2009. július 20., hétfő

Szórt cukkinis-mákos pite

Még mindig terem tonnaszám az ismerőseim körében a cukkini, kapom is őket rendszeresen, próbáltam márt levest készíteni belőle, nem aratott nagy sikert, főzelék szóba sem jöhet, a lecsóba megették, hússal miattam nem akarom készíteni, ezért megint süti készült belőle. Ezt a receptet a Mindmegette oldalán találtam, mindenkinek ízlik, viszonylag sok cukkinit el lehet tüntetni vele, bónuszként nagyon gyors az elkészítése.

Hozzávalók:
A tészta részéhez:
25 dkg rétesliszt
17 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor

A töltelékhez:
50 dkg reszelt cukkini
15 dkg mák (darálva)
1 cs vaníliás cukor
5 dkg porcukor

A tetejére:
2,5 dl tej
2 tojás

A forma kikenéséhez kd 5 dkg margarin, kb ugyanennyi a tetejére.

A cukkinit lereszeljük, kb 1 negyed kk sóval leszórjuk, állni hagyjuk kb 10 percre.

A sütőt bekapcsoljuk.

A formát (vagy formákat)kikenjük a margarinnal (én egy 24 cm-es és egy ovális jénai tetejét használtam ehhez a mennyiséghez).

A tésztához a lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.

A tojást villával felverjük kissé, majd összekavarjuk a tejjel.

A cukkinit alaposan kinyomkodjuk, összekeverjük a darált mákkal, porcukorral, vaníliás cukorral.

A formába (formákba) szórjuk a lisztes keverék kb 2/3-át, rátesszük egyenletesen elosztva a tölteléket, rá a lisztes keverék maradék részét, majd ráöntjük egyenletesen a tejes öntetet. Akárhogy öntjük maradnak szárazon lisztdarabkák, én erre kis margarin darabkákat vágtam (összesen kb 5 dkg-ot használtam fel).

Betoltam egyszerre a kettőt a 175 fokos sütőbe, 45 percig sütöttem.
Én még forrón teszteltem egy kis vanília fagyival, de érdemesebb megvárni hogy kihűljön, és magába enni, úgy finomabb, fagyival már túl édes.

A teteje ropogós marad, a töltelék jó szaftos a cukkinitól. Én a cukkinit nem hámoztam le, de ha a családban a gyerekek furcsán szemlélik a kis zöld izéket, akkor pucoljuk le, mert látszik azért benne.

Az elkészítése a reszeléssel és a darálással együtt nem volt több mint 30 perc.


UI: A liszt felét leszoktam cserélni teljeskiőrlésű lisztekre, leginkább Graham és zabpehelylisztre,
A cukrot meg csökkentem kicsit, mind a lisztes keverékben, mind a tölteléknél. Nagytepsinél lehet duplázni a töltetléket, a lisztes keveréknek meg másfélszeresét venni. A tojsáfehérjét érdemes felverni, majd ezután összeforgatni a sárgájával és a tejjel, így jobban be tudjuk teríteni a lisztes keveréket vele.

14 megjegyzés:

  1. De jó, ilyen formában még nem láttam ezt a süteményt! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Lúdanyó! És azt is, hogy benéztél.

    VálaszTörlés
  3. Ó, de jó kis recept! Köszi! :)

    VálaszTörlés
  4. Sutiben meg nem kostoltam a cukkinit, de nagyon kivancsi vagyok... Milyen?

    VálaszTörlés
  5. Judith, nem érződik az íze, mivel nincs is neki sok, végül is a süti vele szaftosabb, és hát ugye egészségesebb a sok bevitt rost miatt.
    Pl a diós csokis cukkinis sütibe nem is lehet észrevenni, ebbe látható, de egyáltalán nem zavaró benne (férjem már el is tüntette az összeset).

    VálaszTörlés
  6. Aha-aha! Nagyon ott van, szuper recept!!!

    VálaszTörlés
  7. Köszi Viki! Akárcsak a tied!

    VálaszTörlés
  8. Szerinted ezt dióval is meg lehet csinálni mák helyett?

    VálaszTörlés
  9. Már elgondolkodtam rajta, én is. kókusszal próbáltam, azzal működött, de a mákos verzió finomabb. A dió valahogy más, több a zsírtartalma, nem olyan száraz az egész, szerintem azzal sokkal szottyosabb lenne. Nem merem állítani hogy tuti működne a dolog, lehet kellene egy kicsit változtatni az arányokon. Több dióra, kevesebb cukkinire gondolok.

    VálaszTörlés
  10. Akkor lehet hogy nem merem megsütni dióval, mert a cukkini meg a dió "szottyossága" együtt hátha túl nedvessé teszi a sütit.
    Amikor kókusszal készítetted, akkor ugyanúgy 15 dkg kókuszt tettél bele, mint a mákból?

    VálaszTörlés
  11. Igen, ugyan annyit. A lisztes keverékbe meg tettem egy kis kakaót is, hogy feldobja a látványt, így a "lapok" barnák voltak, a töltelék meg piszkosfehér. De a mákos jobb, viszont gondolom, hogy nem szereted a mákot, és azért szeretnéd egyébbel elkészíteni.

    VálaszTörlés
  12. Mivel nem szeretem a mákot, megsütöttem a kókuszos verziót. Egy szeletet lenyomtam belőle (vaníliafagyival és csokiöntettel könnyebben csúszott), a többi azt hiszem a kutyáé lesz. Persze biztos finom mákkal, csak azt én nem eszem meg.

    VálaszTörlés
  13. Sajnálom. Én egyszer próbáltam ki kókusszal, mivel a mákost sokkal jobban szeretjük az maradt, de azért a kókuszos is elfogyott.

    VálaszTörlés