2009. november 16., hétfő

Brokkoli krémleves (gyöngyös leves)

Ez a lányaim egyik kedvenc levese férjem nagy bánatára, de beletörődik, hogy rendszeresen (2-3 hetente) elkészül nálunk. Újat nem hiszem, hogy mondanék bárkinek vele, de azért leírom, hogy én hogyan csinálom.

Hozzávalók:
fél kilós brokkoli rózsái
1 nagyobbacska krumpli
1 kicsi cukkini héjastól(fagyasztott is jó)
1 kisebb fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
húsleveslé, ha nincs akkor vega mix (bioboltban kapható)
só, bors ízlés szerint
fél kk szerecsendió
2 ek olaj

A zöldségeket megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk. Az olajon a hagymát és a fokhagymát kicsit megpirítjuk, majd rátesszük a szerecsendiót, borsot, majd a többi zöldséget, kicsit ezekkel is átforgatjuk, majd felöntjük kb 1,8 dl vizel. Ha van húsleveslevünk, akkor azt használhatjuk víz helyett (vagy mellett), azzal a legfinomabb, ha nincs akkor tegyünk bele 2 ek vega mixet, sózzuk, majd puhára főzünk benne mindent. Mikor minden jó puha, akkor leturmixoljuk az egészet, majd hozzáöntjük a tejszínt ezzel is összeturmixoljuk, majd felforraljuk újból, ha kell még sózzuk.

Én legszívesebben bögréből iszom, a lányaimnak mindig levesgyöngyel adom, mert azzal szeretik, ezért ők gyöngyös levesnek is szokták hívni.

A receptet még régebb egy "Kismama" magazinban találtam, ott póréhagyma volt a brokkoli helyett, ez esetben a vöröshagyma elhagyható, póréhagymából két nagyobbacska darab kell, van hogy újhagymából is elkészítem, de brokkoliból a legtöbbször.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése