2009. június 30., kedd

Pizzás csiga

Viszonylag gyakran készítek pizzás csigát, gyakrabban mint pizzát. Nagyon szeretem ezt a receptet, mert ízletes, könnyen csomagolható pékáru, a szósz nem áztatja el a tésztát, és a bónusz, hogy másnap is puha marad a tésztája.
A pizza tészta receptjét még régen a Mindmegette oldalon találtam, megszerettem, azóta ezt használom, csigának, pizzának, hajtott pizzának.
A szósz az saját kútfős.

Hozzávalók:
100 ml tej
115 ml víz
1 kk
4 ek olaj
40 dkg finomliszt
1 kk cukor
2 dkg élesztő

A szószhoz:
kb 15 cm füstölt kolbász
1 közepes hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
3 kk oergano
1,5 kk bazsalikom
kb 140 gr sűrített paradicsom
kicsi víz
só, bors, cukor ízlés szerint

Érdemes a szósszal kezdeni. A kolbászt felkockázzuk, vizet öntünk rá és kb 10 percig főzzük. Így hogy főzzük nem érvényesül annyira a kolbász íze, inkább a háttérben marad, de nagyon megadja a magyaros alapízét a szósznak.
A hagymát kockázzuk, az olajon üvegesre pirítjuk, rátesszük a kockázott fokhagymát ezzel is pirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, majd a sűrített paradicsomot, ezzel is kicsit pirítjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy kenhető kencét kapjunk, és kicsit összefőzzük az egészet.Mikor mindkettővel megvagyunk, akkor összeöntjük a kettőt (a kolbász főzőlevét nem), leturmixoljuk. Ezután hagyjuk hogy lehűljön.

A tésztához a hozzávalókat az üstbe tesszük, alulra a víz, tej, olaj, só, rá a liszt, cukor, élesztő, bedagasztatjuk, lágyabb tésztát kell kapjunk. Az üstben a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületre borítjuk , nagyon vékony ( kb 3mm ) hosszúkás csíkot nyújtunk belőle.

Ezután rákenjük a szószt, úgy hogy a fenti részen hosszában hagyunk kb 2 cm tésztacsíkot üresen, szósz nélkül. Alulról kezdjük feltekerni bejgliszerűen, így a fenti szósznélküli rész került a legvégére, és így nem nyílik majd ki a csiga vége kelés és sütés közben.

Ezután kb 1 centis szeletkéket vágunk belőle, sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük, kelesztjük még kb fél órát majd 200 fokon sütjük.
A tetejére most sajtot szórtam (de így nem olyan mutatós), de úgy is készíthetjük, hogy még a feltekerés előtt szórunk rá reszelt sajtot(talán így a legmutatósabb és finomabb), és természetesen sajtnélkül is finom (olyan is készült pár, mert nagylányom csak sajtnélkül eszi meg).




6 megjegyzés:

  1. Látom, sikerült összehozni a képet! ;)
    Jól néz ki, kár, hogy nem lehet minden nap kelteket enni..vagyis lehetne, de annak ára van. Jóóóóó nagy ára. :D

    VálaszTörlés
  2. Igen ára van, én is érzem a nagy árát, ráadásul ezt a csigucit nem is lehet beikatni a diétába, úgy hogy csak a nyálamat csorgattam, de a pizzából csináltam olyan részt amit én is ehettem.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Kukkants be hozzám,vár valami:-D

    VálaszTörlés
  4. Szia!Azt hiszem kis javításra vár a recepted!100 dl tej és 115 dl víz kissé gigantikus adag a 40 dkg liszthez:)Pizzás csigát én is sütök néha,de most nagyon megtetszett a sok kis mini pizza nálad,azt fogom megsütni legközelebb.Üdv:Edina

    VálaszTörlés
  5. Köszi Edina, hogy szóltál, tényleg elírtam, dl helyett ml kellett volna, javítom is.

    VálaszTörlés
  6. Szia.
    "nagyon vékony ( kb 3mm ) hosszúkás csíkot nyújtunk belőle." - én egy kocka formájú lapot szoktam nyújtani, arra rákenem a szószt össze göngyölöm és utána felvágom, mint a bejglit.
    És utána a tetejét felvágás után lehet díszíteni.

    VálaszTörlés