2009. július 7., kedd

Zöldséges gersli piláf

Életembe először a múlt héten vettem gerslit. Kíváncsian vártam, hogy milyen lesz, mit szól hozzá a család. Tegnap készítettem el egy részét, no nem mind ilyen zöldségesre, a többiek húst kaptak volna mellé, de férjemen kívül nem kóstolta meg senki ebédkor. Igaz brokkolikrémlevest készítettem még, és abból rendesen beettek a lányok, mert az az egyik kedvencük, gondolom ezért sem kóstolták meg.
A férjem véleménye nem volt túr rózsás, szerinte az ízével nincs gond, de nagyon rágós a gersli, lehetőleg ezt hanyagoljam máskor. Neki csak csupaszon adtam a gerslit, zöldségek nélkül, húst kapott mellé, de így sem nyert el a tetszését.
Nekem nagyon ízlett, és úgy döntöttem nem keseredem el a dolog fölött, jól megebédelek és bevacsizok belőle, a többi csupasz gerslit pedig lefagyasztom, aztán rájárok más keményítőnapokon. Így is tettem, egy kis adag gerslit a maradék zöldségekhez még hozzákavartam (ezt szántam vacsinak)a többi ment a fagyóba. De koppon maradtam, mert kisebbik lányomnak (2,5 éves) nagyon megtetszett a vacsim, és úgy döntött, hogy márpedig ő evvel lakik jól , és megette a vacsim legalább 85%-át. Én örültem is meg nem is, de inkább örültem, és már lelki szemeim előtt láttam, hogy lesz még nálunk gersli főzés, legfeljebb ketten esszük majd meg.
Piláfszerűen szerettem volna megcsinálni, mert nagyon szeretem rizsből a piláfot, de még nem csináltam, mert a férjem nem igazán rajong a szottyos rízsételekért, gondoltam hátha ennél bejön ez az elkészítési mód. Neten keresgéltem a recik közt, számomra most a legszimpatikusabbat Lúdanyó blogján találtam, ezt variáltam meg kicsit hozzávalók hiányában. Az eredmény nagyon finom lett.

Hozzávalók:
250 gr gersli (hántolt árpa)
0,5 l húsleveslé
1 dl víz
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
sült, marinált kápia paprika
egy kisebb cukkini
1,5 bögrényi tisztított, darabolt zöldbab
1 kisebb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint

A közepes hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, kevés olajat forrósítunk, rádobjuk a hagymát, kicsit pirítjuk, majd a fokhagymát is. Majd rádobjuk a a gerslit is. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük a húsleveslével. Sózzuk borsozzuk ízlés szerint. Néha belekavarva főzzük, addig míg meg nem puhul, én kb 1 órányit főztem, és fövés közbe még öntöttem hozzá kb 1 dl vizet kis adagokban (de lehet több volt nem mértem).
A zöldség raguhoz a hagymát és fokhagymát szintén felvágtam ill lereszeltem, kis olajon megfutattam, rátettem a zöldbabot, felöntöttem kevés vízzel, sóztam, és párolni kezdtem. Mikor már elég puhának éreztem akkor tettem hozzá a rusztikusabb darabokra vágott cukkinit, és a paprikát(ezt ráért volna végén is hozzátenni). Készre pároltam. Ha kel közbe önthetünk alá kis vizet. A végén kóstoljuk meg és fűszerezzük ég ízlésünknek megfelelően.
A paprikám még szintén fagyasztós, még tavaly készíttettem. Kápia paprikát grillen feketére grilleztem, műanyag edénybe tettem, lefedtem, kis állás után könnyen lehúzható a héja. Felcsíkoztam, készítettem neki egy pácot fokhagymából, balzsamecetből, olajból, sóból és vízből, ízlés szerint, annyit hogy ellepje, és ebben érleltem egy kicsit. Fagyasztottam is le belőle, pár kis tormás üvegbe (200 gr) , az utolsót most vettem elő, ennek a felét tettem a zöldségraguhoz.





4 megjegyzés:

  1. Hahó, jól néz ki! :) Az én drágám "lekutyakajázta" elsőre a gerslit, de aztán az arckifejezésem láttán bizonygatta, hogy finom. Akkor már hiába. :D Pedig tényleg finom. :))

    VálaszTörlés
  2. Szia!Mi a töltött káposztát készitjük gerslivel sokkal finomabb mint rizzsel.Egyszer próbáld ki érdemes.

    VálaszTörlés
  3. Egycsipet, köszi! Szerintem is fincsi, de hát ezek a férfiak...!

    Szia Vica, köszi a tippet, kipróbálom majd.

    VálaszTörlés
  4. Kiskukta, kukkants be hozzám: http://egycsipet.blogspot.com/2009/07/noveny-top10.html
    Pussz! :)

    VálaszTörlés