2009. október 5., hétfő

Finom túrós

Édesanyám receptes füzetéből való ez a süti recept. Nagyon nagy sikere van a családban, nem csak túrósan. Édesanyám gyakran készítette a tésztáját meggyel megszórva, dióval meghintve, de úgy is készítette, hogy kakaót szórt rá, és csak villával márványosan beleforgatta. Egyszerű süti úgy, de több napig frissen marad, persze ha jól becsomagoljuk. Túróval ünnepibb a megjelenése és íze is. Előnye még, hogy ha gyümölccsel hintjük meg a gyümölcs megmarad a tetején, nem süllyed a tészta aljára sülés közben.

Én is variálom folyton, egyik kedvenc változatunk a szilvás-fahéjas, de csináltam már mákos-barackosra is, diós morzsával, meg még sokféle képen. Nem csak a feltéteket variálom rajta, sokszor a liszteket is keverem benne, de csak akkor szoktam, ha gyümölccsel készítem. Van mikor tej mellett még kefirt vagy joghurtot is teszek bele.

Tettem már fel a blogomra egy cseresznyés-mákosat, itt meg lehet nézni. Ez kevert lisztes, és kefir is van benne. A joghurttól vagy kefírtől lágyabb lesz a tésztája.

Azt hiszem azzal sem mondok már újat, hogy ez a tészta a tortáim lapja is kb. 85%-ban.



Szóval leírom ide az eredeti arányokat, és azt is amit mostanában használok, mert már azon is változtattam, a cukrot lefaragtam egy kicsit benne.



Hozzávalók:

4 tojás
35 dkg liszt
25 dkg cukor
10 dkg cukor a habba
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor

És amit mostanában használok:
4 tojás
35 dkg liszt
20 dkg cukor
8 dkg cukor a habba (ebbe mehet 1 cs vaníliás cukor is, persze leszámítva a cukor mennyiségéből)
1,5 dl tej
1,5 dl olaj
1 cs sütőpor

Így összesen 70 gr cukorral megy kevesebb bele, szerintem ez nem rossz arány, az állaga így is nagyon jó lesz.

Elkészítését már leírtam egy párszor, de azért ide másolom:

A tojásokat megmossuk, a fehérjét szétválasztjuk a sárgáktól.
A fehérjébe teszünk pár csepp citromlevet és egy csipet sót, így könnyebben fel tudjuk verni, a tojás legyen szobahőmérsékletű.
A 20 dkg cukrot keverőtálba tesszük, rámérjük a tejet és az olajat, rátesszük a tojássárgákat.
A lisztet kimérjük, a sütőporral elkeverjük, majd együtt átszitáljuk, így szépen elvegyül a sütőpor a lisztben, egyenletesebb lesz a sütink teteje.
A tojásfehérjét felverjük, mikor már kemény hozzá adjuk a 8 dkg cukrot, ezzel jó kemény habbá verjük.
A cukrot a tejjel, olajjal és tojással kissé elkeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, ezzel jól kidolgozzuk(mixerrel kb 3-4 perc), mindaddig, míg látható világosodást nem látunk a masszán. Ekkor hozzákeverjük a kemény habot, már csak kézzel vagy a mixer villáival, vagy egy kézi habverővel összedolgozzuk a két masszát. Nem kell annyira óvatosan mint a sima piskótát, de azért agyon ne gyötörjük.

Kb 42x32-es tepsibe szépen eloszlatjuk, én 180 fokon sütöm kb 35-40 percet.

Most készült kakaós is, de csak azért, mert kakaós lapom is volt megmaradva(végül is volt egy fél adag sima lapom, meg egy fél adag kakaósom, így lett egy egész), a kakaós is pont így készül, csak akkor a liszthez keverjünk hozzá kb 4-5 ek kakaót, a kakaó mennyiségét számoljuk le a lisztből.
Szerintem hagyományosan(kakaó nélküli) finomabb. A kakaóst meggydzsemmel kentem meg, a simát baracklekvárral.

Túrókrém:
500 gr túró
200 gr vaj
200 gr porcukor (ez szerintem sok, kb 150 elég, kóstolgassuk)
(lehet bele tenni citromhéjat is, én inkább kihagyom, nem igazán szeretem a citromos ízt a túrós sütikbe)

Most kicsit gazdagabban készítettem, 650 gr túrót használtam fel, 250 gr vajat, és 180 gr porcukrot.
A túrót fém szűrőn passzírozzuk át. A puha vajat a porcukorral (ne tegyük rá az összeset, mert nem biztos, hogy kel mind) kavarjuk, habosítsuk ki, majd jól dolgozzuk össze az áttört túróval is. Kóstoljuk meg, ha kell még tegyünk hozzá porcukort.

A kihűlt lapot vágjuk ketté, kenjük meg valamilyen lekvárral, tegyük rá a túrókrémet, majd fedjük be a másik lappal. Igazából úgy lenne a jó, ha ezt is meg tudnánk kenni lekvárral, mert így jobban ragadna a krémre, és a lekváros felével borítani a túrókrémre, de ez nehezen kivitelezhető. Általában nem is csinálom meg, de az jutott eszembe (csak már későn), hogy ha a lekvárunk hígabb, akkor egy sütőecsettel le lehetne kenni a krémet, és így jobban rá tudna ragadni a tészta. Ha keményebb a lekvárunk akkor ezt is átpasszírozhatjuk, utána ezt is szépen tudjuk kenni sütőecsettel. Minden esetre következő alkalommal kipróbálom.

Ui: legszebben vizes késsel lehet vágni.

12 megjegyzés:

  1. Úgy látom, hogy ez valóban nagyon jó recept lehet! Könnyűnek látszik a tészta, jó hézagos! :-)

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon szeretem, szeritnem egy próbát megér.

    VálaszTörlés
  3. Ehhez hasonló süti volt gyerekkoromban az egyik cukiban itt nálunk, nagyon szerettem! Ideje elkészíteni. ;))

    VálaszTörlés
  4. Jónak látom én is,használni fogom bíztos!
    Majd beleírlak:-))

    VálaszTörlés
  5. Ezt én is kipróbálom, de jaj lesz neked, mert látom Andi beleír a sütijébe:))

    VálaszTörlés
  6. Most egy kissé elkeveredtem, mi megy a habba? Lisztet írsz másodjára, de ugye cukor?

    VálaszTörlés
  7. Egycvsipet, igen ez olyan régi fajta süti, de finom!:)

    Andi, remélem ízleni fog neked is!

    Moha, igen jól gondoltad, cukor, köszi, hogy szóltál. Nem is gondoltam, hogy ilyen sikere lesz ennek az egyszerü túrósnak.

    VálaszTörlés
  8. Nekem is tetszik-a gyerekeim a krémes sütiket kultiválják:)) Szóval ezt befalnák:DD

    VálaszTörlés
  9. Trinity, az enyémek meg pont nem a krémeseket szeretik, de ezzel kivételt teszenk. :)

    VálaszTörlés
  10. Kiskukta,találtam egy ideillő idézetet:
    "Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal.
    Oscar Wilde"

    VálaszTörlés
  11. Andi aranyos vagy, köszi! De én ezt nem merném így kijelenteni, mert minden ember ízlése más. Tény, hogy mi nagyon szeretjük, de nem biztos, sőt, biztos, hogy nem mindenkinek ez a legjobb túrós süti recept.

    VálaszTörlés
  12. Hat éve találtam nálad ezt a piskóta receptet,azóta is ezt használom a legtöbb sütimhez. Csak mostmár teljeskiörlésü lisztel. :)

    VálaszTörlés