2010. január 7., csütörtök

Diómarcipán házilag

Hogy miért dió? Mert a mandulából készültet nem igazán szeretjük, akkor meg minek. Bármennyire trendi is használni nem fogok rá költeni, elsősorban a családom ízlését veszem figyelembe ilyen téren is. Ezért használok a torták dekorálására inkább fondantot, mert a marcipánra sajnálom a pénzt, és ha egyiket sem igazán esszük meg (kivétel a kakaóval vagy a kávéval színezettet), akkor a jóval olcsóbbat, emellett jobban formálhatót választom.
Szóval körülnéztem, hogy hogyan is kell marcipánt készíteni, sok információt találtam Receptgyűjtőnél, onnan az első fajtát vettem alapul, ez volt a legszimpatikusabb, és a mandulát dióra cseréltem benne.

Hozzávalók:
200 gr dió (tisztítva)
200 gr porcukor
50 ml víz

Nekem szárítás után a dióm csak 167 gr volt, így 167 gr cukort használtam és 42 ml vizet.

A diót 2-3 percig főzzük, majd lehúzzuk róla a héját. Hát ezt a mozzanatot csak nyugodt lelkiállapotban ajánlom mindenkinek, ennek hiányában hozzá se fogjunk. A manduláról elméletileg szépen lenyomható a héj, ez dió esetében kicsit nehézkesebb, de megoldható. A felső képen a már héjától megfosztott dió látható. Én a diót több részletben főztem meg, és így ajánlom mindenkinek, mert azt tapasztaltam, hogy minél jobban hűl annál nehezebb tisztítani. A másik trükk meg amit bevethetünk, hogy a forró, leszűrt diót fedjük le egy frissentartó fóliával, majd alóla szedegessük ki, így nem szárad meg a héja az utolsó daraboknak sem.
Ez a mozzanat a legmacerásabb az egésznek az elkészítésében.
Ezután szárítsuk egy napot, vagy tegyük langyos sütőbe (kb 35-40 fok) pár órára, míg megnem szárad.


Miután megszáradt a dió daráljuk le, én fele adag cukorral együtt daráltam le, törekedni kell rá, hogy minél finomabb legyen, ilyen lett:

A cukor másik részéből a vízzel főzzünk szirupot, én miután letisztult a folyadék még kb 2 percet főztem. Ezután várni kellene vele míg kicsit hűl, de én beleöntöttem még fóron, mert a porcukort én daráltam hozzá, és még kicsit szemcsés volt, szerettem volna ha minél jobban feloldja a forró szirup a szemcséket. Kanállal jól elkevertem.
Hűlni tettem, majd mikor szobahőre hűlt begyúrtam mint egy tésztát.

Ezután fóliába csomagolva betettem a hűtőbe.
Egyszeres(a cukor súlya megeggyeszik a dió súlyával) diómarcipánt készítettem, mert reményeim szerint tölteléke lesz egy kekszfélének, de lehet ebből is kétszerest(kétszer annyi cukor), háromszorost(háromszor annyi cukor) is készíteni, gondolom ez esetekben a folyadék mennyiségén is növelni kell valamennyit, de erről nem olvastam sehol információt.

15 megjegyzés:

  1. Hű, de klassz! Már olvastam én is arról, hoyg dióból is lehet készíteni, de nem hittem. vajon, a diónál nem válna be ami a paradicsomnál vagy kolbásznál, hogy a forró vízből kiemelve, rögtön hidegbe dugni? És akkor lehet könynen lejönne a héja. de ez csak egy ötlet, nem biztos, hoyg működik!:)
    Gratulálok!:)

    VálaszTörlés
  2. Próbáltam egy pár dolgot, hideg vizet nem, de köszi az ötlete, majd ezt is kipróbálom, bár így a gőzös sem volt rossz, csak már az legvégén találtam ki. De hogy mikor... nem tudom, azért minden héten nem fogok diómarcipánt gyártani:D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó, hogy kipróbáltad. Még arra lennék kíváncsi, hogy díszeket is ugyanúgy lehet-e belőle csinálni, mint a másikból. Rózsa, levél, ilyesmi. Szuper az ötlet! :))

    VálaszTörlés
  4. Yasmine, ezzel az egyszeressel nemigazán lehet formákat készíteni, de a bolti rózsákat sem 1x-ből készítik, hanem 2x meg 3x-ból, ez túl törékeny hozzá, mondjuk egy hóembert lehetne azért készíteni vele, de vékonyított részeket már nehezen, szóval levél meg szirmok már nem mennének vele. Síkban csillagok, szívet, ilyesmit azért lehetne tenni ebből is a tortára, amit előtte vastagabbra nyújtasz és kiszaggatod sütiformával.

    Ottis, szerintem is!:))

    VálaszTörlés
  5. Jó kis munka! Nagyon jól néz ki, biztosan finom is lesz, várom a sütit belőle! :))

    VálaszTörlés
  6. Jé, sose hallottam még róla!

    VálaszTörlés
  7. Egycsipet, holnap mutatom! :)

    Judith, köszi!

    Gasztoboszi, a kislányom "kényszerített" rá az ötletelésre!

    Szepyke, nem is a dióból készült az általános, de nekünk ez a jobb.

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    Elkészítettem már többször is ezt a marcipánt! És nekem sohasem lett ilyen színű! Szimpla fehér színe van! Pedig mindent úgy csináltam/csinálok, ahogy le van írva! Nem értem! :S Valaki segítsen mi lehet a gond? Köszi: Pixie

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    Már többször elkészítettem ezt a marcipánt! De nekem sohasem lett ilyen színű! Szimpla fehér! Pedig mindent úgy csinálok/csináltam, ahogy írva van! (Lepucolgatom, stb...) De semmi!:S Valaki segítsen! Mi lehet a gond?! Köszi: Pixie

    VálaszTörlés
  10. Nem tudom mi lehet, de én jobban örülnék, ha fehér lenne, cserélünk?:D
    Én csak ekkor egy esetben készítettem, bár mindig tervezek egy több cukrot tartalmazó változatot is, de mindig halogatom.

    VálaszTörlés
  11. Szia Kiskukta hát nagyon jónak néz ki ez a massza . Gondoltam én is ki próbálom, minden nagyon jól sikerült de mikor szoba hőre le hűlt és elkezdtem össze állítani ömlik belőle a dió olaj . Most ki tettem hidegre nem tudom úgy jó lesz-e . Nem járt így valaki?

    VálaszTörlés