2009. augusztus 11., kedd

Mini pizza

Ez a mini pizza volt a főkaja a szülinapi bulin. Minden gyermeknek nagyon ízlett, még az is jóízűen evett belőle aki otthon nem is eszik pizzát (az anyuka meglepődve hallgatta, hogy kicsi fia pizzát evett).
Hozzávalók a tésztához:
1,5 dl tej
1,5 kk cukor
3 dkg élesztő
60 dkg finom vagy kenyér liszt
1,5 kk
6 ek olaj
kb 170 ml víz
A szószhoz:
1 közepes hagyma
3 duci gerezd fokhagyma
kb 120 gr sűrített paradicsom
só, bors, cukor ízlés szerint
2 kk oregáno
1 kk bazsalikom
kb 25 cm kolbász
A szósszal érdemes kezdeni, hogy kihűljön mire kell.
A kolbászt megfosztjuk a bőrétől, majd kockára vágjuk, kb 10 percig főzzük. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát durvára vágjuk. Kis olajon a vöröshagymát megfuttatjuk, majd hozzá tesszük a fokhagymát is, majd a zöldfűszereket is. Kicsit pirítjuk, majd jön hozzá a sűrített paradicsom, ezzel is pirítjuk, felöntjük annyi vízzel hogy mártás sűrűségű legyen. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd főzzük kb 10 percet. Ha nagyon besűrűsöden akkor pótoljuk a vizet. Majd a kolbászt szedjük ki egy keverőtálba , rátesszük a paradicsomos szószt, majd merülő botmixerrel jól pépesítsük le.
A tésztához a tejet, olajat, vizet(ha finom lisztet használunk akkor elég a 170 ml, ha kenyér lisztel akkor kell több bele), sót mérjük ki, majd tegyük rá a lisztet, cukrot és az élesztőt. Dought programon dagasztassuk be. lágy, ragacsos masszát, de azért egy gömbé állót kell kapjunk. Áramforrásból kihúzva hagyjuk duplájára kelni, majd lisztezett felületre borítsuk ki, nyújtsuk kb 3 mm vékonyra, majd egy pohárral(9,5 cm volt az enyémnek az átmérője) szaggassuk ki, tegyük sütőpapírral ellátott tepsire. A maradék tésztát gyúrjuk össze, amíg kenegetjük a többit a szósszal addig hagyjuk letakarva, így kel egy kicsit, a sikérszálak nyúlnak benne, könnyebben tudjuk majd újból nyújtani.
Tegyünk minden kicsi pizzára kb fél evőkanálnyi szószt, szórjunk rá sajtot, (én egy részére nem szórtam sajtot, mert nagylányom úgy nem eszi,)hagyjuk kelni kb 20 percet.
Ezt a nyújtást, szaggatást folytassuk míg el nem fogy a tészta, az utolsót én kézzel nyomogattam kerekké.
200 fokon sütöttem.
Ugyanezt a tésztát szoktam pizzás csigának is készíteni, akkor sűrűbb szószt készítek hozzá.
41 mini pizza lett ebből az adagból, a szószból marad egy kicsi.

5 megjegyzés:

  1. Szépek a pizzácskák, finomak a sütik, de hol van a torta? :DDD

    VálaszTörlés
  2. Egycsipet, azzal a Vkf-re nevezek, azt meg 22-23-án kell közzé tenni, majd akkor teszem fel.

    VálaszTörlés
  3. VKF? Akkor addig még kibírom! Hajrá! ;))

    VálaszTörlés
  4. Ez is mehetett volna aVKF-re, szuper!!!

    VálaszTörlés
  5. Trinity,köszi! A Vkf-re is maradt azért.

    VálaszTörlés