2010. március 19., péntek

Paradicsomleves húsgombóccal

Még tavaly Felhőlánynál találkoztam egy hasonló levessel, jól befészkelte magát a tudatomba, és várta, hogy elkészítsem. Ma úgy ébredtem, hogy én ma ilyet akarok enni, ezért elkészítettem, igaz sokat változtattam rajta, finom lett nagyon, kedvenc paradicsomlevesem lesz mostanában úgy gondolom.

Hozzávalók:

kb 3 dl víz
7,5 dl házi paradicsomlé
kb 0,5 dl tej
1 kisebb répa (kb 50 gr)
egy cikk zeller (kb 100 gr)
1 kisebb vöröshagyma fele
3 gerezd fokhagyma
200 gr darált pulykahús
1 tojás( nem használtam fel mindet hozzá, csak kb 1 kanálnyit belőle)
1 ek finom őrlésű zabpehely
2 ek olivaolaj
só, bors, bazsalikom,vegamix, cukor(ízlés szerint)

A hagymát apróra vágtam, az olajon megfuttattam, majd ráreszeltem 2 gerezd fokhagymát. Ezután hozzáadtam a kockázott zöldségeket, kicsit pirítottam, majd sóztam, tettem hozzá 2 kk vegamixet, 1 kk bazsalikomot, felöntöttem a 3 dl vízzel. Készre főztem, majd egy szűrőkanállam kiszedtem a zöldségeket, a visszamaradt lében tettem bele a gombócokat főni.
A gombóchoz a tojást villával elkavartam, majd kb 1 kanálnyit öntöttem belőle a húshoz, hozzátettem a zabpelyhet, majd sót, borsot, 1 gerezd fokhagymát reszelve, jól elkevertem, majd kis gombócokat formáltam belőle (kb 20 lett), ezt főztem kb 20 percet a zöldségek főzőlevébe.
Majd felöntöttem a paradicsomlével, hozzátettem a megfőtt zöldségeket, felforraltam, hozzáöntöttem a tejet(ez akár el is maradhat, vagy tejszínre cserélhető), újból forraltam, ezután lehet utánfűszerezni, cukrozni (kb 1 kk-al tettem) ha kell.

Kb 2 felnőtt és 2 gyermek adag lesz belőle.

3 megjegyzés:

  1. Klasszul felturbóztad! :)) Nálunk is kedvelt leves lett, többször készült Mikulás óta... :))

    VálaszTörlés
  2. NA ez nagyon tetszik,paradicsmlevest imadjuk,de hussal sosem keszitettem.Megvan a hetvegi levesem!!!:)

    VálaszTörlés
  3. felhőlány, rá voltam kényszerülve, mert nem volt sem húslevesem, som sima olajam, így ez lett a végeredmény. De finom lett, köszi az ötletet!

    Edó, remélem nektek is bejön!:)

    VálaszTörlés