2009. december 3., csütörtök

Sós perec


Kicsi lányomat mikor szültem és bent voltam a kórházban, akkor hoztak be ilyen perecet a szobatársamnak, nekem nagyon ízlett, elkértem a receptet. Igazából semmi extra, egy ropogós kis nasi, olyan amibe biztos voltam, hogy nagylányomnak is ízlik. Ő a nagyon egyszerű dolgokat kedveli, semmi töltelék semmi sajt, semmi extra, hát ez ilyen, nem meglepő ugye, hogy szereti.
Macerás, túl sok aktív dolog nincs vele, viszont sokáig sül, mert lassan kell sütni. Nem is készítettem túl sokszor, mert mikor először elkészítettem elrémültem, a recept 1 kg lisztre szólt, hát amíg azt kisütöttem eltelt egy fél nap, így évekre jegeltem a dogot. De fél adagból már nem olyan rossz a helyzet, most is annyiból sült.

Hozzávalók:
500 gr liszt (most 100 gr ebből graham volt, szerintem nem ront rajta)
125 gr margarin
25 gr élesztő
1 kk cukor
só ízlés szerint (én ehhez 1,5 kk-al tettem, így a tészta nem túl sós, viszont a sós keverék úgyis sokat sóz rajta)
fél kispohár tejföl
125 ml tej (a graham liszt miatt pár kanállal többet tettem, tejfölből is)

+a sós "keverékhez" kb 3 ek liszt, ízlés szerint só (jó sós kell legyen) és annyi víz, hogy palacsinta tészta sűrűségű pépet kapjunk.

A margarint a lisztel, sóval, elmorzsoljuk, lyukat csinálunk a közepébe, beletesszük a többi hozzávalót, majd lekeverjük benne az élesztőt, majd összegyúrjuk az egészet. Kemény tésztát kapunk.
20 percet pihentetjük.
Diónyi, féldiónyi tésztákat csípünk belőle, majd nagyon vékonyra kisodorjuk, vékonyabbra mint a ceruza átmérője, majd perecet formáluk belőle. Én szoktam pálcácskákat is, mert van hogy azt eszik szívesebben a lányok, és azt gazdaságosabban lehet a tepsire pakolni hely szempontjából.
Lehet jó közel rakni egymáshoz, túl sokat nem nőnek.
Lassú tűznél süssük, ezt írtam le a füzetembe, ez nálam 160 fok (az én sütőm nem süt túl erősen, akinek igen, az kevesebben süsse)
Mikor már majdnem kész csorgassunk rá a sós keverékből, majd süssük készre.
Még amit leírtam a füzetembe, az az, hogy egyszere mindig csak 1 tepsit készítsünk elő, mert túlkel, és akkor már nem lesz jó. Igazából nem tudom, milyen lehet ez túlkelve, gondolkodtam is rajta tegnap mikor készítettem, mert azért ez nem kenyér, hanem egy ropogós sós rudacska, kétlem, hogy szétlapulna, vagy ilyesmi, mert kemény tészta, nem tipikusan egy kelt tészta, ízén nem tudom, hogy mennyit változtatna. Minden esetre én mindig csak 1 tepsit sodrok ki, bőven van idő amíg sül a másik, sőt egyebet is tudunk közben csinálni.

4 megjegyzés: