2009. december 30., szerda

Túrós-sajtos rudak és a nyereményem

Tegnap este megérkezett Nemisbéka díjai, amit az ünnepi szilvakrémlevesért kaptam. Nagyon tetszenek, köszönöm szépen! A képeken ezek láthatók, két kis ovális ASA Selectione Grande tálalótálka magoknak meg ilyesmiknek, jelen estbe a túrós sajtos rudacskáknak, meg 6 kis ovális amuse-bouche pohárka, amiből kettő látszik az alsó képen.

De a továbbiakban a túrós-sajtos rudakról fogok írni.
Már régóta sütögetem ezt a kis apróságot, nekem egy Rámás füzetből van meg a recept, ami úgy szól, hogy 250 gr margarin, 250 gr liszt, 250 gr túró, mindezt sóval és fűszerekkel összegyúrni, pihentetni hűtőben, nyújtani, vágni, megszórni a tetejét, sütni. Frissen nagyon finom volt mindig, de másnapra nem volt az igazi. A neten nézelődve láttam, hogy van aki ehhez tesz még 1 tojást is, van aki a liszt mennyiségen is emel valamennyit, ezért én is megpróbáltam úgy, az eredmény jó lett. Frissen nem jobb, de nem is rosszabb mint hagyományosan, de másnap is élvezhető a végeredmény. Már másodjára készítem így, először csak finomliszttel csináltam, most tettem hozzá kevés graham lisztet is, és réteslisztet, ezek sem rontottak rajta, de lehet csak finomlisztet is készíteni.

Hozzávalók:
250 gr margarin
250 gr túró
300 gr liszt (nekem 50 gr volt graham, 100 gr volt rétes és 150 gr finom)
1 kk só (ízlés szerint lehet csökkenteni illetve növelni)
1 tojás

+ tojás a lekenéshez, magok, sajt a szóráshoz

A lisztben a sót elkeverjük, a margarint elmorzsoljuk vele. Majd hozzáadjuk a tojást és a túrót, összegyúrjuk az egészet, elég ragacsos tésztát kapunk, fóliába csomagolva beteszük a hűtőbe pihenni 1-2 órára.
Majd lisztezett felületen fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, lekenjük a lágyan felvert tojással (én dupla adagot készítettem most arra az 1 tojás épp elég volt, normál adagnál elég csak a fehérje is), majd megszórjuk ízlés szerint magokkal, sajttal. Én egy részét sajttal és szezámmaggal szórtam, másikat napraforgómaggal és mákkal.
Deremeccővel rudakra vágjuk, majd sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, majd 200 fokon sütjük.


10 megjegyzés:

  1. Ez nálunk is nagy kedvenc (az eredeti). Még soha nem maradt másnapra... pedig én fél kilót teszek mindenből.

    VálaszTörlés
  2. Mi is szeretjük, de én is szívesebben csináltam fél kiló lisztből, de a maradék már nem volt olyan jó. De ha nálatok elfogy 1 nap alatt akkor nem érdemes variálni rajta.

    VálaszTörlés
  3. Ha hiányzik belőle akkor az én voltam! Lopiztam egy párat!

    VálaszTörlés
  4. Mary, nem látod? már nincs is. Ellopiztam az egészet. Nagyon fincsi volt. Guszták a sajtos rudacskáid.
    Gratulálok a dijaidhoz, s egyben kivánok Nagyon Boldog Uj Esztendőt Nektek.

    VálaszTörlés
  5. Mary, jól tetted!

    Viki, köszi! Neked is nagyon boldog új évet!

    VálaszTörlés
  6. Sikerekben Gazdag, Boldog, Békés Új Évet Kívánok!!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon helyes tálkák és a süti is guszta!
    Boldog új esztendőt kívánok Neked és az egész Családodnak!!!

    VálaszTörlés
  8. Látogatóban, nézelődöben, békében, boldogságban, egészségben gazdag új évet kívánok Neked és a szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  9. Jól mutat a "nyereményben" a sajtos rúd! :-)

    VálaszTörlés
  10. Trinity, Gizi, Szepyke, köszönöm a jókívánságokat!

    Margitka, köszi!:)

    VálaszTörlés