2010. január 20., szerda

Ömlesztett sajt tehéntúróból


Édesanyám csinálta ezt nekünk gyermekkorunkban, nagyon szerettem, valamiért én eddig még soha nem álltam neki, pedig nagyon egyszerűen elkészíthető.

Hozzávalók:
0,5 kg tehéntúró
1 kk só (vagy ízlés szerint, a kész sajt kevésbé sós mint a frissen sóval elkevert túró)
1 csapott kk szódabikarbóna

2 halmos ek tejföl
+ ízesítésnek paprika, petrezselyemzöld (vagy amit gondolunk)

A túrót a sóval és a szódabikarbónával jól elkeverjük, ha nagyon darabos a túró villával át is törjük. Fél napot hűtőben állni hagyjuk.
Másnap hozzákeverjük a tejfölt, majd vízgőz fölött kevergetve addig melegítjük, míg felolvad, és olyan szépen csorog le a kanálról mint a méz. Ekkor ízesíthetjük bármivel, én most egy részét natúran hagytam, egy részébe tettem paprikát, másikba pedig szárított petrezselyemzöldet. Formába öntjük, majd hagyjuk, hogy kihűljön. A tetejét ajánlatos valamivel letakarni, különben bebőrözik.

Egy nagyon friss és lágy fehér kenyeret nehézkesen lehetne megkenni vele(inkább vékony szeletkéket vágjunk rá, vagy pirítósra kenjük), de egy masszívabb rozskenyérre könnyen lehet kenni.

18 megjegyzés:

  1. Micsoda ötlet! Fantasztikus! És milyen édi ezekben a színes formákban.:) Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik nekem is :) A tejfölt mikor teszed bele?

    VálaszTörlés
  3. Ms.Poppy örülök, hogy tetszik! még azt írtam utólag bele, hogy a sózásnál vegyük figyelembe, hogy a kész sajt kevésbé sós mint a sóval elkevert friss túró.

    Lúdanyó, jó hogy szólsz, a főzés elején kevertem bele.

    VálaszTörlés
  4. Ez nekem is nagyon tetszik! Ki is próbálom majd! Köszi

    VálaszTörlés
  5. Hú de jó! Veszek is ma túrót és kipróbálom!

    VálaszTörlés
  6. Ez aranyötlet! Köszönöm!
    Én a masszívabb rozskenyeret választom, masszívan megkenve. :)

    VálaszTörlés
  7. Ez egy fantasztikusan jó ötlet! Köszi a receptet! Azonnal mentve a kedvencek közé! Egyébként én is a masszívabb rozskenyérre szavazok.

    VálaszTörlés
  8. Én "csak ámulok és bámulok, hogy mennyi mindent nem tudok"...
    Egy fantasztikus ötlet!
    Eddig a tehénturót én csak ugy eredeti formájában használtam, de igy is ki fogom próbálni! Ez biztos!

    VálaszTörlés
  9. MI is szoktuk így csinálni, de még kerül bele egy kanál vaj vagy margarinis, azzal együtt szoktuk felolvasztani. Épp a napokban csináltam egy mini-adagot, hoyg ne dobjak ki egy kevés túrót. de én már annyi mindennel el vagyok maradva, hogy nem hiszem, hoyg valaha is utolérem magam.
    Nagyon finom, anyósom 10 l-nyi tejből szokta készíteni hozzá a túrót régebb. :)
    Puszi

    VálaszTörlés
  10. Még annyit, hoyg vasárnap fűszeres puliszka volt a köret a kacsa mellé. :) Nyami-nyamm!:)

    VálaszTörlés
  11. Húúúú, nem is gondoltam, hogy ekkora sikere lesz ennek a nagyon egyszerű kis sajtocskának, de örülök neki!

    Andi, majd remélem beszámolsz!

    Lori, remélem ízleni fog!

    Raindrop, örülök, hogy tetszik!

    Adina, de jó, hogy neked is tetszik!

    Ildinyó, szerintem is a rozskenyér a legjobb választás hozzá!

    Egycsipet, köszi!

    Edith, akkor gyorsan ismerkedj meg így is a túróval!

    Sedith, biztos jó vajjal is, én meg arra is gondoltam, hogy következő alkalommal tejszínnel is kipróbálom, hátha azzal krémesebb, kenhetőbb lesz, majd beszámolok ha jól sikerül!És örülök, hogy bejött nektek is a fűszeres puliszka!

    VálaszTörlés
  12. Minden ami sajt, nagyon érdekel, ezt is kipróbáltam.
    Nem tudom mit csinálhattam rosszul, de egy szemcsés / grízes valami lett belőle, ami alatt gyűlik a savó.
    Túlmelegíthettem, vagy épp nem eléggé?

    VálaszTörlés
  13. Nem tudom mi lehetett a gond, ezért rákérdeztem édesanyámra, ő jóval többször megcsinálta mint én, azt mondja még nem járt így, egyből azt kérdezte, hogy milyen túróból késíztetted, mert ő mindig házit használ hozzá, (Romániában sokkal jobban lecsepegtetik a túrót amúgy mint itt), én Aldis túrót használtam hozzá a zsírosat, teljesen megfelelt neki, jó lett az állaga. Ha addig melegítetted, amíg szépen mézszerűen folyó volt, és fényes kezdett lenni (ezt édesanyám mondta, hogy addig szokta melegíteni, én állagát néztem)akkor nem melegíthetted túl. Sót menyit tettél bele, elég volt az 1 kk, vagy többet?

    VálaszTörlés
  14. Gyanítom, hogy a túró lehetett az oka. Valami dobozos termék volt, 22 % zsírtartalmat adtak meg rajta, eleve krémszerű állaga volt. Egy házi túró biztos jobb :-)

    Nagyon tetszett a halmos evőkanál kifejezés - eddig csak púposként ismertem - nagyon szép, szemléletes szó.

    VálaszTörlés
  15. Jókaja, ha van kedved még kísérletezni akkor próbáld ki egy jobb minőségű túróval, sikerülni fog!

    VálaszTörlés
  16. Szia meddig lehet fogyasztani?

    VálaszTörlés