
  2. Jól gondolod Judith, de hogyan találtad ki? Az email címem volt árulkodó?

    VálaszTörlés
  3. Nálunk hatlaposnak hívják valóban. Nagyon-nagyon finom süti, de én még nem tudtam ilyen szépre csinálni,mint a tiéd. Valahogy a szeletek nem lesznek nálam ilyen szépek. Tényleg nem egyszerű,de szerinetem megéri, mert a krémtől isteni puha lesz a tészta, finom szaftos,igaz?
    És aranyos az a kismanó, aki olyan szorgalmas azzal a villával ! :-)))

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok! Gyönyörű! Most én is meg tudnám enni.:))

    VálaszTörlés
  5. Yasmine, köszönöm szépen!Valóban nagyon puha, szaftos, érdemes vele pepecselni.

    Mónika köszi szépen! Küldök akkor kóstolót!

    VálaszTörlés
  6. Bizony nagyon szépre sikerült a sütid! Én is hatlaposként ismerem! Milyen jó, akinek lányai vannak! Aranyosan segít a nagy lányod! :-)

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Én vendégváróként ismerem{nálunk így hívják} és mindig várom hogy valaki meglep vele:-)de eddig még csak én okoztam meglepit ezzel a sütivel.Tényleg nagyon finom!

    VálaszTörlés
  8. Nekem nincs ilyen ügyi kiskuktám,bár a fiam magozni segít!Nagyon részletesen leírtad,kedvem lenne nekiállni!De ebbe a melegben ennek nekiállni,nem semmi! Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  9. Margitka köszönöm! Én ilyen szerencsés vagyok!:-)

    Belly, ha hozzám jössz látogatóba ezzel lepelek meg!:-)

    Andi, köszi! Szombaton sütttem amúgy, akkor jó idő volt a sütéshez.

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    Én is csináltam hasonlót vegánosítva, de közel nem néz ki ilyen jól, mint a Tied!

    VálaszTörlés
  11. Szia Renáta!
    De legalább egészségesebb volt mint ez! Én is próbálgatom reformálni az édességeket is, próbálom amibe lehet beletenni a tk liszteket is mértékkel, de én még elején vagyok ennek az útnak, de próbálkozom. Amúgy ebben a sütiben is a cukor mennyiségét már csökkentettem 125 gr-al, tudom ez nem sok, de nem lehet fejest ugrani a konyha reformálásában, mert beletörhet a bicskánk.

    VálaszTörlés
  12. Igen, es a neved... Akkor mostmar tudom, hogy talalkoztunk is valamikor jo regen!:) Hudejo!

    VálaszTörlés
  13. Judith tényleg.., akkor erről részletesebben is szeretnék tudni!Megyek és írok levelet.

    VálaszTörlés
  14. Persze, egycsapásra nagyon nehéz, főleg ha család van már.
    A régi receptekben keresik a régi ízt, az újak mások, mert azoknak nem volt előző életük :)
    Nincs mihez hasonlítani őket.

    VálaszTörlés
  15. Próbálom alakítani azért őket, csak mértékkel. Már ezeket a kis eredményeket is nagynak gondolom amit eddig elértem.

    VálaszTörlés