2009. december 31., csütörtök

Gesztenyés piskótatekercs

Ezzel a sütivel szeretnék minden kedves olvasómnak, barátomnak és mindenkinek aki ide benéz, egy Boldog Új Évet Kívánni!

Tegnap a hűtőben nagytakarítást végeztem, és a mai meg holnapi menüt onnan próbáltam megoldani. Volt még 2 gesztenyepüré, így eldőlt, hogy gesztenyés sütit készítek szilveszterre.
Sütöttem hozzá két piskótát, az egyiket simán a másikat kakaósan (szerintem úgy finomabb, csak a férjemnek akartam kedvezni a simával) és megtöltöttem tejszines gesztenyés krémmel, csokival vontam be. A végeredmény finom lett, férjem szerint még a kakaós is jó, szerintem az a jobb.

Hozzávalók egy piskótához:

4 tojás
4 púpos ek liszt ( a kakaósnál 1 kanál kakaó, a többi liszt)
4 ek cukor
csipet só, pár csep citromlé

A tojásokat megmossuk, szétválasztjuk. A fehérjébe tesszük a sót és a citromlevet, felverjük, majd a cukrot hozzáadjuk és ezzel kemény habot verünk. Jó ha verjük legalább 10-15 percet, így elhagyható a sütőpor, ha nem szánunk rá ennyi időt akkor tegyünk hozzá 1 kk sütőport. A tojás legyen szobahőmérsékeltű, és lehetőleg ne nagyon friss, hanem párnapos.
Ezután már csak kézi habverővel keverjük hozzá a sárgákat, majd az szitált lisztet (és kakaót).

Papírral bélelt nagytepsibe (kb 36x26-os a hasznos része) simítjuk, és megsütjük 180 fokon. A lényeg, hogy ne süssük túl, különben repedni fog.
Még forrón, közvetlenül a sütőből kivéve lehúzzuk róla a papírt, majd megfordítjuk, és a papírral együtt feltekerjük, félretesszük hűlni.

A krémhez:
6 dl tejszín
3 ek porcukor (ízlés szerint ezen lehet változtatni)
1 dl tej
15 gr étkezési zselatin
2x 250 gr gesztenyepüré

A tejet a zselatinnal elkeverjük, majd addig melegítjük, míg felolvad teljesen benne a zselatin, félretesszük.
A nagyon hideg (fagyóba is tehetjük felverés előtt kb 15 percre) tejszínt a porcukorral felverjük, belereszeljük az egyik gesztenyepürét, azzal is eldolgozzuk. Majd a felvert gesztenyés tejszínből adunk egy kanállal a zselatinos tejhez, elkavarjuk benne, majd a zselatint a tejszínhez adjuk, közben folyamatosan kavarjuk.
A másik gesztenyepürét elfelezzük, két a piskóta hosszával megegyező rudat sodrunk belőle, nyomkodó, sodró mozdulatokkal. Kicsit nehézkes, mert könnyen szétesik, de kis türelemmel megoldható.
A krém felét ráhalmozzuk az egyik piskótára, ráhelyezzük a gesztenye rudat, majd feltekerjük az egészet. Így járunk el a másikkal is.

Csokimázat teszünk rá. Ez nálam kb 130 gr csoki volt, amit 2 ek dióolajjal(jó a napraforgó is) melegítettem össze, vigyázva, hogy nem hevítsem túl, majd ezt kenegettem a piskótatekercsekre.
Hűtőbe tesszük dermedni, kb 3 óra múlva már szeletelhető.

22 megjegyzés:

  1. Nektek is nagyon boldog Újévet! Sok puszi! :))

    VálaszTörlés
  2. Igen, boldog új évet Nektek!
    Örülök, hogy Rád találtam ... és persze köszönöm a recepteket, amelyek azóta szépen beilleszkedtek a családi kedvencek közé.

    VálaszTörlés
  3. Áldásos, örömökben gazdag, Nagyon Boldog Új Évet kivánok Neked és családodnak.
    Edith

    VálaszTörlés
  4. Nagyon Boldog Új Évet Kívánok Néked és családodnak!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finomnak néz ki a sütid! Jó szórakozást estére! :-)
    Boldog és békés új évet kívánok az egész családodnak! :-)

    VálaszTörlés
  6. Boldog új évet kívánok,és minden jót az egész családnak!
    Puszi!

    VálaszTörlés
  7. Kíván Nektek minden jót; sikert, boldogságot, egészséget az új esztendöre! :)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a sütit, nagyon guszta :D
    Boldog új évet!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon Boldog Új Évet kívánok!

    VálaszTörlés
  10. Békés, boldog új esztendőt kívánok!

    VálaszTörlés
  11. Adjon isten minden jót
    az új esztendőben:
    jobb időt mint tavaly volt
    az új esztendőben,
    jó tavaszt őszt telet nyárt,
    jó termést és jó vásárt
    az új esztendőben!

    Adjon isten minden jót
    az új esztendőben:
    drága jó bort olcsó sót
    az új esztendőben,
    jó kenyeret szalonnát,
    tizenkét hónapon át
    az új esztendőben!

    Adjon isten minden jót
    az új esztendőben!
    Vegye el mind a nem jót
    az új esztendőben;
    mitől félünk mentsen meg ,
    amit várunk legyen meg
    az új esztendőben!

    BÚÉK!

    VálaszTörlés
  12. Boldog új évet! Klassz lett a süti :)

    VálaszTörlés
  13. mindenkinek köszönöm a jókívánságokat!

    VálaszTörlés
  14. Boldog Új évet kívánok nektek és sok finomságot a 2010-es évben is a konyhádban!
    Sándor

    VálaszTörlés
  15. Kívánom, hogy jövőre is ilyen lelkesen és energiával készítsd a gyönyörű tortáidat! BUÉK!

    VálaszTörlés
  16. A sütikédből vettem egy szeletkét, annyira guszta, Boldog és Sikeres Újévet kívánok Neked és Szeretteidnek Klári

    VálaszTörlés
  17. Áldott, örömteli új esztendőt kívánok!

    VálaszTörlés
  18. Mindenkinek köszönöm, viszont kívánom!

    VálaszTörlés