2009. június 17., szerda

Vöröslencsés göngyölt padlizsán


Jópár éve láttam egy hasonló receptet valamelyik tévéműsorban, leírtam, de mikor kellett volna nem találtam. Arra viszont emlékszem, hogy a padlizsán volt a vöröslencsével párosítva.
A padlizsánt nagyon szeretem, egy zacsi vöröslencse meg már rég áll a kamrapolcomon, úgy hogy gondoltam megcsinálom ezt a finom fogást.
Hozzávalók:
négy kicsi padlizsán( 1 kg volt együtt)
12 csapott ek vöröslencse
1 vöröshagyma
3 közepes paradicsom
1-2 pritaminpaprika, ha nincs akkor kápia
3 gerezd fokhagyma
1 kicsi cukkini
só, petrezselyemzöld, görögös fűszerkeverék
A lencsét előző este megmostam, beáztattam, de elég neki pár óra is.
A padlizsánokat lepucoltam, hosszában két oldalát levágtam, félretettem, majd vágódeszkára fektettem, és hosszába vékony(max 0,5 cm) szeleteket vágtam, mintha egy piskótát vágnák több lapra. Nekem átlagosan 8 szeletet sikerült vágni egy-egy padlizsánból. A szeleteket enyhén besóztam, hagytam csepegni pár percig, majd sütőpapírral ellátott tepsivel forró sütőbe tettem, és addig sütöttem, míg hajlíthatóvá váltak. Nekem két tepsire fért rá ez a mennyiség.
Közben a hagymát apró darabokra vágtam, a félretett padlizsánt kockáztam, a paradicsomot, paprikát, cukkinit szintén kockáztam, a fokhagymát lereszeltem.
Kb 1 ek mogyoróolajon és ugyanennyi napraforgóolajon elkezdtem pirítani a hagymát, ízlés szerint fűszereztem, mikor üveges lett rátettem a fokhagymát, majd a többi zöldséget, összeforraltam, majd rátettem a lecsepegtetett vöröslencsét. Kicsi vízzel (kb 0,5 dl) felöntöttem, és addig pároltam fedő alatt míg a lencse megpuhult. Nem kell az összes levét elfőzni.A végén még fűszerezzük ha szükséges.
Mikor a padlizsán szeletek is megpuhulnak és a töltelék is kész akkor megkentem a padlizsánszeleteket a töltelékkel, felgöngyöltem, egy sütőpapírral ellátott sütőtálba egymás mellé tettem. Egy részére reszeltem egy kis sajtot, és 200 fokos sütőbe addig sütöttem míg rápirult kicsit a sajt.
Hidegen is, melegen is finom, el tudom képzelni hidegtálakon is.
Aki a kilencven naposat csinála az a sajtnélküliből egyen.

4 megjegyzés: