2010. március 19., péntek

Pide

Ma a rég kinézett receptek megvalósításának volt az ideje, ezt még régebb kinéztem magamnak mint a paradicsomlevest húsgombóccal. A pide-ot Maci konyhájában találtam, nála marhahússal készült, nekem pulyka volt itthon, így abból csináltam, ezért sem merem töröknek nevezni.

Hozzávalók:

a tésztához
50 deka liszt (felesbe tettem fehér és kenyérlisztet)
20 gr élesztő
150 ml kefir (Maci joghurtot tett, nekem ez volt itthon)
150 ml víz (elég lett volna szerintem 100 ml is)
2 tk. só
1 tk. cukor
1 tojás
1 dl olaj (nálam napraforgó és olíva vegyesen, Macinál olvasztott vaj volt)

a töltelékhez:
50 deka darált pulykahús
1 fej vöröshagyma
3 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
3 púpos ek. sűrített paradicsom
1,5 db pritamin paprika(mirelit volt)
1,5 db nagy paradicsom(mirelit volt)
3 púpos kk petrezselyemzöld
só, őrölt feketebors
1 tk. pirospaprika

A tésztához a kefirt, vizet (ne tegyünk hozzá csak 100 ml-t először, aztán szükség esetén adagoljuk), olajat, tojást, sót a kenyérsütő üstjébe rakjuk, majd rá a lisztel elkevert cukort, felülre az élesztőt, lágy tésztát dagasztatunk a géppel, majd duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A hagymát apróra vágjuk, az olajon megfonnyasztjuk,ráreszeljük a fokhagymát, rátesszük a húst, sózzuk, majd átsütjük. Mikor már majdnem kész hozzáadjuk a kockázott paradicsomot és paprikát, petrezselyemzöldet, készre főzzük. A végén sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, ezzel is elkeverjük felforraljuk, félre tesszük hűlni.

Mikor a tészta duplájára kelt lisztezett felületre borítjuk, 12 darabba vágjuk, majd egyenként olyan hosszúra nyújtjuk mint a tepsink szélessége, és kb 10 cm szélesre. Sütőpapírral ellátott tepsire tesszük, megkenjük középen töltelékkel, úgy, hogy körbe kb 2 cm rész kimaradjon, majd ráhajtogatjuk a töltelékre a széleket. 1 tepsire 4 pide-ot teszünk, így fér el kényelmesen.

Kb 15 percet kelesztjük még, a széleket lekenjük tojással, megszórhatjuk valamijen maggal (Maci fekete köményt ír, nekem olyan nincs, így sima hagyományos köménnyel szórtam meg egy részét, finom volt azzal is)majd 200 fokon megsütjük.
A töltelék éppen hogy elég lett.

Finom frissen, de kihűlve is jó, sőt nekem úgy még jobban ízlik.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, és biztos, hogy nagyon finom is. Mind-mind az én ízeim:))

    VálaszTörlés
  2. Kérlek nézzél be hozzám, vár ott egy pár kérdés, ha van kedved hozzá!!

    Nagyon gusztát sütöttél, én is kérhetek belőle??:)

    VálaszTörlés
  3. Hogy mennyire jól néz ki, és én már mióta készülök ilyent készíteni!Na de most!

    VálaszTörlés
  4. Feljöttem ötletért,erre Vikinél rúd,Nálad ez,most melyiket szeressem? Naggggyon guszta!:-))

    VálaszTörlés
  5. Azta ezt ki kell próbálnom. Biztos 100x jobb a büféknél

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehet, imádom az ilyen párosítást!

    VálaszTörlés
  7. Viki, érdemes kipróbálni, és ami jó benne, hogy saját ízlés szerint variálható:)

    Gizi, viszem azonnal!

    Ottis, remélem ízleni fog nektek is!

    Andi, mindkettőt!:D

    Bianka, az tuti, már csak azért is, mert te ízesíted, és tudod mi van benne.:))

    Liza, az volt.:D Mi is szerettük.

    VálaszTörlés
  8. Na, az ilyeneknek nem tudok soha ellenállni, még éjfélkor sem. :D

    VálaszTörlés
  9. Éhes vagyok, még éhesebb lettem! :) Miért ilyenkor kell nekem blogokat nézegetnem? :D

    VálaszTörlés
  10. Raindrop, ne is mond, én is ettem belőle még este 10-kor is:(

    Egycsipet, ezután szemellenzővel járj bogokat mustrálni:D

    VálaszTörlés