2009. július 5., vasárnap

Cukkinis sütemény



Tegnap kaptam két szép cukkinit, egy patisszont és egy jó adag zöldbabot.

A patisszont kirántottam estére, az egyik cukkiniből készült ez a süti, a zöldbabbal még nem tudom mit csinálok, de valószínű, hogy csak lefagyasztom most.

Ezt a sütit még tavaly találtam Fűszeres Eszter blogján, el is készítettem kétszer is, de férjem egyik alkalommal sem evett belőle, mert nem itthon dolgozott akkor. Már vártam hogy újból megcsináljam, kíváncsi voltam a reakcióra. Ízlett neki, a cukkinit nem is vette volna észre, ha nem látja hogy beleteszem. Volt egy másik kis tesztelőm is, nővérem nagyfia, ő távolról sem szereti a tökféléket látni, ezért mikor kérdezte hogy mit sütök, akkor mondtam, hogy egy diós-csokis sütit, már nagyon várta hogy meglegyen, mind körülöttem sündörgött, és megelégedéssel nyugtázta, hogy ez nagyon finom.

Most csak nagyvonalakban követtem Eszter receptjét, alakítgattam a receptet saját ízlésünkhöz és az itthoni hozzávalókhoz mérten.


Hozzávalók:

2 bögre finomliszt (1 bögre=250 ml)
1 bögre graham liszt
3 bögre reszelt cukkini (ez kb egy 400 gr-os cukkini)
3 csapott ek kakaó
1 cs sütőpor
2 csipet szódabikarbóna
1/2 kk
2 tk fahéj
125 ml olaj
450 ml cukor
3 tojás
100 ml joghurt
50 ml tej
1 bögre durvára darált dió, lehet vagdalni is
100 gr étcsoki kockázva
0,5 dl rum

Előveszünk egy nagy keverőtálat, beleteszünk minden por alakú hozzávalót, összekeverjük, majd hozzátesszük az összes többi hozzávalót, elkavarjuk csak egy kanállal, vagy fakanálla.


Közben a sütőt 175 fokra melegítjük. Egy tepsit (nekem 31x 33,5-os a tepsim belső mérete) sütőpapírral látunk el, beleöntjük a masszát, betesszük a forró sütőbe és kb 40 percig sütjük.

Bármilyen formában megsüthető szerintem, akár muffin formában is.

Ez az alapja a következő muffinoknak is:

Csokis-túrós muffin

Cukkinis muffin kókusztöltelékkel

UI: az többszöri sütés folyamán módosítottam az arányokon, több tk. liszt kerül bele, kevesebb cukor, rumot elhagytam, és az egészet gramra átszámoltam.
Ezenkívül a tél folyamán arra is rájöttem, hogy tökéletesen működik fagyasztott, lereszelt tökkel is, de a felengedett levet is fel kell használni hozzá.

A mostanában használt arányok ezek:

180g finomliszt
140 g zabpehelyliszt
100 g Graham-liszt
3 evőkanál keserű kakaó
1 csomag sütőpor
2 csipet szódabikarbóna
1 csipet só
2 kiskanál fahéj
320 g (barna) cukor
120 g dió
100 g étcsoki
400 g reszelt cukkini
1,2 dl olaj
2 dl kefir (vagy joghurt)
1 dl tej
2 tojás

10 megjegyzés:

  1. Jól néz ki, cukkini is van az idén bőven, majd kipróbálom én is!

    VálaszTörlés
  2. Köszi, finom is, próbáld ki nyugodtan.

    VálaszTörlés
  3. Majdnem ez nyert nálam is ma, na de majd legközelebb.

    VálaszTörlés
  4. Egycsipet, nem fogod megbánni!

    VálaszTörlés
  5. Szoktam én is,de jól néz ki a tiéd is,jópofa a fénykép is!

    VálaszTörlés
  6. Hála az istenek ,hogy megtaláltam ezt a jó receptet. Régen megkínálltak vele de akkor a cukinit nem hittem el.

    VálaszTörlés
  7. Suhi, próbáld ki, fincsi, a cukkini meg csak javít az állagán, szaftosabb lesz tőle.

    VálaszTörlés
  8. Csináltam már tavaly én is hasonlót, tojás nélkül.
    Lehet, hogy újra elkészítem.

    VálaszTörlés
  9. Renata, majd meglesem a tiedet is!:)

    VálaszTörlés