2009. december 16., szerda

Angyalszem

Ma elkezdetem sütni célzottan az ünnepekre az aprósütiket. A sort ezzel a finom kis aprósütivel kezdtem, Latsia receptje alapján készítettem, de egyből dupla adagot csináltam, azt fogom beírni.

Hozzávalók:

300 gr liszt
120 gk cukor
1 csipet só
100 gr kókuszreszelék (nekem elég darabos volt ezért kicsit átdaráltam)
200 gr vaj(én margarint használtam, a margarinnal nem akart összeállni, ezért tettem hozzá 2 ek tejfölt is, vajjal biztos finomabb)
2 tojássárga

+szóráshoz vaníliás porcukor, töltéshez valamilyen lekvár (én epret használtam)

A lisztet, cukort, sót és kókuszt elkavarjuk.
A tojást a vajjal/margarinnal kikavarjuk, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, összegyúrjuk az egészet. Mivel nekem nem akart összeállni, ezért tettem hozzá 2 ek tejfölt, ezzel már szépen egy gombóccá tudtam gyúrni.
1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
Diónyi gombócokat görgetünk belőle, azt vettem észre, hogy akkor lehet a legszebben megcsinálni benne a mélyedést, ha kicsit át is melegítjük a kezeink közt, ha ezt nem tesszük meg akkor repedezni fog a széle. Sütőpapírral ellátott tepsire tesszük, majd egy vastag fakanálnyéllel vagy kerek végű marcipánformázóval, vagy akinek van kicsi nyújtófája aminek kerek a vége azzal mélyedést nyomunk minden tészta közepébe. Jó nagy mélyedés nyomjunk, mert sokat nő felfele sülés közben.
180 fokon sütjük míg szép szint kap.
Megvárjuk hogy kihűljön, majd megszórjuk porcukorral, a mélyedésekbe teszünk felforrósított eperdzsemet (vagy amit szeretünk) majd mikor már langyos a sütő betehetjük az anygalszemeket, hogy szikkadjon rajta hamarabb a eperdzsem. Természetesen ha azonnal fogyasztjuk, akkor a szárítástól eltekinthetünk, de ha dobozba szeretnénk tenni, akkor valamien módon ki kell szárítani a lekvár felszínét, hogy ne ragadjon egymásba. Én próbáltam többféleképp, nekem ez vált be a legjobban.
41 darab lett belőle.

20 megjegyzés:

  1. Köszi! Még nem készítettem ilyet, de fogok még, mert a kicsi lányomnak is nagyon ízlik. Az valószínű, hogy ebből az adagból már nem fogok tudni félretenni karácsonyra.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Szeretnélek egy játékra invitálni,nézz be hozzám.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nem nehéz elkészíteni, és mutatós is!... Talán meg kellene ezt is csinálnom?

    VálaszTörlés
  4. nagyon szépek! :-)
    szerintem én is kipróbálom.

    VálaszTörlés
  5. Kedves varázslónő!
    ...

    Inkább már nem írok semmit! :D
    Gyönyörű!

    VálaszTörlés
  6. Rám kacsintottak:)) gyönyörűek, nekem kókuszmentes receptem van, de ez jól hangzik, ki fogom próbálni így is!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Kiskukta, örülök, hogy ízlik Nektek!:-)
    Kellemes készülődést kívánok az Ünnepekre.

    VálaszTörlés
  8. Belly, köszi, megyek nézem!:))

    Margitka, szerintem megéri kipróbálni, ha nem akarsz sokat akkor a normál adagot (én duplázva írtam, bár ez sem sok...)

    Sütis néne, örülök, hogy tetszik!

    Raindrop, köszi!:D

    Moha, én nem próbáltam a kókuszmentes verziót, direkt kókuszosat kerestem, de ez fincsi. Biztos a tied is!

    Latsia, nagyon fincsi, már alig van... majd sütök még egy adagot, az ünnepre és akkor vajat teszek bele. De így is nagyon jó lett.

    VálaszTörlés
  9. Hallóóóóóóóóó, a harmadik gyertya kialudt, vagy mi a szösz..

    Nah, meg azt is akartam mondani, hogy már megint imádom, amit csináltál!

    VálaszTörlés
  10. Köszi Mónika!

    Szepyke, teljesen igazad van, vasárnap nem volt időm "meggyújtani" a harmadikat, utána meg elfeledkeztem róla, de most pótoltam, látod?

    VálaszTörlés
  11. Jaj de szép így!:)
    Köszönöm! Így látom, hogy már hol tartunk!:))))

    VálaszTörlés
  12. Köszi Trinity!

    Szepyke, nekem is tetszik!

    VálaszTörlés
  13. Téged is játékba hívlak!:) nézz be hozzám!

    VálaszTörlés
  14. Nagyon szépek,én is fogok készíteni! :-))

    VálaszTörlés
  15. Andi, úgy látszik egy rugóra jár mostanában az agyunk!:D

    VálaszTörlés
  16. Ha az ünnepre sütöd és nem azonnali fogyasztásra, ne töltsd meg előre lekvárral, csak közvetlenül a tálalás előtt!
    Akkor könnyebben tárolhatod addig, mint lekvárral;-)

    VálaszTörlés
  17. Latsia, köszönöm szépen az ötletet! Már megvan az ünnepi adag, töltve, de ez nagyon jó ötlet, köszi!

    VálaszTörlés