2009. július 22., szerda

Halburger

Ez sült az újdonsült grillemen, meg vagyok elégedve vele, szépen süt.

Viszonylag gyakran készítek hamburgert, általában ,marha húsból készítem, de van mikor sertéssel vegyesen, pulykával is szoktam néha. Még halburgert nem készítettem, keresgéltem neten utána, de semmi jót nem találtam, így magamra hagyatkozva ezt sütöttem ki belőle:

Hozzávalók:
80 dkg afrikai harcsafilé
4 szár petrezselyemzöld zöld level, szár nélkül
2 ek sült fokhagyma
1 kisebb vörös hagyma
só, ízlés szerint (én kb fél kiskanállal tettem)
bors
2 ek worcester szósz
2 ek ketchup
1 púpos kk mustár

Öntethez:
3 ek tejföl
2 ek ketchup
1,5 ek majonéz
0,5 ek mustár
2 szár petrezselyem zöld levele
3 gerezd fokhagyma
1 tekerés chili (örlőfejes malomból)

1 ek mogyoróolaj (vagy napraforgó)

Zöldségek ízlés szerint, én most újhagymát és paradicsomot tettem.

Az öntethez a hozzávalókat összekavartam, ízlés szerint sóztam, borsoztam, betettem hülni a hűtőbe.

A húspogácsákhoz a halat felkockáztam, merülő turmixal pépesítettem (nincs húsdarálóm).
A vöröshagymát apróra vágtam, kevés olajon kicsit pároltam.
A petrezselyemzöldet apróra vágtam.
A húsra tettem a ketchupot, worcester szószt, mustárt, sót, borsot,
sült fokhagymát (ez még mindig az első adagból való, amit a tésztához készítettem, még nincs semmi baja, pedig két hete készült), petrezselymet, vöröshagymát, majd összekevertem, betettem néhány órára hűlni, de rögtön is süthető szerintem.
Ebéd előtt kb fél órával elővettem, nyolc részre osztottam, megömbölygettem őket, majd egy olajozott tálcán kezemmel hamburger zsömi nagyságúra nyomkodtam szét. (Érdekes, hogy ez nem kapódott össze mint egyébb húsból készült pogácsák, ha másból csináljuk akkor nagyobra lapítgassuk mint a zsömi átmérője, mert általában öszekapódik) Rátettem a forró grillre, azt is az elején vékonyan lekentem olajjal, majd készre sütöttem. Amíg nem volt elektromos grillsütőm addig sütőpapírral alátott tepsire tettem, sütőbe sütöttem)
Mikor megsültek a halpogácsák, akkor félbevágtam a zsömiket, kicsit megpirítottam a vágott felszínüket.
Ezután mindenki kedvére rétegezhette a halburgerét.

A zsömléket még tegnap este sütöttem meg, E.Margit receptje alapján, kicsi változtattam, mert mikor kezdtem volna bedagasztatni akkor vettem észre, hogy teljesen ki vagyok fogyva a cukorból. Van itthon jelenleg 1 kg nádcukor, még soha nem vettem eddig ilyet, mert nem a pénztárcámhoz mérték az árát, de a múltkor akciós volt az Aldiba, gondoltam veszek egyet, legalább tudjam milyen. Még nem bontottam ki eddig, úgy hogy először hamburgerzsömihez használtam belőle, nem rontotta el, sőt kevésbé édes tőle a zsömi, így még jobb.

Hozzávalók:
2 dl folyadék (  tej és kefir/joghurt vegyesen)
50 gr olaj
ek cukor
1,5 kk
45 dkg Bl 80-as liszt
2,5 dkg élesztő
1 tojás

Máskor teszek bele egy csipet aszkorbint, most a tejsavó miatt nem tettem.

Mindent a kenyérsütő üstjébe tettem, 20 percig folyamatosan dagasztattam, majd kihúzva az áramforrásból de a kenyérsütőbe hagyva jó duplájára kelesztettem.
8 felé vágtam, zsömlévé formáztam. Ezt úgy kell csinálni, hogy fogjuk a a tésztadarabunkat (jobbkezesek a bal tenyérbe) majd másik kezünkel kívülről kezdjük a tészta szélét a kőzép felé behajtogatni körbe körbe, mikor már érezzük hogy szépen feszül a tészta, és szép formás alakja van letesszük a hajtogatott részével lefele a sütőpappírral ellátott tepsire (remélem így érthető). Duplájára kelesztjük, lekenjük vizezett tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal, majd 200 fokon sütjük kb 10 percet, majd visszavesszük a hőfokot kb 180 fokra, így sütjük készre.
Átlagosan egy zsömle 100 grammos lesz.

Ez nem nevezhető gyors receptnek, de finomnak nagyon finom.
Ráadásul jól előkészíthető, a zsömlét megcsinálhatjuk előző nap, a húspugácsánakvalót is összeállíthatjuk előző nap, a sütés megvan pedig max fél óra alatt.
...És tudjuk mit eszünk, ráadásul biztos olcsóbb mint amit megveszünk. Gondoltam kiszámítom mennyibe kerülhet, de pl én házi kefirt használtam hozzá, ez is olcsóbb mint a bolti, a harcsa árát meg nem is tudom, mert férjem fogta, kis városunkban meg nem is láttam boltban még afrikai harcsát , de ha ezek árát megtudom, akkor majd végzek egy számítást róla. A hamburgerek árát sem tudom, nem szoktunk venni, mindig itthon készül.

11 megjegyzés:

  1. Gusztusos szendvics! :)) Eszembe juttattad, hogy a párom már hetek óta hamburgerért nyúz, lehet, hogy megszabom feltételnek hozzá az elektromos grillt. ;D

    VálaszTörlés
  2. Tetszik, hogy halból csináltad :) Biztosan finom lehet másféle halból is.

    VálaszTörlés
  3. Egycsipet köszi! Próbáld meg, hátha megkapod te is!

    VálaszTörlés
  4. Lúdanyó, nekem is teszik így, ízre is finom, biztos finom más szákamentes halból is, de nekem most ez van bőven a hűtőmben.

    VálaszTörlés
  5. Én is készülök már megint a hamburgerre,mert a férjem hetente kéri.Nagyon guszta,és gratulálok a sütőhöz,használd egészséggel!.Puszi!

    VálaszTörlés
  6. A mindenit! Ez nálunk is nyerő lenne! A zsemle tetejét mintha szerkesztetted volna, olyan szabályos. Györnyörű!! :-)))

    VálaszTörlés
  7. Bigi, akkor süss neki!Puszi neked is!

    Yasmine, köszi szépen!

    VálaszTörlés
  8. Mónika, ezt tőled bóknak veszem!:))

    VálaszTörlés