Általában csirkéből és pulykából főzöm vegyesen, de természetesen ha nemesebb hozzávalókból főzi az ember, akkor csak finomabb levest kaphat, de ezek pénztárcakímélő megoldások.
Hozzávalók
1 kisebb pulykaszárny
3 db csirkefarhát
pár darab csirkefelsőcomb
4 db répa
1 nagy db petrezselyem
1 nagy karalábé fele
egy kisebb cikk káposzta
2 nagyobb burgonya
2 kisebb vöröshagyma
1 duci gerezd fokhagyma
egy brokkoli szár ( a rózsa szétmegy benne, a szárát szoktam lefagyasztani mikor megmarad, levesbe nagyon jó)
2 rózsa karfiol, vagy ennek megfelelően szárrész
3 db csiperke gomba
petrezselyem és zellerzöld vegyesen
két paprika csutkája a magokkal együtt(ez szintén fagyasztós, mikor felhasználom a paprikát ezeket sem dobom el, jó ízesítő a levesbe)
só
kiskanálnyi szemes bors
két púpos kiskanál sós paprika
(lehet bele tenni még diónyi friss gyömbért, zellergumót, kelkáposztát nekem ezek most nem voltak itthon)
A "húst" megmossuk (a mostaniba megmértem összesen 1,5 kg "hús "került), beletesszük egy nagy fazékba (én jó nagyba teszem, kb 14 literes) öntünk rá kb 6 liter vizet, megsózzuk és viszonylag nagy lángon elkezdjük főzni.
A zöldségeket közbe a szokásos módon megpucoljuk. A vöröshagymát nem szoktam csak a külső héjaktól megpucolni, hagyok rajta egy réteg színes héjacskát is azért.
Mikor a leves már fő és a habja feljött leszedjük róla a habot, majd a legkisebb gázégő legkisebb lángjára tesszük, beletesszük az összes zöldséget, lefedjük úgy, hogy azért bőven járjon a levegő a fedő alatt, és otthagyjuk reggelig. Volt mikor már meglestem éjjel is, hogy mit csinál, nem fő, azt sem lehet mondani hogy gyöngyözne, csak úgy kavarog kicsit a lé benne, de mégis elkészül.
Én általában este23 órakor szoktam odatenni, reggel 8-9 között zárom el alatta a tüzet. Kicsit hagyom hűlni, majd leszűröm a levest.
Természetesen ha tyúkból, gyöngyösből, vagy marhából készítjük akkor hosszabb főzési időt számoljunk. Volt hogy a gyöngytyúkot kb 16 óráig főztem így.
A tésztát mindig külön sós vízbe főzöm ki, tálalás előtt teszem bele a levesbe.
Nem szoktuk ezt a mennyiséget mind megenni, 2-3 0,5 literes adagot le szoktam fagyasztani, felhasználom felöntőlének, de van mikor idő hiányába onnan veszem elő a levest és csak befőzöm.
Még egy előnye van nyáron ennek a módszernek, éjszaka elkészül a leves nyitott ablak mellett, napközben meg nem melegítjük vele a lakást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése