2009. augusztus 27., csütörtök

Puliszka telemeával

Szüleimtől kaptunk nemrég jó pár darab telemea sajtot, ami egy román sajtféle, leginkább a feta sajthoz tudnám hasonlítani, csak jóval keményebb sajtfajta. Nagyon szeretem salátába kockázni, csak úgy paradicsommal enni, de mind nagyon szeretjük puliszkával is.

Ma ez készült ebédre, gyors és finom kategória, feltéve, ha van otthon kukoricadara, nekem most csak kása volt, így jóval tovább tartott a főzés.
Külön receptet nem tudok hozzá írni, mert soha sem mérem le sem a víz mennyiségét, sem a dara mennyiségét, érzésre öntöm. Forrásban lévő sós vízbe öntjük kis sugárban a kukoricadarát, közben egy kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy nem csomósodjon össze, majd készre főzzük. Én szoktam egy 20 percnyit főzni lassú tűzön, mert így jól megpuhulnak benne a kis dara szemek, kevesebb dara kell így hozzá, van aki csak felzubbantja és kész van vele, ebben az esetben több dara kell hozzá.
(Neten utána néztem, általában 3 az 1 arányban tanácsolják főzni, a víz javára. Amúgy ki kell tapasztalni, minden dara más- más folyadék mennyiséget képes felvenni.)
A puliszkát szoktuk enni túrós tejfölösen is, pörkölt szerű hússal, de én nagyon szeretem tejfölös gombával is. Nagylányom tejjel szereti leginkább.

Ha telemeával készül, akkor vigyázzunk arra, hogy nagyon enyhén sózzuk meg a puliszka főzővizét, mert a telemea eléggé sós sajt.
Mi a telemea alá tejfölt is szoktunk tenni, ettől jó selymes lesz,van aki csak egy kis olajat önt alá.
Általában rétegezni szoktam mint egy tortát(puliszka , tejföl, telemea, és így tovább míg el nem fogynak a hozzávalók)és kicsit hagyom, hogy dermedjen, így szépen lehet szeletelni, de mivel most kását főztem(hosszú ideig) a türelmünk elfogyott, és csak így simán tálaltam. Sütöttem melle egy kis cabanossi kolbászt is, ami igencsak jót tesz az ízének.

10 megjegyzés:

  1. Wise Lady, kár hogy itt nem lehet kapni ezt a sajtot, mert érdemes kipróbálni. Örülök, hogy tetszik!

    VálaszTörlés
  2. A kaja se kutya de áruld már el hgyan lehet ilyen szép háttereket találni?:)

    VálaszTörlés
  3. Még soha nem készítettem ilyet,de ez olyan jól néz ki!

    VálaszTörlés
  4. Mónika, én itt találtam:
    http://thecutestblogontheblock.com/free/free-backgrounds.html
    Ott kiválaszthatod a háteret, mikor megvan 2x ráklikkelsz, majd a kép alatt találsz egy hosszú, kb 9 soros kódot, azt lemásolod, aztán a bologodba az elrendezésnél új elemet adsz hozzá (talán Java skript, de ezt még megnéze, ha nem az akkor még beirom ide) aztán ott nem a címbe, hanem az alatta levő ablakba beilleszeted a kódot, és már kész is vagy.

    Andi, amilyen egyszerű olyan finom!

    VálaszTörlés
  5. Érdekes étel!... A sajtot pedig nagyon szeretem minden formában. Bizony ennék belőle reggelire is akár! :-)

    VálaszTörlés
  6. Mónika, még annyit, hogy Mozillával csináld, mert azt szereti, a Java skript előtt van még a HTML is, de amúgy jót írtam.

    VálaszTörlés
  7. Margitka, megínálnálak szívesen vele!

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörü a tálalás.Remek !
    És ez a szép háttere a blogodnak...Hogy lehet ilyet késziteni?
    Leirnád nekem egy szabad percedben ?De csak akkor,ha nem okoz gondot neked.Köszönöm !!!!
    Annuska néni
    Email cimem ez : veresserno@gmail.com

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm Annuska néni!
    A levelet meg a napokban küldöm.

    VálaszTörlés