2009. november 24., kedd

Mézes puszedli

Még tavaly találtam ennek a receptjét Sütis nénénél, megcsináltam 2x is, finom, puha puszedlik lesznek belőle, csak nem szabad őket túlsütni, mert akkor ropogós lesz nem pedig puha. Tavaly mindkétszer tojáshabba forgattam (mint a lenti képen), nekem úgy túl édes volt , ezért most csokival vontam be, és a tésztába is csökkentettem egy kicsit a cukort. Nekünk így jó, bár férjem szerint túl csokis (nem szereti a keserű csokit), neki csinálok egy pár habosat is ezután vagy tejcsokival vonom be.

125 gr margarin
125 gr méz

Ezeket felolvasztjuk.

3 tojássárga
150 gr porcukor (ha étcsokival vonjuk be, akkor mehet bele 200 gr is)
fél citrom leve
4 ek tejföl (halmosan)

Ezeket is összekavarjuk, előbb a tojássárgát a porcukorral kihabosítjuk, majd a többit is hozzáadjuk. Reszelhetünk hozzá 1 narancsnak és citromnak a héját, nekünk ez nem hiányzik.

A tojásos és a mézes masszát összekeverjük.

200 gr Graham liszt
250 gr finomliszt
2/3 kk fahéj, gyömbér, szegfűszeg
1/2 cs sütőpor
csipet só

Ezeket is összekeverjük, majd a mézes keverékhez adjuk, eléggé lágy masszát kapunk, mint egy muffin tészta, takarjuk le valamivel, majd tegyük a tésztát hűtőbe egy éjszakára, lehet több is.
Diónyi halmokat gömbölygessük szép kerekre, tegyük sütőpappírral ellátott tepsire, majd süssük meg 160 fokra előmelegített sütőbe. Csak épp egy kicsit kell szint váltson, ne süssük túl őket, mert ropogósak lesznek nem pedig puhák.

Ha csokival szeretnénk bevonni akkor kb 300 gr csokit számoljunk hozzá, ehhez tegyünk 3 ek olajat, majd olvasszuk fel, ne hevítsük túl, mert akkor nem lesz fénye. Az olvasztott csokiba tegyünk bele egy kihűlt puszedlit, villával forgassuk meg, majd emeljük ki, kicsit hagyjuk csepegni, majd sütőpapiros felületre helyezzük. Megszórhatjuk szóró cukorral, dekor gyönggyel, kókusszal, kinek mi tetszik, majd tegyük hűvös helyre, mikor teljesen megköt a csoki szépen lejün a sütőpapírról.

Ha tojáshabosat szeretnénk akkor a 3 tojásfehérját pár csepp citromlével és egy csipet sóval és 250 gr porcukorral verjük kemény habbá, ebbe a habba forgassuk bele a puszedliket közvetlenül miután kivesszük őket a sütőből,tegyük vissza a zütőpapíros tepsire, majd hagyjuk megszáradni, be is tehetjuk a végén a már kikapcsolt, de még meleg sütőbe. Ezt is megszórhatjuk dekorcukorral, de a habba keverhetünk kakaót is, akkor kevésbé tűnik édesnek.

Miután megszárad a hab, ill megkötött rajta a csoki jól záródó fémdobozba tesszük, sokáig eláll, puha marad.

Nekem 60 db puszedli lett ebből az adagból.


(Ezt a habosat tavaly készítettem)

21 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták!! Én is a tojásfehérjésre szavazok. Mostanában magas kakaótartalmú csokikkal vonok be (Aldi, Lidl), és a gyerekek panaszkodtak, hogy keserű. Tényleg az, de olyan jó vele dolgozni!!
    Ezek a fehérek nagyon-nagyon szépek! Ez biztos tetszene nekik :))

    VálaszTörlés
  2. Az én gyerekeim nem panaszkodnak a keserű csokira, szeretik mint az anyjuk, tejcsoki helyett szívesebben ezt eszik (még a Kinder csoki helyett is ha lehet választani), nálunk csak a férjem panaszkodik miatta.

    VálaszTörlés
  3. Nekem is van mézes puszedli receptem, az a neve, hogy Last minute mézes puszedli..:))
    És valahogy tényleg mindig az utolsó pillanatban kerül rá sor...:)))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszták!!! Szeretem, de még nem sütöttem, de most Yasminnál is, és itt nálad is, olyan csodásak hogy kedvet kaptam hozzá. Addig is vettem a tiedből kóstolót.:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szepek!Ennyire elore meg szoktad mar sutni?

    VálaszTörlés
  6. Szepyke, akkor az nagyon gyors lehet! Majd felteszed?

    Gizi, adok én többet is, váljék egészségedre!

    Edó, a nagylányom nagyon szereti, ma is vitt az oviba belőle, ez még nem karácsonyra készült, hanem azért, hogy legyen mit nassolni:D

    VálaszTörlés
  7. Jajj, de csodasan neznek ki! Azok a feherek!!!!!! Szivesen beleharapnek egybe! Meg soha nem sutottem, pedig biztosan hamar elfogyna, mindketten szeretjuk!

    VálaszTörlés
  8. Judith, te ezt csípőből kiráznád! Egyáltalán nem nehéz, csak pihentetni kell, konkrétan a munka sem sok vele.

    VálaszTörlés
  9. Mind a kettő csoda klasszul néz ki!Még nem sütöttem ilyet,de a kép láttán kedvet kaptam hozzá.

    VálaszTörlés
  10. Gina, szerintem finom, és kiscsaládom szerint is, egy próbát megér.

    VálaszTörlés
  11. Hát, majd az utolsó pillanatban..:))))

    VálaszTörlés
  12. Puszedlit még nem készítettem,de kpróbálom,nagyon tetszik,adiszítés isí!:-)))

    VálaszTörlés
  13. Puszedlit még nem készítettem,de kpróbálom,nagyon tetszik,adiszítés isí!:-)))

    VálaszTörlés
  14. Hello !
    Megsutottem ezt a mennyei mezes puszit!!!!Aaaaaaaa nagyon de nagyon finom lett!!!!!!En is csokival vontam be,de a kovetkezot majd kiprobalom habbal is.Annyit valtoztattam rajta,hogy mikor kisultek es kihultek egy habzsak es egy kicsit nagyobb lyuku cso segitsegevel a talpan keresztul szilvalekvarral toltottem meg.Nagyon finom lett,nem tul sok lekvar kerul igy bele,de pont eleg az izehez!Olyan mintha bolti lenne,vagy annal finomabb ;)!Ezer hala es koszonet Neked es Sutis neninek a receptert!
    Udv:Kata :)

    VálaszTörlés
  15. Azt szeretném kérdezni hogy mennyire fontos a graham liszt nem e lehez rendes lisztből?

    VálaszTörlés
  16. Szerintem működne Graham liszt nélkül is, de nem érdemes kihagyni, mert nem érződik a végeredményen.

    VálaszTörlés
  17. Életemben először készítettem puszedlit és nagyon finom lett. Fantasztikus ez a recept! Köszönöm. Márti

    VálaszTörlés
  18. Márti, nagyon örülök a sikerednek, és köszi, hogy megosztottad velem!

    VálaszTörlés