2009. június 25., csütörtök

Pecsenye zsömle

Hát erre használtam fel a felfogott pecsenyelevet. A pecsenyelevem innen maradt.
A recept ötletét E.Margitka egyik receptje adta, ami itt található. Margitka receptjébe kovász van, nekem az most nem volt, pecsenyelevem sem volt annyi amennyit ő ír, így megcsináltam a saját verziómat, a formázást a leírása alapján készítettem, de nem muffinsütőbe tettem a zsömiket, csak simán tepsire, és kicsit szétnyíltak, még kell gyakoroljam ezt.

Hozzávalók:
250 gr Bl80-as liszt
50 gr fehér rozsliszt
100 gr tk rozsliszt
100 gr tk tönkölyliszt
150 ml pecsenyelé
100 ml pecsenyezsír
100 ml víz
15 kdg élesztő
200 gr öregtészta
1/2 fél kk
1 kk cukor
csipet aszkorbin
2 ek burgonyapehely

A pecsenyelevet, zsírt, sót vizet a kenyérsütő aljába öntöttem.
A liszteket kimértem, szárazon összekevertem a burgonyapehellyel, cukorral, aszkorbinnal, ezt is az üstbe tettem. Tetejére került az élesztő és az öregtészta.
Az öregtészta nem sima volt, hanem 500 gr-ból 200 gr graham liszt volt. Szeretek többféle lisztet használni, viszont a grahammal az a tapasztalatom, hogy szárítja a kész péksütit, de ha az öregtésztába tesszük akkor már nem.
Dought programon bedagasztattam, duplájára kelesztettem, majd lisztezett felületre borítottam, elvágtam négy darabba, majd kettőt kisodortam kb 90 cm-re.

Ezután összecsavartam, ekkor valamennyire rövidült. Elvágtam kb 6 darabba.
A végeit levizeztem, hogy jobban ragadjon, összenyomkodtam. Itt még szép volt, de már kelés közbe szétnyílt kissé. Muffinformába szebb maradt volna.
A végeredmény egy pikáns, fűszeres, nagyon foszlós péksüti lett.
Nekem mikor készítettem fehérjenapom volt, és bevallom törtdelmesen, hogy egy kissebb darabot ami kb 70 gr volt egy pohár kefir társaságába megvacsiztam, nagyon jól esett.

2 megjegyzés:

  1. Fehérjenapon is ehetsz egy kis kenyeret, mondjuk az ebédhez, de szerintem némi kilengés belefér!:D
    Ez nagyon jó kis recept, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen Szépike! Én is úgy gondolom, hogy nem dölt össze ezzel a világ, máskor tényleg nem szoktam pékárút enni, csak szénhidrát napon, de néha lehet egy kicsit bűnözni.

    VálaszTörlés