2009. július 8., szerda

Fűszeres, fokhagymás, diós tészta


Ma úgy gondoltam, hogy töltött zsömlét veszek ki a fagyóból, de elfelejtettem. A család részére épp tésztát készültem főzni husi(az már megvolt) mellé, így gondoltam csinálok valami gyors öntetfélét a tésztára saját részre. Nem sokféle földség volt most éppen itthon, így rövid gondolkodás után fokhagyma mellett döntöttem. Ekkor már odatettem a vizet főni a tésztának, és gyorsan kellett cselekedjek. Azt tudtam, hogy a fokhagymát héjában akarom megsütni (láttam valahol a napokba, de nem tudom, hogy hol, ha valaki tudja, akkor kérem szóljon), de tovább tanácstalan voltam. Gyorsan felmentem a Mindmegette oldalára, és keresgélni kezdtem a szénhidrátnapos recik közt, ezt találtam. Ehhez kellett volna friss gyömbér, nekem az nem volt, de kiindulási pontnak ez pont elég volt.

Hozzávalók:
1 egész fej fokhagyma
2 ek szójaszósz
1 ek worcester szósz
1 csapott kk őrölt gyömbér
1 csapott kk őrölt koriandermag
1 k méz
2 ek napraforgóolaj
2 ek mogyoróolaj
2 dió bele

A fokhagymáról a külső réteg héjat levettem, a gerezdeket szétszedtem, ezekről már nem vettem le a héjat, a mogyoró és napraforgóolaj keverékén enyhe tűzön barnásra sütöttem. Miután megsült nagyon könnyen levehető a héj róla, szinte kipotyog belőle. Ha lenne elfeketedett rész a fokhagymán azt vágjuk le.

A megpucolt fokhagymát kisebb darabokra vágtam.

Ezután visszatettem az olajba, ráöntöttem a szójaszószt és a worchester szószt, a mézet és a fűszereket, összeforraltam, kicsit besűrítettem. Ilyen lett.


Szedtem magamnak egy adag tésztát, ízlés szerinti fűszeres "fokhagymaszószt" tettem rá, és megszórtam a vagdalt dióval, amit szintén kicsi olajon átpirítottam.
Nagyon nagyon finom lett az ebédem, a fokhagymának nagyon jó az íze így. Szerintem jó lehet ez a szósz húsok ízesítésére is, majd kísérletezgetek vele.
Ez az adag kb 3 étkezésre elég ahogy nézem, de ez természetesen attól függ kinek mennyi az egy adag tészta, és mennyire sósan eszik. Szerintem eláll a hűtőben több napig is.
A szósz keresgéléssel együtt meglett mire a tészta megfőtt, gyors és finom, kell ennél több?


2 megjegyzés: