Beánál láttam a mákos kuglófot még régebb, mikor még Bodza volt, terveztem is, hogy megcsinálom, de elmaradt.
Most a fagyasztót ürítgetem, még volt két csomag sárgabarack tavalyról, az egyiket kivetem, hogy csináljak vele valamit. A barackot szeretem a mákkal együt, így esett erre a kuglóftésztára a választásom, nem bántam meg. Tényleg nagyon finom, puha, szaftos, roppanós a mákmagok miatt, nem édes, szóval minden jót el lehet róla mondani.
Két dolgon változtattam, a krumplit nem héjában főztem meg, mert este későn álltam neki, és nem akartam ezzel túl sok időt tölteni, a másik meg az, hogy nem vegyesen használtam a liszteket, hanem a teljes adag lisztet kenyérlisztel (Bl80) helyettesítettem, mert nem volt itthon réteslisztem.
Hozzávalók:
25 dkg krumpli pucolva
3 tojás
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
csipet só
5 dkg kristálycukor
24 dkg kenyérliszt
1 cs sütőpor
8 dkg mák (nem darálva)
kb 550 gr sárgabarack (nekem mirelit volt)
A kockára vágott krumplit megfőzzük (én nagyon-nagyon enyhén megsóztam a főzőlevét), leszűrjük, áttörjük, és hagyjuk kicsit lehűlni.
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét egy csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, majd a kristálycukorral együtt kemény habbá verjük.
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és egy csipet sót. Hozzákeverjük a burgonyát és a felvert tojásfehérje habját.
Majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporos lisztet és a mákot.
Sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, elnyomkodjuk hogy mindenhova jusson, majd tetejére rakjuk a kiengedett sárgabarackot.
175 fokon sütöttem kb 40 percig.
Tepsim belső mérete 31x33,5, de ettől tehetjük kisebbe is, mert nem lett túl magas így.
Már lassan nekem is beérik a sárgabarack... Majd kipróbálom ezt a krumplis változatot! Tetszik! :-)
VálaszTörlésMargitka nem fogod megbánni.
VálaszTörlés