2009. június 12., péntek

Furulya

Ez a péksüti gyermekkoromat idézi, nagymamám sütött nekünk ilyet, és nagyon szeretjük.
Sajnos a receptjét, ahogyan ő csinálta nem tudom már megszerezni, ő fejből készíttette, nem recept alapján, és sajnos már nem tudom megkérdezni őt.
Végülis úgy gondolom, hogy bármelyik kalácstésztából elkészíthető, én édesanyám kalácsreceptjét használom fel ehhez, kis változtatással.

Hozzávalók:
220 ml tej
1 dl olaj, vagy 75 gr olvasztott vaj
1 tojás
1/2 kk
0,5 kg finom liszt, vagy BL80-as
90 gr cukor
2 ek tejpor (elhagyható)
20 gr élesztő
aki szereti citromhéj

Kenyérsütőbe bedagasztatjuk ( lágy tésztát kell kapjunk), duplájára kelesztjük, kicsit hosszú a kelési ideje, de nincs élesztős utóíze, én azért szeretem nagyon.
Előkészítünk egy lapos tányérba egy tojást felverve kicsi tejjel, másik edénybe cukros diót, én szoktam fahéjas-cukrot is odakészíteni. 12-es fa tiplit felvágunk kb 12-14 cm hoszzúra, áthúzogatjuk őket jó alaposan margarinon.
Lisztezett felületre borítjuk, négybe osztjuk, majd elkezdjük egyenként kisodorni ujjnyi vastagságúra, majd feltekerjük a tiplire. Mikor a végéhez érünk akkor elszakítjuk a tésztát, majd folytatjuk a csavargatást a következő tiplin. A furulyánkat belemártjuk előszőr a tojásba, majd a dióscukorba, ill. fahéjascukorba. Sütőpapírral ellátott tepsire tesszük, duplájára kelesztjük, majd 180 fokon sütjük.






Frissen a legfinomabb, de jól tűri a fagyasztást is.
Szénhidrátnapra megfelel.

2 megjegyzés: