Nagyon szeretjük az ilyen kencéket a friss kenyérre kenve. Kedvencünk a padlizsánkrém, de azért ez is szorosan követi a listában.
Sajnos a 90 napos diétába nem beilleszthető, de azért a család részére is kell főzzek, így készült el ez a kis egyszerű étel is.
Hozzávalók:
kb fél kiló karfiol
kb 120 gr krumpli
1 tojás
kicsi olaj
1 kk mustár
1 kicsi gerezd fokhagyma
só
A karfiolt alaposan megmossuk, a krumplit megpucoljuk, megmossuk, együtt enyhén sózott vízbe tesszük, megfőzzük.
A krumplit miután megfőtt villával áttörjük, hagyjuk hogy kigőzölögjön (krumplipüréhez alkalmas krumpli jó ehhez is).
A karfiolt szűrőbe szedjük, hagyjuk, hogy lecsepegjen.
Mikor kihűlt, akkor az áttört krumplit egy keverőtálba tesszük, rátesszük a mustárt az egész tojást, összekavarjuk, majd olaj hozzáadásával majonézt készítünk belőle. Kevés olaj kell ezzel a módszerrel, szerintem max 0,5 dl-t vehet így fel. Nem lesz az a nagyon krémes majonéz, de cserébe sokkal könnyebb, kalóriaszegényebb majonézt kapunk, ráadásul ezzel a módszerrel nyugodtan önthetjük az olajat, nem fog kicsapódni.
A karfiolt leturmixoljuk, hozzáadjuk a majonézhez, belereszeljük a kis gerezd fokhagymát, és kikavarjuk. Megkóstoljuk, és ízlésünknek megfelelően megsózzuk.
A fokhagymával vigyázni kell, az állás kihozza a csípős ízét, és erősen pikánssá teheti a krémünket.
Szia!!
VálaszTörlésHúú nagyon teteszik ez a recept de a kb 120 krumpli azt,hogy értelmezed?
Köszi hogy szólsz, mindjárt javítom. 120 gr-ra gondoltan, két kisebb krumpli amúgy.
VálaszTörlésÉn megenném pirítóson az bizti!
VálaszTörlésMóni én is pirítóssal szeretem legjobban, de friss kenyérrel sem megvetendő!
VálaszTörlésNagyon finom lehet,én is szeretem az ilyen kenőkéket,legfőképp a túró alapú,zöldségeseket.
VálaszTörlésFinaom Belly, mi nagyon szeretjük. A túrósakat is szeretjük, de nem szoktam zöldségesre csinálni, remélem majd mutatsz olyat te.
VálaszTörlés