2009. október 14., szerda

Magvas párnácskák

Ez egy rögtönzött recept, na jó szerepe volt azért 300 ml házilag elkészített kefirnek, amit el akartam használni sürgősen. Az eredmény a vártnál sokkal jobbra sikerült, fog még szerepelni az étlapunkon.

Hozzávalók:
300 ml kefir (házilag készített volt)
50 ml víz
2 kk
4 ek olaj
200 gr Bl80-as liszt
50 gr fehér tönkölyliszt
50 gr tk tönkölyliszt
100 gr fehér rozsliszt
100 gr tk rozs liszt
2 ek burgonyapehely
csipet aszkorbin
1 kk cukor
magvak ízlés szerint (most belekerült 1-1 ek szezámmag, len, mák , 2 ek napraforgó)
30 gr élesztő

Plusz magvak a tetejére és az aljára( nálam mák és napraforgó)

A hozzávalókat kenyérsütő üstjébe tesszük, alulra a folyékonyat és a sót, rá a száraz anyagokat (én ezeket össze szoktam keverni, a magokat is) tetejére az élesztő. Bedagasztatjuk (dought programot használom rá, ez 20 percet folyamatosan dagaszt), vagy bedagasztjuk. Duplájára kelesztjük. Elvágjuk 8 darabba, lehet többe is, így átlagosan 115 gr-os párnácskák lettek.
Szögletesre formáljuk külön-külön.

Letakarjuk. Majd hagyjuk pihenni 15 percet. Utána kinyújtjuk kb 24x24 cm nagyságúra, de lehet nagyobbra is, mert elég duci párnácskák lettek így.
Behajtjuk egyik oldalát


Majd a másikat is.

Aztán ezt a hajtogatást megismételjük ellenkező oldalról is.

Természetesen mindkét oldalról, csak arról nem sikerült a kép. Egy edénybe teszünk napraforgómagot.
A párnácska alját megspricceljük vízzel, majd napraforgóra ültetjük, kicsit meg is nyomjuk, hogy minél több hozzá ragadjon.
Tisztes távolságra helyezzük el egy sütőpapírral ellátott tepsiben.
Duplájára kelesztjük ismét, lespricceljük, tetejét megszórjuk magvakkal, majd 200 fokon megsütjük.
Nagyon kellemes illatú, vékony, puha héjú, ízletes péksütemény lesz belőle.

11 megjegyzés:

  1. Te kis Ötletgazda :) nagyon ügyi vagy. Jó kis párnácskákat készitettél. Gondolom, hogy a soklisztes adalék megadta a kellő izét, zamatát :) Gratula.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon kreatív vagy! Olyan helyesek, kis dundi párnák lettek.

    VálaszTörlés
  3. Ez lesz a kovetkezo peksuti amit elkeszitek, nagyon tetszik!KOszi a recit!Nagyon szepek,gusztak!

    VálaszTörlés
  4. Viki, tényleg nagyon fncsi, rég találtam el ennyire az összetételt a mi ízlésünknek megfelelően. Azért is írtam le, míg nem felejtem el:)

    Wise Lady, köszi! Dundiságban nincs hiányuk.

    Belly, :)

    Edó, remélem bejön nektek is!

    Andi, köszi!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon aranyos kis pufókok:)))

    VálaszTörlés
  6. Ötletes, és gyorsan lehet elkészíteni, nem babrás, és mégis mutatós a kis magvakkal! :-)

    VálaszTörlés
  7. Noemi,mivel helyettesithetnem a feher tonkolylisztet es rozslisztet?Ezeket csak tk fajtaban hasznalom es nincs itthon.Ha tk-re cserelnem milyen lenne?

    VálaszTörlés
  8. Hát Edó, ez attól függ, hogy a családod mennyire fogadja el a nagyon tk péksütiket, nálunk max a 500 gr-ből 200 gr-t fogadják el szívesen. Úgy hogy én esetleg még emelnék a rozson (mert azt szeretjük jobban) 50 gr-ot, a többi helyett kenyérlisztet tennék. Így 300 gr kenyérliszt lenne bene a többi lennem tk.
    De te ismered a családod ízlését, úgy hogy a ti ízlésetek szerint csináld.

    VálaszTörlés