2009. június 26., péntek
Királyfi
Szénhidrátnap van és én valami krémes sütit kívántam, igaz inkább túrósat sok gyümivel (nem is tudom ilyet lehet-e enni a diéta alatt), de megint kaptam egy jó adag meggyet, így inkább a királyfi mellett döntöttem.
Ez az egyik kedvenc sütim, krémes, de a krém szinte elveszik a piskóták között, de közben megkoronázza az ízét.
Ennek a sütinek a receptjét még kollégista koromba szereztem, egy kedves barátnőm hozott ilyen sütit, én pedig addig nyüstöltem amíg el nem hozta nekem a receptjét is.
Sokat gondolkodtam a nevén, és arra jutottam, hogy azért hívhatják így, mert eredeti recept alapján ez egy nagyon magas süti, kimagaslik a többi süti közül, mivel eredetileg a kakaós piskóta nem 5 tojásból készül, hanem 10-ből , így a kakaós rész a képen látottnak a duplája. Én feleztem ezt az adagot, hogy átharapható sütit kapjak, amúgy is a lényeg benne a diós-meggyes lap, legalább is számomra.
Hozzávalók:
Kakaós piskótához:
5 tojás
5 ek víz
10 csapott ek cukor
8,5 ek liszt
1,5 ek kakaó
1/2 cs sütőpor
Diós-meggyes laphoz:
6 tojásfehérje
13 csapott ek cukor
1 csésze vagdalt megy(halmosan, én a cukorral eltett meggyet szeretem hozzá a legjobban használni)
1 csésze vagdalt dió (halmosan)
1 csésze liszt (szűkön)
1 cs vaníliáscukor
1/2 cs sütőpor
Krémhez:
6 tojássárgája
1 egész tojás
10 csapott ek cukor
25 dkg vaj vagy margarin (eredeti recept szerint 30 dkg)
A máz
kb 130 gr tortabevonó
kb 2 ek olaj
A kakaós piskótához a tojásokat szétválasztjuk,, a cukrot kimérjük, a lisztet, sütőport, kakaót összeszitáljuk. A fehérjét és a vizet egy pár csepp citromlével és egy csipett sóval felverjük, mikor már kemény akkor hozzáadjuk a cukrot, kemény habot verünk belőle.
Majd a mixer fokozatát a legkisebbre állítjuk, hozzákeverjük a sárgákat is.
Ezután már csak óvatosan, a mixer nélkül, keverjük bele a kakaós sütőporos liszt keverékét.
Én 175 fokos sütőbe teszem, 15 perc után lejjebb veszem a hőfokot kb 150-re, majd tűpróbáig sütöm.
A diós-meggyes laphoz a tojásfehérjét pár csepp citromlével és egy csipet sóval felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot.
Aztán belekeverjük a sütőporos liszt keverékét, a meggyet és a diót.
Ezt is 175 fokon kezdem sütni, majd 15 perc után kb 150 fokon sütöm tovább míg barnás-rósaszínes lesz a teteje, vagy tűpróbáig.
A krémhez a tojás sárgákat elkeverjük az egész tojással és a cukorral, majd egy vastag aljú edénybe folytonos keverés mellett sűrű péppé főzzük (ezt lehet gőz fölött is, de úgy nagyon lassú). Nem baj ha kicsit csomósodik, nagyon szépen elkeveredik majd a vajjal.
UI: Legújabban a tojást kihabosítom a cukorral (sima is lehet, nem kell porcukor), eztán vízgőz fölött addig melegítem, míg az ujjamnak kellemetlenül nem lesz meleg a hab.
Én lehűteni úgy szoktam, hogy hideg vízbe teszem az edényt, és néha belekavarva lehűtöm, így nem bőrösödik be a teteje.
Mikor kihűlt akkor a szobahőmérsékletű vajjal habosra kavarjuk, majd megtöltjük vele a sütit.
A kakaós piskóta kerül alulra, rá a krém egyik része, majd rá a diós-meggyes lap, rá a krém másik része. Ekkor betesszük hűtőbe, megvárjuk, hogy megdermedjen a krém, utána bevonjuk csokival.
A csoki felolvasztásával sem szoktam vacakolni, a csokit feltördelem, ráöntöm az olajat, elkezdem melegíteni, időnként leveszem a tűzről, nem hagyom hogy túlmelegedjen, közbe folyamatosan kavargatom míg elolvad a csoki. Nem ég meg, sokkal gyorsabb mintha vízgőz fölött melegítgetnénk.
A csésze amit használok 330 ml színültig tele töltve, a egyet és a diót halmosan mérem bele, a lisztel nem töltöm meg teljesen, hagyok kb egy ujjnyit szabadon.A tepsi mérete amibe készítem az 42X32 centis.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Jó ez a süti!Játszani hívlak,nézd meg a blogom,légyszi!
