Ez is szülinapra készült, múlt héten készítettem ezt is. Jól záródó dobozban finom ropogós marad sokáig. Nagy adag, lehet nyugodtan felezni.
Hozzávalók:
1 kg liszt
500 gr margarin vagy vaj (vajjal finomabb)
3 tojás (kb másfél fehérjét hagyjunk a tetejére)
3 dkg élesztő
só ízlés szerint (én két kiskanállal tettem)
tej vagy tejföl (összesen kb 2 dl)
1 dl tej az élesztő felfuttatásához
1 kk cukor
tetejére durva só és sajt (lehet fele füstölt, sokat dob rajta)
Az élesztőt felfuttatjuk az 1 dl cukros tejbe,majd készítsünk kovászt úgy, hogy belekeverünk annyi lisztet (az egy kilóból vegyünk el), hogy galuskaszerű tésztát kapjunk. Hagyjuk állni kb 20 percet.
Közben a többi lisztben morzsoljuk szét a szobahőmérsékletű margarint, sót, közepébe csináljunk egy lyukat. Tegyük bele a tejfölt vagy tejet (én felesbe tettem, a tejből tartsunk vissza kb fél decit, csak akkor tegyük bele, ha szükség van rá, nekem szükségem volt rá), tojásokat, a kovászt, majd gyúrjuk be, nagyon jó rugalmas, kicsit ragadós, engedelmes tésztát kell kapjunk, ha kell adjuk hozzá a visszatartott tejet.
Lisztezett felületen kb fél cm vastagságúra nyújtsuk ki,kenjük be az enyhén felvert tojásfehérjével, szórjuk meg egy részét reszelt sajttal, másik részét a durva sóval. Deremeccővel vágjuk kisujjnyi vastagságúra, majd keresztbe vágjuk 8-10 cm hosszú csíkokra.
Sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, tehetjük közzel egymáshoz, mert felfelé nő, majd előmelegített (180 fok) sütőbe süssük, míg aranysárga lesz.
Miután kihűlt csomagoljuk jól záródó dobozba, hetekig élvezhető marad.
Hasonlót én is szoktam. Jól néz ki a Tiéd!
VálaszTörlésNálunk nem kéne az adagot felezni!:-)
Hát nálunk sem fog kárba menni....:)
VálaszTörlés