2009. november 19., csütörtök

Sült gesztenye

Nagyon szeretem a gesztenyét, ezért nem telhet úgy el év, hogy nem vegyünk pár alkalomra valót. Az idén most vettünk először, és nagyon-nagyon jól esett, bár készítettem egyebet vacsira én csak ezt vacsoráztam.

Azzal kezdem mindig, hogy bő vízbe beleteszem a gesztenyét, ami felemelkedik a víz felszínére az valószínű hogy rossz. Majd megmosom, keresztbe bevágom őket, 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, aminek az aljára még egy edénybe vizet is teszek, hogy gőzbe puhuljon, így nem szárad ki annyira, és szerintem kicsit könnyebben bontható is, bár a bonthatósága sokat függ a fajtától is.

Ezt férjem is szereti (ellentétben a sütőtökkel, azt csak én eszem), a lányok nem akarják megkóstolni, de remélem, hogy eljön az az idő is amikor együtt gesztenyézik a család, mert az olyan meghitt számomra, ez az életkép szép emlék a gyermekkoromból.

10 megjegyzés:

  1. Én imádom a gesztenyét, de ilyenkor már nem merek venni. :( Kb. 2-3 hete vettem, és már akkor is fele fekete vagy kukacos volt. Úgyhogy szomorúan elkönyveltem, hogy a gesztenyeszezonnak valószínű vége van...
    Anna

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a gesztenyét, itthon nem sütöttem még, de lehet kipróbálom.:))

    VálaszTörlés
  3. Kedves Anna, én is nagyon szeretem, de szerintem most van a szezonja, szülővárosomban mindig ilyenkör jött el az az idő, amikor az utcai árusaok ellepték a várost, és gesztenyét csemegéztünk a suliba menet vagy jövet. Tavaly ilyenkor nagyon szép, egészséges gesztenyét lehetett venni, az idén sajnos sok a rossz benne, de ez régen is így volt, vanna jó termésű évek, és vannak rossz évek, az idei valószínű hogy ilyen.

    Mónika, ha szeretitek akkor érdemes kipróbálni.

    VálaszTörlés
  4. Szeretjük mi is,de ez a sálas ötlet,ez csúcsszuoer!:-)))
    Nehogy megfázzanak azok a kis gesztenyécskék!:-DDD

    VálaszTörlés
  5. :D hát nem is tudom honnan jött a sálas ötlet, talán onnan, hogy én a hideghez kötöm a gesztenye sütését, olyankor meg felfér egy jó meleg sál, meg kesztyű, talán innen. De örülök, hogy azért felismerhető, hogy mi akar lennei:))

    VálaszTörlés
  6. Kipróbáltam áztatás nélkül. Nekem nem jött be. Marad az áztatás. Áztatás nélkül nekem száraz lett, és nem sült úgy meg.

    VálaszTörlés
  7. Szepyke, én még nem is hallotam arról, hogy valaki áztatja, meddig szoktad áztatni?
    Én ezt a gőzös módszert amúgy szeretem(anyukánék nem is gőzölték, úgy is szerettem, de így jobban), szerintem így jó lesz, de ez biztosan attól is függ, hogy ki hogyan szokta meg gyermekkorában.

    VálaszTörlés
  8. Itt van róla az én bejegyzésem:

    http://szepsegtar.blogspot.com/2009/11/otthoni-gesztenyesutes.html

    Itt sokan leírják, hogy hogy szokták. Érdekes, hogy egy egyszerű gesztenye és mégis hány féle elkészítése van.

    Én ketté vágom és áztatom, aztán a forró sütőbe teszem, a sütő aljára, és addig sütöm, amíg elválik a héj a béltől. Szeretem, ha ropogós, és szeretem a kis kokszos széleket is rajta, amit szopogatni lehet. Amikor kipróbáltam, hogy nem áztattam, nem lett olyan sült, hanem puha maradt, bár tény, hogy teljesen elvált a héjtól, mert az áztatásos módszernél az néha nehezen jön le, de így is remek szórakozás mondjuk a House alatt..:)))

    VálaszTörlés
  9. Én is a sálat szúrtam ki elsőre. Nagyon szép színvilág! Te kötötted?

    VálaszTörlés
  10. Szepyke, megnéztem, kipróbálom úgy is! Szerintem is remek szórakozás rárős téli estékre!:))

    Renáta, igen, de még nagyon rég, tini koromban, már azt sem tudom hogyan kezdenék hozzá egy darbhoz. De a sál azóta is kedvencem.

    VálaszTörlés