2009. november 20., péntek

Törtpaszuly


Férjem kérésére készült most ez az étel, ízre mondta hogy stimmel, de színre nem, kérdeztem, hogy milyen kellett volna legyen, mire ő, hogy világosabb. De mit tegyek, ha csak tarkababot kaptam? Amúgy emlékeim szerint édesanyám tarkababból készítette, ezek szerint az ő édesanyja nem. Elfogyott az összes, szóval szín ide vagy oda, mindegy, mindkettőből finom.
Hozzávalók:
300 gr szemes paszuly (száraz bab)
4 gerezd fokhagyma
1 nagyobbacska krumpli
3 babérlevél
+ nagy fej vöröshagyma
kb 70 gr füstölt szalonna
darált sós parika
só, bors, paprika
A paszulyt előző este átmossunk, majd beáztatjuk. Másnap feltesszük főni annyi vízzel, hogy ellepje, mikor felforr leszűrjük, megint felöntjük annyi vízzel ami ellepi, megint leöntjük, megint feltesszük főni, újból szűrjük, felöntjük, majd főzzük. Ekkor már beletesszük a babérlevlelekt is és sózzuk (ezt a többszöri forrázást most csak kíváncsiságból próbáltam ki, állítólag így kevésbé lesz szeles a kész étel, természetesen elhagyható) . A vizet fövés közben mindig pótoljuk, úgy hogy átlagosan mindig legyen víz alatt a paszuly.
Mikor már majdnem puha a paszuly, akkor beletesszük a fokhagymát és a kockára vágott krumpli is, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, ezután főzzük puhára az egészet, majd turmixoljuk le, tegyünk hozzá 2 kanálnyi pirított hagymát is. Ha túl sűrű lenne, akkor még egy kis vizet adjunk hozzá, forraljuk fel, ha nem, akkor lényegében készen vagyunk.
A pirított hagymát amig fő a paszuly készítsük el. A szalonnát vágjuk apró kockákra, majd olvasszuk ki a zsírját, a szalonnapörcöket halászuk ki, majd a zsírra tegyük az apróra vágott hagymát, pirítsuk zsírjára, majd adjunk hozzá a sós paprikából ízlés szerint, borsot, fűszer paprikát, ha kell akkor sót, ezzel is pirítsuk egy kicsit, majd pár kanál vizet öntsünk rá, főzzük össze vele.
Tálaláskor a törtpaszulyra tegyünk a pirított hagymából, és mindenkép jár hozzá savanyúkáposzta.
Ez a mennyiség kb bő 3 fenőt és 1 gyermekadag.

2 megjegyzés:

  1. Úristen!!! Tudod mikor ettem utoljára? Fél évszázaddal ezelőtt.. Az én nagymamám is világos bab-ból készítette, de szerintem a tarkából sem lehetett rosszabb :-) Micsoda emlékeket idéz fel bennem?! - hát lehet, hogy ezt meg kell csinálnom. Köszönöm Neked.

    VálaszTörlés
  2. Viki, örülök, hogy szép emlékeid vannak róla, hát nem ördöngösség megcsinálni, úgy hogy hajrá!

    VálaszTörlés