2009. december 9., szerda

Gomba ropogós

Ez az egyik kedvenc gombás ételem, bár én minden gombás dogot szeretek, de nagyon ritkán készítem, mert elég időigényes.
Ezt férjem is szereti, pedig ő állítólag nem szereti a gombás dogokat, ettől függetlenül van azért egy pár gombás étel amit szeret, pl rántottgomba, vagy töltött gomba. Édesanyám ilyet készített többek közt az eljegyzésünkre, akkor még ő főzött, én a sütiket csináltam. Igazából otthon csak sütiket késztettem, a főzésbe max csak besegítettem, volt is gondom az első házas hónapokban e miatt...

Hozzávalók:
300 gr gomba tisztítva (hát én csiperkét használtam most, de édesanyám anno vargányából (=hiriba, medvegomba) készítette de azt sajnos itt aranyáron mérik, ha egyáltalán hozzá tud jutni az ember)
2 tojás+még a panírozáshoz
1 dl tej
1 vörös hagyma
3 gerezd fokhagyma
50 gr liszt
só, bors
zsemlemorzsa
olaj

Én mindig dupla adagot készítek.
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, nagyon apróra vágjuk. A vöröshagymát is finomra vágjuk, 2-3 kanál olajon megdinszteljük, majd rátesszük az apróra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt addig pároljuk míg levet ereszt, utána fedő nélkül "zsírjára" sütjük.
A tojást, a lisztet és a tejet csomómentesre keverjük, majd pépet főzünk belőle. Nekem ez olyan kemény szokott lenni, hogy nehezen tudom elkeverni benne a gombát, ezért úgy szoktam csinálni, hogy mikor kezd sűrűsödni a tojásos keverék, akkor hozzákeverem a gombát, majd együtt sűrítem be.
Kihűtjük, így könnyebb formázni, még így is nagyon ragadós, 12 részre osztjuk(de lehet tetszés szerint kiesebbet, nagyobbat), kolbászkákat formázunk belőle(legegyszerűbb lisztezett felületen) majd meghempergetjük lisztben, tojásban,zsemlemorzsában.
Továbbiakban választhatunk, vagy forró olajban sütjük ki, vagy sütőben. Én most mindkettőt csináltam, hogy össze tudjam hasonlítani, csak színben látszik a különbség, ízre semmivel sem rosszabb a sütőben sült. A képen az olajban sült van az előtérben, a sütőben sült a háttérben, az valamivel világosabb lett, és nem olyan egyenletesen barna, hanem inkább foltokban.

Adhatjuk főzelék, rizs, petrezselmyeskrumpli mellé, én most sütőben sült natúr krumplit tálaltam hozzá, amit pár percig előtte előfőztem, sütőpapírral ellátott enyhén kiolajozott tepsire tettem, majd néha átkavargattam.

Mellé mártogatósnak tejfölös kapribogyós uborkasalátát készítettem. Ehhez 1,5 kígyóuborkát lereszeltem durvára, elkevertem kb fél nagytejföllel, kicsi citromlével, kb 2 ek-i vágott kapribogyóval, sóval, hűtőbe tettem, hogy érjenek az ízek.

Én hidegen is szeretem, szerintem mehet nyugodtan hideg tálra is, bár akkor már nem ropogós a bundája.

6 megjegyzés:

  1. De jó lehet, el is mentem a receptet! És szép a kép róla :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a gombás ételeket.
    Egyszer kipróbálom Noémi. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Lúdanyó, szerintem fincsi nagyon! Ép most ettem meg egyet hidegen, és még jobban esett mint ebédre. Köszi a dicséretet a képpel kapcsolatban, de alaptalannak érzem, de jól esik.

    Köszi Mary! Remélem beszámolsz, ha kipróbálod!

    VálaszTörlés
  4. Persze Noémi! Héten volt gomba leves úgy jövőhéten próbálom meg.

    VálaszTörlés
  5. Mary, akkor majd figyelek a visszajelzésre!:D

    VálaszTörlés
  6. Jujj, ezt en is ki fogom probalni!

    VálaszTörlés