2009. augusztus 11., kedd

Sós és sajtos stanglik


Ez is szülinapra készült, múlt héten készítettem ezt is. Jól záródó dobozban finom ropogós marad sokáig. Nagy adag, lehet nyugodtan felezni.
Hozzávalók:
1 kg liszt
500 gr margarin vagy vaj (vajjal finomabb)
3 tojás (kb másfél fehérjét hagyjunk a tetejére)
3 dkg élesztő
só ízlés szerint (én két kiskanállal tettem)
tej vagy tejföl (összesen kb 2 dl)
1 dl tej az élesztő felfuttatásához
1 kk cukor
tetejére durva só és sajt (lehet fele füstölt, sokat dob rajta)
Az élesztőt felfuttatjuk az 1 dl cukros tejbe,majd készítsünk kovászt úgy, hogy belekeverünk annyi lisztet (az egy kilóból vegyünk el), hogy galuskaszerű tésztát kapjunk. Hagyjuk állni kb 20 percet.
Közben a többi lisztben morzsoljuk szét a szobahőmérsékletű margarint, sót, közepébe csináljunk egy lyukat. Tegyük bele a tejfölt vagy tejet (én felesbe tettem, a tejből tartsunk vissza kb fél decit, csak akkor tegyük bele, ha szükség van rá, nekem szükségem volt rá), tojásokat, a kovászt, majd gyúrjuk be, nagyon jó rugalmas, kicsit ragadós, engedelmes tésztát kell kapjunk, ha kell adjuk hozzá a visszatartott tejet.
Lisztezett felületen kb fél cm vastagságúra nyújtsuk ki,kenjük be az enyhén felvert tojásfehérjével, szórjuk meg egy részét reszelt sajttal, másik részét a durva sóval. Deremeccővel vágjuk kisujjnyi vastagságúra, majd keresztbe vágjuk 8-10 cm hosszú csíkokra.
Sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, tehetjük közzel egymáshoz, mert felfelé nő, majd előmelegített (180 fok) sütőbe süssük, míg aranysárga lesz.
Miután kihűlt csomagoljuk jól záródó dobozba, hetekig élvezhető marad.

2 megjegyzés:

  1. Hasonlót én is szoktam. Jól néz ki a Tiéd!
    Nálunk nem kéne az adagot felezni!:-)

    VálaszTörlés
  2. Hát nálunk sem fog kárba menni....:)

    VálaszTörlés