2009. november 26., csütörtök

Diós pálcácskák VKF-re


Ezzel a kinézetre egyszerű(mondhatni csúnyácska), de annál finomabb édességgel neveznék a Chef Viki által meghirdetett VKF fordulóra.
A recit még tinikoromban írtam ki unokatesóméknál egy román recepteskönyvből, hogy melyikből azt nem tudom, arra emlékszem, hogy nem voltak benne képek. Sokáig csak nézegettem, házasságunk első évében elkészítettem, finom volt nagyon, erre emlékeztem, de sok-sok dió kell hozzá, ezért nem csináltam meg újból, mostanáig, szerintem dió ide vagy oda ezután sokszor elkészítem, mert nagyon finom. Aki szereti a grillázst vagy a diós dolgokat annak ajánlom figyelmébe, mert sülés közben kap egy kis karamelles ízt, emiatt kicsit a grillázsra emlékeztet, de szerintem jobb, mert nem olyan édes, és nem olyan kemény, hanem ropogós, omlós finomság. Dupla adagot készítettem, mert ajándékba készült jó része, de saját magunkat sem hagyhattam nélküle, a dupla adag sem túl sok, így azt írom le, jól záródó dobozba biztos sokáig eláll, ha hagyjuk....

Hozzávalók:
500 gr dió
2 tojás
300 gr porcukor
100 gr liszt

+1 tojásfehérje és durvára vágott dió a tetejére

A diót ledaráljuk. A tojást a porcukorral fehéredésig habosítjuk, majd hozzá adjuk a dióban lekevert lisztet, jól eldolgozzuk, gyúrjuk, majd alaposan lisztezett felületen kb3 mm vékonyra nyújtjuk, lényegében ez a legnehezebb rész, mert ragad, nehezen emelgethető, tehát az utána lisztezés nehezen megoldható, a közepe nekem is rendesen leragadt, de mikor vettem fel a pálcácskákat akkor a leragadtak alá egy késel alányúltam, majd végig húztam alatta a kést, így már nem okoz gondot a felvevése. A tojsáfehérjét csipet sóval kicsit felverjük, majd elkenjük a tésztán, megszórjuk darabos dióval, jól megnyomkodjuk, hogy biztosan bele ragadjon, majd deremeccővel felvágjuk, kb 15x1 cm csíkokra(vagy ahogy tetszik nekünk), óvatosan felszedegetjük a pálcácskákat, sütőpapiros tepsire tesszük.
180 fokon sütjük, míg szép mogyoróbarna(mint a fenti képen) színe nem lesz, ettől hamarabb nem érdemes kivenni, mert, akkor nem lesz ropogós, de tovább se hagyjuk, mert akkor megég. Lehet sűrűn nézegetni, nem lesz semmi baja. Mikor kivesszük fóron még kicsit rágósnak hat, de ahogy kihűl nagyon kellemesen ropogós pálcácskát kapunk, tömény diós ízzel.

Amit még ajándéknak adnék, és már felkerült a blogomba:

Ólomüveg süti

Mézes puszedli, habosan

Mézes puszedli, csokisan

Diós koszorú

Sütőtökös-csokis keksz

Zabpelyhes-almás keksz

Rozsos-magvas pálcácskák (lehet csak finomlisztel is készíteni)

Frissen készítve:

Nugátos szőlő

Házi krémsajtos, epres mini tortácskák (más gyümölcs is lehet)

6 megjegyzés:

  1. Finomnak tűnik. :) Lánykám kezdi megszerettetni velem a diót, lehet, készítek ilyet neki...és magamnak. :DDD

    VálaszTörlés
  2. Egycsipet, csináld meg a fele adagot (azaz a normál egészet), ha a leányzód szereti a diós dolgokat akkor biztos fog neki ízleni, te meg majd eldöntöd, hogy megfelelő nektek az az adag. Amúgy szerintem mogyoróval is ki lehetne próbálni:D, csak neknünk az felesleges, de ezt úgy is tudod!

    VálaszTörlés
  3. Asszem ezt is kipróbálom. :-)
    Imádom a pirult dió ízét.

    VálaszTörlés
  4. Nóra szerintem (pirult)dió kedvelőknek érdemes!

    VálaszTörlés