2009. július 11., szombat

Házi krémsajtos, epres mini tortácskák

Andinál találkoztam először ezzel a krémsajtkészítési módszerrel, tetszett, kipróbáltam nekem nagyon bejött. Wise lady receptje alapján készítettem én is, köszönöm hogy feljegyezted!
Két 450 gr-os tejfölt használtam hozzá, 48 órát csöpögött, lett belőle 575 gr kérmsajt, 150 ml tejsavó. És mindez szűk 400 forintomba került!

Ennek a mini tortácskának receptjét Margit 2 oldalán Edit írta le még régebb, terveztem hogy elkészítem, most jött el az ideje.
Hozzávalók:
600 gr krémsajt (én 575-öt tettem bele, ennyi volt, elég volt)
5 tojás
1 cs vaníliás pudingpor
300 gr porcukor
1 tk sütőpor
1 cs vaníliás cukor
kerek keksz, vagy valamilyen piskóta szerű süti, ami belefér a muffin sütő aljába.
A tetejére:
Kb 600 dl befőtt (akármilyen, amilyet szeretünk)
2 ek keményítő (én most pudingport tettem helyette, mert nem volt itthon keményítő, és a közeli üzletben sem találtam most)
kevés víz
ízlés szerint cukor
A tojások fehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, majd a porcukor egyik felével kemény habbá verjük.
A sajtot a tojássárgával fele adag porcukorral, vaníliás cukorral habosra kavarjuk. A pudingot összekeverjük a sütőporral, majd a sajtkrémhez adjuk.
A két masszát óvatosan már nem a mixerrel egymásba kavarjuk.
A muffin formákat kibéleljük muffin papírral, teszünk az aljába egy kekszet, teszünk rá a sajtos keverékből, annitm hogy a papír 3/4-ig érjen, majd 180 fokos sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg színt nem kap a teteje (kb 20 perc) . Mikor kivesszük akkor szép domború a felszíne, de ahogy hűl összeesik, homorúvá válik, majd ebbe a kis mélyedésbe tesszük a gyümölcsös díszítést.
Kb 40 mini tortára számíthatunk. Érdemes két muffinsütővel neki állni.
Az öntethez a keményítőt kicsi vízzel elkeverjük, hozzáöntjük a befőthöz (a levét is hagyjuk rajta), majd melegítjük míg be nem sűrűsödik. Nekem pudigporom volt, úgy hogy én nem csak melegítettem, hanem fel is főztem. Érdemes megkóstolni, és ízlés szerint cukrozni ha kell. Én ehhez most a sült eperbefőtemet használtam, ami ugyanúgy készült mint a
sült cseresznyebefőtem. Utána edényestől hideg vízbe állítottam, néha belekevertem, mikor lehűlt akkor tettem rá a sütik mélyedéseibe. Nem fog teljesen megkötni.
Hűtőbe tesszük, hidegen tálaljük.




5 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek !Én is szeretném majd ezt kipróbálni,tiramisuba tenném a sajtot.Mennyi ideig mekkora fokozaton melegítetted a tejfölt?
    Köszi,puszi!:))

    VálaszTörlés
  2. Köszi Brigi! Én 400 watton forgattam meg párszor, nem melegedett meg igazán, csak nem volt hűtőhideg, szerintem szűk perc lehetett. Biztos működik melegítés nélkül is. Kb 3 órát hagytam szobahőn, utánna tettem hűtőbe. Majd én is kipróbálom tiramisuba is.

    VálaszTörlés
  3. De jó,de szép, de tetszik! Nagyon ügyes vagy! Van a fagyasztóban linzertésztám,ezt el kell készítsem belőle! Egyébként én a melegre tettem ki egy órára és úgy raktam be csöpögni a hűtőbe.

    VálaszTörlés
  4. Kár,hogy a sült dzsem receptet nem előbb fedeztem fel,tetszik az is!

    VálaszTörlés
  5. Andi, örülök hogy tetszik, finom is.Linzerrel is boztos nagyon jó lesz. a sült dzsemet meg majd jövőre kipróbálod, megéri. Most csak 4 kis üveggel tettem én is próbaként, jövőre többet teszek. Lehet kipróbálom sárgabarackból is.

    VálaszTörlés