VálaszTörlésMegkerestem a receptet. Hát bizony ez nagyon finom lehet, igen mutatós! El is hiszem, hogy a kedvenced lett!
VálaszTörlésNagyon szuper!
VálaszTörlésEttem belőle, fincsi :)
VálaszTörlésAkkor már értem a "királyfi" elnevezést"!
VálaszTörlésNagyon finom lehet,naná, hogy kedvenc.
Napról-napra szépül a blogod, gratulálok!
Teri
Andi köszi, megnéztem, nemsoká írok is.
VálaszTörlésMargitka, jól látod a dolgot.
Mónika, örülök hogy teszik.
Jenci, örülök hogy ízlett.
Teri, köszi szépen.
Szia Kiskukta!
VálaszTörlésSzerinted ebböl jót mutatna egy kis torta féle? Valami hasonló, mint a gyümölcsös ládikád...mondjuk krém, és/vagy dió díszítéssel a tetején. Az oldala esetleg darált dióval megszórva...vagy nagy melléfogás lenne babapiskótával körbe rakni? Ahhoz talán krémesebbnek kellene lennie. Bocsi, ha sok hülyeséget írkáltam, csak majd szeretnék egy tortát a párom szülinapjára és "hangosan" gondolkodom. Az tuti, hogy ötleteket most innen veszek hozzá! ;-) Üdv.: Orsi (swe)
Orsi, ebbol nyugodtan keszithetsz tortat, fincsi lenne. Babapiskotaval nem lene az igazi, mert tenykeg keveske a krem, jol latod, de dio az oldalal, csoki a tetejen ra diok, ami felesbe esetleg bele is marthatsz csokiba, jol nezne ki, es fincsi is lenne. (en is mindig eltervezem, hogy ebbol keszitek tortat, eddig elmaradt, de meg egyszer kivitelezem)(bocsi nem vagyok otthon, ezert irok ekezet nelkul)
VálaszTörlésSzió!
VálaszTörlésKöszönöm a válaszodat, azt hiszem, így fogom akkor elkészíteni. ;-) Üdvözlettel: Orsi :-)
Ja és még két kérdés... ahol nem írja a recept, hogy "csapott" evökanál, akkor azt kb. mennyire kell számolni? És a "csésze" az hány decinek felel meg? Bocsi, de eddig csak a képet gusztáltam, a receptet most "nyálaztam" csak át! :D Orsi
VálaszTörlésOrsi, ha kibirod hetvegeig, akkor remlem letudom merni neked a cseszet pontosan, ha nem akkor 2,5 dl korul szamolj. Ha nem csapott akkor kicsit halmos,de nem nagyon, szoval nem egyenes a felulete, hanem kicsit domborodik,ezt is lemeren neked gramra ahogy hazaertem.
VálaszTörlésSzia! Jelentem, kibírom! :D:D:D:D:D Elöre is köszönet érte, nagyon kedves vagy!!! Azért én már így is elégedett vagyok! Puszmák! Orsi
VálaszTörlésOrsi, bocsi, elfeledkeztem, de ma pótoltam a méricskélést. A bögre ha színültig töltöm akkor 3 dl, de a lisztel nem szoktam színültig tölteni, így 2,5 dl. a diót és meggyet színültig töltöm.
VálaszTörlésA sima ek liszt 12 gr.
Szia Kiskukta!
VálaszTörlésNagyon aranyos vagy, köszönöm szépen! Hamarosan aktuálissá is válik majd a torta. ;-) Orsi
Nnna...hát az úgy van, hogy az enyém kevésbé lett szép, mint a képen látható. :-( Ismét kiderult, hogy a piskótás dolgok nem az erösségeim. A legtöbb esetben kissé, "szívós", rágós lesz. Kaptam egy kis üveg rumos meggyet, abból készítettem, de az kevesebb volt, mint a receptben írt mennyiség. Csoki már nem került a tetejére, csak 1-1 fél dió és kockára szeleteltem. Amúgy ízre finom lett. No és végül a páromnak is ízlett. :-) Kell ennél több? ;-) Én meg majd gyakorlok kicsit...:D Orsi(swe)
VálaszTörlésÖrülök, hogy beszámoltál! A csoki szerintem kell rá, sokat dob rajta, meg valahogy másnap, harmadnap egyre jobb, minél jobban összeérik annál finomabb szerintem. De a lényeg, hogy ízlett nektek így is!:))
VálaszTörlésMost látom ezt a sütit, nagyon jól hangzik és mutatós is.
VálaszTörlésElmentem, és egy vendégvárós alkalomra elkészítem! :-)
Mariam, mi nagyon szeretjük, és még minden vendégnél sikert aratott. Remélem nálatok is sikere lesz!
VálaszTörlés