2010. december 19., vasárnap

Házikó


Gyermekkori kedvenc, azaz tinikori, ugyanis akkor szereztem meg a reciét, látatlanba, a neve tetszett meg, meg a készítési módja. Aztán elkészítettem, és sokáig kedvenc sütim lett. Jó is, mert finom, mutatós, nem drága, hátránya, hogy kicsit macerás az elkészítése, de néha belefér az időbe, főleg így ünneptájt.

Hozzávalók:

a rudakhoz

220 g liszt
2 evőkanál kakaó
2 szűk kiskanál sütőpor
80 g margarin
1 tojás
120 g porcukor
1 evőkanál tejföl


a krémhez

6 evőkanál liszt
6 dl tej
2 tojássárga
250 g cukor (én most csökkentettem 220-ra még lehet ezen felül is csökkenteni, így is elég édes)
1 vaníliás cukor/egy vaníliarúd kikapart belseje
250 g margarin/ vaj


ezen kívül

1 csomag ostyalap
kb. 200 g étcsoki

A lisztet, kakaót, sütőport elkeverjük, átszitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a lágy margarint.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk. Elosztjuk 4 részre, majd miden részt tovább osztunk 6 darabra. Minden darabot 25 cm csíkká sodorunk, sütőpapírral ellátott tepsire tesszük, megsütjük.

A krémhez a cukrot a lisztel szárazon elkeverjük, hozzáadjuk a tejet és a tojássárgákat, vaníliát jól elkavarjuk, majd sűrű péppé főzzük, vízfürdőbe lehűtjük.
A lágy margarint/vajat kikavarjuk, majd jól eldolgozzuk a tejes péppel.

Az ostyát közben felvágjuk 12 db 25x6 cm csíkokra, nagyobbra ne vágjuk, mert nem lesz mi kitöltse a rudakat, és átpuhulás után csúnyán szétnyílik a teteje. 8 darabot bevonunk vékonyan olvasztott csokival, majd hideg helyre tesszük hűlni. Maradni fog még csoki, azt a végén feltudjuk használni. Nem muszáj az ostyát előre bevonni, lehet a kész süteményen is, de szerintem így egyszerűbb.

Mikor miden kihűlt, megkötött, elkezdjük az összeállítását. Veszünk egy csokimentes ostyát megkenjük krémmel, rá három rúd, megint krém, rá 2 rúd, megint krém, 1 rúd, krém, majd fedjük kétoldalról 1-1 csokis ostyalappal. 4 rudunk lesz ebből a mennyiségből, a krémnél is figyeljünk oda, hogy kb. minden rúdra ugyanannyi krém jusson. A maradék csokit rácsorgathatjuk a süti gerincére, így fedjük az esetlegesen kibuggyanó krémet, megszórhatjuk míg meg nem köt egy kis kókusszal is, így havas hatást érhetünk el.
Hideg helyre tesszük, várunk kb. fél napot míg jól átpuhulnak a rudak, ezután szépen lehet szeletelni és vágni. Ha a csoki törne, akkor a kést kissé melegítsük fel.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek,én is nagyon szeretem. Tavaly én is készítettem,most más a kérés.:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szééép! És persze finom is lehet. Szeretem az ilyen pepecselős sütiket - nézegetni... :D

    VálaszTörlés
  3. Ditta, köszi!

    Brigi, tudtam én, hogy jó az ízlésed:D

    Bianka, köszi!

    Egycsipet, még szebb ez, csak féltem, hogy kifutok az időből, és nem tudom normál fénynél fotózni, így idő előtt megvágtam, most már sokkal szebb szeleteket lehet vágni. Enni is szeretnéd, nem csak nézegetni:D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon klassz kis sütemény :)

    VálaszTörlés
  5. Tényleg ünnepélyes süti! Nagyon tetszik! :-)

    VálaszTörlés