2009. június 23., kedd

Karfiolkrém


Nagyon szeretjük az ilyen kencéket a friss kenyérre kenve. Kedvencünk a padlizsánkrém, de azért ez is szorosan követi a listában.
Sajnos a 90 napos diétába nem beilleszthető, de azért a család részére is kell főzzek, így készült el ez a kis egyszerű étel is.
Hozzávalók:
kb fél kiló karfiol
kb 120 gr krumpli
1 tojás
kicsi olaj
1 kk mustár
1 kicsi gerezd fokhagyma
A karfiolt alaposan megmossuk, a krumplit megpucoljuk, megmossuk, együtt enyhén sózott vízbe tesszük, megfőzzük.
A krumplit miután megfőtt villával áttörjük, hagyjuk hogy kigőzölögjön (krumplipüréhez alkalmas krumpli jó ehhez is).
A karfiolt szűrőbe szedjük, hagyjuk, hogy lecsepegjen.
Mikor kihűlt, akkor az áttört krumplit egy keverőtálba tesszük, rátesszük a mustárt az egész tojást, összekavarjuk, majd olaj hozzáadásával majonézt készítünk belőle. Kevés olaj kell ezzel a módszerrel, szerintem max 0,5 dl-t vehet így fel. Nem lesz az a nagyon krémes majonéz, de cserébe sokkal könnyebb, kalóriaszegényebb majonézt kapunk, ráadásul ezzel a módszerrel nyugodtan önthetjük az olajat, nem fog kicsapódni.
A karfiolt leturmixoljuk, hozzáadjuk a majonézhez, belereszeljük a kis gerezd fokhagymát, és kikavarjuk. Megkóstoljuk, és ízlésünknek megfelelően megsózzuk.
A fokhagymával vigyázni kell, az állás kihozza a csípős ízét, és erősen pikánssá teheti a krémünket.

6 megjegyzés:

  1. Szia!!

    Húú nagyon teteszik ez a recept de a kb 120 krumpli azt,hogy értelmezed?

    VálaszTörlés
  2. Köszi hogy szólsz, mindjárt javítom. 120 gr-ra gondoltan, két kisebb krumpli amúgy.

    VálaszTörlés
  3. Én megenném pirítóson az bizti!

    VálaszTörlés
  4. Móni én is pirítóssal szeretem legjobban, de friss kenyérrel sem megvetendő!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehet,én is szeretem az ilyen kenőkéket,legfőképp a túró alapú,zöldségeseket.

    VálaszTörlés
  6. Finaom Belly, mi nagyon szeretjük. A túrósakat is szeretjük, de nem szoktam zöldségesre csinálni, remélem majd mutatsz olyat te.

    VálaszTörlés