Édesanyám csinálta ezt nekünk gyermekkorunkban, nagyon szerettem, valamiért én eddig még soha nem álltam neki, pedig nagyon egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók:
0,5 kg tehéntúró
1 kk só (vagy ízlés szerint, a kész sajt kevésbé sós mint a frissen sóval elkevert túró)
1 csapott kk szódabikarbóna
2 halmos ek tejföl
+ ízesítésnek paprika, petrezselyemzöld (vagy amit gondolunk)
A túrót a sóval és a szódabikarbónával jól elkeverjük, ha nagyon darabos a túró villával át is törjük. Fél napot hűtőben állni hagyjuk.
Másnap hozzákeverjük a tejfölt, majd vízgőz fölött kevergetve addig melegítjük, míg felolvad, és olyan szépen csorog le a kanálról mint a méz. Ekkor ízesíthetjük bármivel, én most egy részét natúran hagytam, egy részébe tettem paprikát, másikba pedig szárított petrezselyemzöldet. Formába öntjük, majd hagyjuk, hogy kihűljön. A tetejét ajánlatos valamivel letakarni, különben bebőrözik.
Egy nagyon friss és lágy fehér kenyeret nehézkesen lehetne megkenni vele(inkább vékony szeletkéket vágjunk rá, vagy pirítósra kenjük), de egy masszívabb rozskenyérre könnyen lehet kenni.
Micsoda ötlet! Fantasztikus! És milyen édi ezekben a színes formákban.:) Ki fogom próbálni.
VálaszTörlésNagyon tetszik nekem is :) A tejfölt mikor teszed bele?
VálaszTörlésMs.Poppy örülök, hogy tetszik! még azt írtam utólag bele, hogy a sózásnál vegyük figyelembe, hogy a kész sajt kevésbé sós mint a sóval elkevert friss túró.
VálaszTörlésLúdanyó, jó hogy szólsz, a főzés elején kevertem bele.
Ez nekem is nagyon tetszik! Ki is próbálom majd! Köszi
VálaszTörlésHú de jó! Veszek is ma túrót és kipróbálom!
VálaszTörlésEz aranyötlet! Köszönöm!
VálaszTörlésÉn a masszívabb rozskenyeret választom, masszívan megkenve. :)
Ezt én is ki fogom próbálni!
VálaszTörlésEz egy fantasztikusan jó ötlet! Köszi a receptet! Azonnal mentve a kedvencek közé! Egyébként én is a masszívabb rozskenyérre szavazok.
VálaszTörlésSzuper ötlet! :)
VálaszTörlésÉn "csak ámulok és bámulok, hogy mennyi mindent nem tudok"...
VálaszTörlésEgy fantasztikus ötlet!
Eddig a tehénturót én csak ugy eredeti formájában használtam, de igy is ki fogom próbálni! Ez biztos!
MI is szoktuk így csinálni, de még kerül bele egy kanál vaj vagy margarinis, azzal együtt szoktuk felolvasztani. Épp a napokban csináltam egy mini-adagot, hoyg ne dobjak ki egy kevés túrót. de én már annyi mindennel el vagyok maradva, hogy nem hiszem, hoyg valaha is utolérem magam.
VálaszTörlésNagyon finom, anyósom 10 l-nyi tejből szokta készíteni hozzá a túrót régebb. :)
Puszi
Még annyit, hoyg vasárnap fűszeres puliszka volt a köret a kacsa mellé. :) Nyami-nyamm!:)
VálaszTörlésHúúúú, nem is gondoltam, hogy ekkora sikere lesz ennek a nagyon egyszerű kis sajtocskának, de örülök neki!
VálaszTörlésAndi, majd remélem beszámolsz!
Lori, remélem ízleni fog!
Raindrop, örülök, hogy tetszik!
Adina, de jó, hogy neked is tetszik!
Ildinyó, szerintem is a rozskenyér a legjobb választás hozzá!
Egycsipet, köszi!
Edith, akkor gyorsan ismerkedj meg így is a túróval!
Sedith, biztos jó vajjal is, én meg arra is gondoltam, hogy következő alkalommal tejszínnel is kipróbálom, hátha azzal krémesebb, kenhetőbb lesz, majd beszámolok ha jól sikerül!És örülök, hogy bejött nektek is a fűszeres puliszka!
Minden ami sajt, nagyon érdekel, ezt is kipróbáltam.
VálaszTörlésNem tudom mit csinálhattam rosszul, de egy szemcsés / grízes valami lett belőle, ami alatt gyűlik a savó.
Túlmelegíthettem, vagy épp nem eléggé?
Nem tudom mi lehetett a gond, ezért rákérdeztem édesanyámra, ő jóval többször megcsinálta mint én, azt mondja még nem járt így, egyből azt kérdezte, hogy milyen túróból késíztetted, mert ő mindig házit használ hozzá, (Romániában sokkal jobban lecsepegtetik a túrót amúgy mint itt), én Aldis túrót használtam hozzá a zsírosat, teljesen megfelelt neki, jó lett az állaga. Ha addig melegítetted, amíg szépen mézszerűen folyó volt, és fényes kezdett lenni (ezt édesanyám mondta, hogy addig szokta melegíteni, én állagát néztem)akkor nem melegíthetted túl. Sót menyit tettél bele, elég volt az 1 kk, vagy többet?
VálaszTörlésGyanítom, hogy a túró lehetett az oka. Valami dobozos termék volt, 22 % zsírtartalmat adtak meg rajta, eleve krémszerű állaga volt. Egy házi túró biztos jobb :-)
VálaszTörlésNagyon tetszett a halmos evőkanál kifejezés - eddig csak púposként ismertem - nagyon szép, szemléletes szó.
Jókaja, ha van kedved még kísérletezni akkor próbáld ki egy jobb minőségű túróval, sikerülni fog!
VálaszTörlésSzia meddig lehet fogyasztani?
VálaszTörlés